Om min FGM

 
Nu har jag äntligen lite tid att sätta mig ner och försöka ge lite tillbaka på all den nyfikna respons jag har fått på bloggen och på Facebook kring mitt senaste inlägg. Vilket intresse! Jag ska berätta så pedagogiskt jag kan:
 
Den nya mätaren heter FreeStyle Libre, och är alltså en så kallad FGM - Flash Glucose Monitor. Det är företaget Abbott som har kommit med den, och det var således deras representanter som jag och Linda träffade igår. 
Det är en mycket enkel metod för blodsockermätning: själva dosan är av ungefär samma storlek som en mindre modell av smartphone. Se bilden ovan.
 
 
På armen sitter sedan en enkronestor vit sensor. Denna sitter på i 14 dagar och behöver aldrig kalibreras. Den är extremt lättditsatt, och appliceringen är inte alls smärtsam. När den väl är på plats känner man inte heller av den det minsta! Det går bra att både bada, dyka, basta och bubbla bubbelbad med sensorn på.
 
Redan här låter det rätt bra va? Men vänta ska ni se - det blir bättre!
 
 
När det är dags att mäta blodsockret, trycker jag bara igång dosan. Den går igång på en sekund. Sedan för jag den över sensorn, så scannas den. Detta går att göra genom jackor också utan minsta problem, jag har testat!
 
 
På mindre än en sekund kommer sedan blodsockervärdet fram på skärmen! Taa-daaaa! Inga stick, inget blod, inget skräp som behöver slängas.
Dosan har en touchskärm med en meny över diverse funktioner. Man kan få sin dagskurva, ställa in alarm, välja gränser för målvärde, och få en procentsats på hur stor del av dagen man har legat inom dessa gränser. Som exempel. Mätaren laddas med sladd antingen i väggen eller datorn, batteriet håller ungefär i tre dagar. Vad gäller vikt så väger avläsaren nästintill ingenting, och ska vara mycket stöttålig.
Det finns dessutom en öppning längst ner med möjlighet att mäta blodsockret manuellt, samt även kolla ketonvärdet. 
 
Jag är helt förtjust i den här makapären redan nu. Jag har säkerligen mätt blodsockret 40-50 gånger hittills idag, i jämförelse med de 8-10 gånger jag har mätt totalt på en dag annars med den manuella mätaren. Jag är otroligt tacksam gentemot Abbott för att de har gett mig möjlighet att testa! Förutom det faktum att jag mäter oftare, ser trender och därigenom inte har haft ett värde högre än 8,4 på hela dagen - så är en enorm fördel den vila som fingertopparna får. De är vanligtvis helprickiga efter alla test, och nu slipper jag det. Med lite handkräm och några veckors vila kanske de kan repa sig lite.
 
 
Jag förstår att det finns mycket frågor och mycket nyfikenhet nu - jag hade utan tvekan varit precis likadan..! Diabetesforskningen har i och med detta tagit ett stoooort steg framåt! 
För den som undrar något är det bara att skriva en kommentar här under eller skicka en kommentar eller ett PM på Facebook - jag svarar mer än gärna på frågor!
 
 
Webbsidan för FreeStyle Libre lanserades dessutom idag, ni hittar den på www.freestylelibre.com. 
 
 
 
_________________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 5,3 mmol/liter.
 
(Ursäkta det spegelvända värdet på sista bilden... Jag är inte teknisk nog att vända tillbaka den, hehe)
18 kommentarer
Niles

Vad otroligt smart och underbart att de valde ut dig för att testa den! Måste kännas som en riktig lättnad på ett sätt att slippa offra fingrarna?

Svar: Det är otroligt skönt. Snart kommer den ut på marknaden och blir tillgänglig för fler diabetiker också, vilket är ännu mer underbart! :)
Diabetesia

Eva

Det låter ju helt fantastiskt. En sådan skulle jag verkligen vilja att min 11-åriga dotter kunde ha. Vad skönt att få vila fingertopparna. Jag har en liten fråga dock. Är det precis som när man har "vanlig" cgm att BS-värdet släpar efter lite grand (eftersom man mäter i vävnaden antar jag eller sitter den i ett blodkärl??). När du har kontrollstuckit i fingret har du då fått samma värde som av FGM:en. Stort grattis till dig som fått möjlighet att prova den!

Svar: Den finns tyvärr dock bara tillgänglig för diabetiker 18 år och uppåt än så länge :/ Men det kommer inom en snar framtid till barn också! Jag tror inte att den släpar något mycket, men det kan jag inte svara säkert på. Det är bättre att du vänder dig till Abbott med den frågan. Men när jag har dubbelkollat med min vanliga mätare har det stämt :) Tack snälla, och tack för bloggbesök!
Diabetesia

Jenny

Hej! Detta låter helt fantastiskt!! Hade varit underbart att ha den!!
Vet du något om pris och sådär? Antar att man inte kommer få en sådan gratis! :)

Svar: Den kommer snart finnas tillgänglig för alla :) Priset är inte officiellt än, så vi har inte fått reda på det. Men det är sagt att den kommer vara billigare än en CGM iallafall! Tack för bloggbesök! :)
Diabetesia

Susanna Maria J

Wow så smart och bra! Vad skönt för dig att slippa ta stick och så. Kram på dig!! :D

Svar: Ja, än så länge ser jag bara fördelar! Tack snälla, och tack för bloggbesök! Hoppas du hittar hit igen :)) Kram!
Diabetesia

Maria Eriksson

Åå såååå tacksam över att du och Linda vill dela med er av denna spännande test. Vill höra mera! Även om det kanske inte händer så mkt någon dag så tycker jag ändå att det är jättespännande. Berätta gärna när du testar nya funktioner.

Svar: Det gör jag så gärna! Självklart kommer jag blogga vidare om den även när det inte längre är så nytt :) Titta in här någon gång om dagen så lovar jag många, långa och intressanta inlägg!
Diabetesia

Malin

Låter helt fantastiskt. När vet man om/när dom kommer ut på marknaden och vad kommer ca priset vara? Min son skulle bli överlycklig. ....

Svar: De kommer ut på marknaden i slutet av september, men än så länge bara för diabetiker som är 18 år eller äldre. Till barn kommer så småningom. Priset är inte officiellt än, så det vet vi inte. Men så vitt vi vet kommer den iallafall vara betydligt billigare än en CGM :)
Diabetesia

Anonym

Så fantastiskt, jag hoppas att den även lanseras i Norge! Så kan min dotter få en mycket bättr vardag. Tack för en fantastisk blogg. Hälsen från en diabetiker mamma

Svar: Det tror jag absolut att den gör! Den lanserades runt om i Europa igår, så det skulle förvåna mig om inte Norge är ett av de länderna. Tack snälla du för fina ord, jag hoppas du fortsätter klicka in här och läsa då och då! :) kram!
Diabetesia

Nina

Tack för denna underbara info!

Svar: Tack själv för bloggbesöket! :)
Diabetesia

Åsa

Fantastiskt bra. Hoppas bara det inte blir trassel med landstingsupphandlingar utan att man ska kunna få denna utan att bråka.

Svar: Man ska kunna få den via sitt landsting, men hur de förhandlingarna kommer se ut vet nog ingen än så länge. Om inte annat kommer den finnas till försäljning!
Diabetesia

Lotta Söderman

Är jätteglad för din skull..väntar med spänning på fler kommentarer hur det går/Lotta

Svar: Tack snälla! Snart kommer alla kunna få tag på en hoppas jag. Tack för bloggbesöket, jag lovar att jag kommer skriva mycket mer om mina erfarenheter med mätaren!
Diabetesia

Ulrika

Åh vad glad jag blir när jag läser detta! Vad roligt för dig och att det verkligen fungerar!!! Hur sitter den fast på huden? Tack för att du delade med dig av detta.

Svar: Vad roligt att höra! Ja, jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Men snart finns den tillgänglig för alla! :) den sitter fast med ett runt plåster - precis som t.ex. nålsetet till insulinpumparna. Vad som är bra är att den tål bad och bastu, utan att man behöver sätta över något plåster! Tack för bloggbesöket - hoppas du kommer tillbaka lite då och då! :)
Diabetesia

Sofia Samuelsson

Hej, detta låter helt fantastiskt! Kul att diabetesforskningen går framåt och att allt fler (och framförallt bättre) hjälpmedel tas fram för att underlätta vardagen för oss diabetiker.

Nu till min fråga: du skriver om dagskurvor, visas endast de värden man mätt manuellt i dessa eller kan man få ut fler värden än så? Exempelvis att blodsockret automatiskt läses av var 5e minut (så att kurvan blir än mer detaljerad)?

Tack för en fantastisk blogg!
Mvh/Sofia

Svar: Sensorn mäter hela tiden - glukosen mäts i vävnadsvätskan. Sensorn rymmer åtta timmars värden, så rent teoretiskt räcker det att scanna var åttonde timme, och då får man ändå fullständiga kurvor! Men man vill ju gärna kolla oftare - för att få en ögonblicksbild och en prognos huruvida blodsockret är på väg uppåt eller nedåt! :)
Diabetesia

Ia

Wow, låter jättecoolt! Vill ha en nu! Synd bara med namnet (FGM står oftast för "Female Genital Mutilation")....

Svar: Haha, ja jag vet! Men man får tydliggöra vad det är man pratar om :)
Diabetesia

Victoria Mannelqvist

Så glad att läsa din blogg. Fantastiskt med unga människors tankar och känslor runt diabetesen. Min tjej är 6 år så det är mycket värt att få nya vinklar. Hon är ju så liten att det är svårt för henne att förklara hur det känns. Hoppas FGM kommer för barn snart. Fantastisk grej..kul att följa din blogg.

Svar: Tack snälla! Ja, den ska komma även till barn inom en snar framtid! Hoppas du hänger kvar och bloggen ger dig något framöver också! :)
Diabetesia

Fia

Hej!
Förlåt att jag frågar, men hur/var anmälde du ditt intresse för att testa denna? ;) :)
Riktigt häftig om man får säga så? ;)

Svar: Hej! Inga frågor är dumma frågor! Jag har inte anmält något intresse, utan det var Abbott som valde ut mig och Linda. Hur den valprocessen såg ut vet jag tyvärr inte!
Tack för bloggbesök, hoppas du blir kvar! :)
Diabetesia

Susan

Synd på 18 årsgränsen. Undrar om dom ger dispens till 17 åring arvet året dom fyller. Så bussigt att du delar med dig av dina erfarenheter 😊

Svar: Det vet jag inte, däremot kommer den bli tillgänglig för barn under 18 inom en snar framtid enligt Abbott! Det gör jag så gärna, tack för bloggbesöket! :)
Diabetesia

Susie Hedström

Hej! Härligt att du delar med dig av detta! Kan man ställa in den så att den larmar vid högt/lågt samt stigande/sjunkande socker, som CGM?

Svar: Hej! Det gör jag så gärna!
Nej, den larmar inte eftersom värdena först förs över när man scannar sensorn. Men om värdet är högt eller lågt då så säger den ifrån. Man kan också ställa in alarm om man vill att den ska påminna en att scanna :) tack för bloggbesök!
Diabetesia

Anonym

Hur petigt är det att man ska kolla blodsockret som vanligt i fingret under tiden man har Libren igång? Kan man senare gå över på att bara ha den? :)

Svar: Hej! Jag använder idag bara min Libre, inte något stickande alls. Men det där beror lite på hur man själv är. Om sockret svänger mycket och snabbt - då bör man kolla med stick just när det sjunker. Mvh, Diabetesia
Diabetesia