Diabetes & alkohol - en kombination att ha respekt för

Valborg närmar sig med stormsteg, och likt förra året vid den här tiden tänkte jag skriva ett inlägg om diabetes i kombination med alkohol. Ett viktigt sådant, så fortsätt läsa.
 
Valborgsmässoafton har kommit att bli en alltmer alkoholindränkt högtid. Tråkigt tycker jag. Med för mycket alkohol i blodet försvinner ju all glädje i firandet och man glider istället över i ett luddigt land av illamående, misstag, ångest och bakfylla - vad är det att fira?
 
Jag drack inte en droppe alkohol fram tills jag var 19 år gammal. Min diabetes var egentligen inte anledningen till det, men den var ett välkommet svepskäl. Jag behövde sällan svara på alla (onödigt frekvent förekommande) "Varför inte då?"-frågor. Och när de ändå dök upp, från de som inte kände till min kroniska kompis, kunde jag snabbt kontra med "Nej, jag har diabetes, och då är det farligt att dricka". Sedan frågade de inte igen.
 
Men trots att det där och då var ett svepskäl för att komma undan dräggig tonårsfylla, så är det bra mycket närmare sanningen än jag kanske ville inse då. Närmare än vad jag vill inse nu också. Diabetes och alkohol kan vara en livsfarlig kombination.
 
För ett par år sedan hörde jag om en kille med diabetes som dog i fyllecell. Han fick inte ha sina sprutor eller sitt druvsocker med sig. Lite senare hörde jag om en tonårig diabetiker som hade däckat på en parkbänk efter en utekväll. Förbipasserande hade antagit att det var "bara ytterligare ett fyllo..!", och lämnat honom att sova av sig ruset (kanske?). Sov gjorde han, vaknade gjorde han inte.
 
Dessa historier var en av anledningarna till att jag skaffade min livsförsäkring på vänster underarm. Nära handleden, där godtycklig medmänniska kan få för sig att kolla pulsen om jag skulle hittas medvetslös:
 
Så vad är det då som är farligt egentligen? Det är inte sockret i alkoholen som är det luriga, även om det är den vanligaste gissningen från utomstående. Höga blodsocker blir sällan farliga snabbt. Det är det låga blodsockret som är dödsfällan. 
I levern finns nämligen en liten, liten sockerreserv som kan skickas ut om en diabetikers blodsocker sjunker fort, okontrollerat och lågt. En livlina i dess renaste form. MEN! Har man alkohol i kroppen, prioriterar levern att bryta ner alkoholen före att skicka ut socker. Alltså - under en utekväll finns det ingen buffert som kan rädda en om sockret börjar dala. Dessutom känner man kanske inte av de vanliga känningsymtomen när man är lite berusad. Farlig kombination!
 
"Men det finns ju många diabetiker som dricker?" tänker ni nu. Jadå, det stämmer. Jag är en av dem. Efter många år som diabetiker känner jag min kropp relativt bra och vet vad den klarar. Nu har jag ett ganska "normalt festliv", även om utgångstillfällena är betydligt mer sporadiska än bland mina kompisar. Det finns vissa saker jag alltid tänker på innan och under en kväll som kommer innehålla alkohol, som jag tänkte dela med mig av här:
  • ÄT! Att ha ett bra kolhydratsförråd i dig innan alkoholintaget påbörjas är A och O. Ät innan du dricker, ät under tiden, och glöm INTE bort att äta innan du går och lägger dig på natten. Oavsett om du är hungrig eller inte. Blodsockret kan lätt sjunka under natten, och levern kan fortfarande vara upptagen med alkoholen.
  • Ha med dig reserver. Jag packar alltid ner minichokladkakor, russin eller annat sött i väskan. Utöver Dextrosol då, som alltid är med. Både i väska, ficka och jacka.
  • Tät blodsockerkontroll. Oavsett om du har CGM eller mäter blodsockret manuellt - se till att göra det OFTA. Håll koll, helt enkelt. Sätt larm på mobilen om du har en tendens att glömma, eller be en kompis att påminna. Blir du låg på dansgolvet, sluta då dansa direkt. Gå till baren och be om en Cola. Utan alkohol i. Drick upp, sitt ner en stund och testa blodsockret igen innan du fortsätter med dina moves.
  • Ligg gärna lite högre i blodsocker än vanligt. Till vardags siktar jag alltid på att ligga mellan 4 - 7 mmol/liter, medan jag under en utekväll aldrig vill ligga under 7, snarare uppåt 8-10. Jag får inte panik om jag glider uppåt 15 heller. Hellre för högt än för lågt.
  • Se till att ha mobilen laddad. Dåligt mobilbatteri = ingen livlina om du skulle bli akutlåg. Gör som jag, införskaffa en portabel laddare att ha med utifall mobilen skulle bestämma sig för att somna vid ett olämpligt tillfälle.
  • Informera din omgivning! Jag går aldrig ut i sällskap där jag känner mig obekväm. Jag börjar alltid kvällen med att berätta hur de ska agera om något händer, utan att för den delen lägga för mycket tryck på dem. De ska inte känna att de ska babysitta, men ändå ha kunskapen. Och Dextrosol. Jag brukar plocka med ett par extra paket och dela ut till festkompisarna. Just in case.
Motton som "Man lever bara en gång!" och "Nu festar vi som att det inte fanns någon morgondag!" får en betydligt mer negativt klang nu när ni har läst det här, eller hur? Jag menar inte att vara en party pooper, inte alls. Men hälsan kommer först. Alltid. 
Sedan behövs ju självfallet inte alla dessa förberedelser göras oberoende av mängd alkohol som ska intas. Kanske behöver en del diabetiker inte flera av punkterna heller, diabetes är ju en mycket individuell sjukdom. Men det här är mina tips, det som fungerar för mig.
 
Och för de av er som läser, som kommer festa ihop med en diabetiker imorgon eller någon annan dag:
  • Om hen sjunker ihop på en soffa, en säng eller parkbänk - utgå då ifrån att det är blodsockret som är lågt, INTE att hen däckar pga alkoholen. Om du vet hur, testa då blodsockret snabbt. Men är personen i fråga inte vid medvetande - RING AMBULANS!
  • Om polis-, väktar- eller ambulanspersonal skulle vifta bort problemet med en däckad diabetiker som "ytterligare ett fyllo..!", ge dig då inte förrän hen förstår allvaret. Det är en fråga om liv eller död! 
  • Hetsa aldrig en diabetiker till att dricka. Hetsa inte NÅGON, såklart. Men kanske vågar personen inte dricka mer än en viss mängd för sin diabetes skull. Ifrågasätt inte det.
  • Visa att du är nyfiken. Du behöver inte vara medicinskt utbildad för att kunna ta hand om en diabetiker i akuttillstånd. Inte heller behöver du hålla dig nykter för hens skull, men var mottaglig för info, och lyssna uppmärksamt när din kompis berättar. För allas skull.
 
Var rädda om er under Valborg, alla därute, diabetiker som ickediabetiker. Ha roligt som aldrig förr, men glöm inte bort att ta hand om varandra!
 
 

Gilla (på knappen nedan) gärna inlägget om ni tycker det var matnyttig info, och dela vidare informationen för en säkrare Valborg för alla landets festglada.
 
______________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 9,7 mmol/liter.
10 kommentarer
raggarn

Så satans bra skrevet!! Detta kommer delas som dina flesta skrivelser! Ä sj dia 1 sen 93 ;)

becca

Riktigt bra skrivet!!! O märkte de nu då jag läste att mycket var ändå även likt hur man bör helst tänka om man har epilepsi. Har levt med den sjukdomen i flera år nu o den är ju även väldigt lurig då den även e individuell o alla inte bara får "de typiska anfallen" så kan till viss del förstå ditt tänk och det e ett riktigt bra tänk!! Sköt om dig o hoppas du får en bra valborg 😊😊

Frida

Vad mycket bra information och bra där med tatueringen då vet man ju vad det kan bero på. Inte bara ett annat fyllo.
Ha en trevlig valborg nu!

Ida

Har med inspiration och med dig som referens gjort ett liknande inlägg på min blogg! Allt för att sprida kunskap!!

angelicasvarld.blogg.se

Enormt viktigt inlägg!! BRA skrivet!

Själv är jag uppvuxen med en mamma med diabetes och har tyvärr hittat henne låg och medvetslös några gånger (länge sen innan digitala tester fanns) en jobbig sjukdom men om man sköter den rätt inget hinder för ett aktivt och givande liv!!

En härlig valborg önskar jag dig!

Elin

En riktigt bra och viktigt inlägg!
Tipsade om ditt inlägg på min blogg, ha en jättebra Valborg!

Jasmine

Vilket bra inlägg, bra att du informerar om sånt här, det finns många som inte vet om detta!

Pehr häggkvist

Otroligt vilka goda ord o bra skrivet. Min son har diabetes typ1 o jag förstår att den dagen kommer då han börjar dricka.
Har läst o lärt mig ännu mer nu :)

Robex Lundgren

fin bild

Virre

Lite sent att kommentera nu kanske såhär flera dagar efter du har skrivit men jag ville bara säga att det var ett superbra inlägg! Själv är jag nykterist sen många många år tillbaka och jag behöver aldrig oroa mig för att bli dålig om jag går ut på krogen. Så har man ett mindre problem när man har diabetes :) Hoppas din Valborg var bra!