Denna konstanta trötthet

Det kan inte bara vara jag? Att gå och lägga sig tidigt på kvällen, sova många timmar, men ändå aldrig riktigt känna sig utvilad. Jag kan inte minnas senaste gången jag vaknade av mig själv. Ingen väckarklocka, inget SMS, telefonsamtal eller mail, ingen som väcker mig. Om jag avsätter en hel dag till att göra ingenting - vaknar jag utan problem vid klockan två. Jag kan sova hur länge som helst! Men ändå aldrig vara utvilad. Frustrerande.
Hur det kommer sig, det vet jag inte. Men det kan inte vara bara jag.
 
För inte så längesedan såg jag en tråd i ett onlineforum för diabetiker, om just trötthet. Någon berättade om hur hon aldrig kände sig helt pigg, och när jag bläddrade igenom kommentarerna kände jag för första gången att det verkligen inte bara är jag. Många diabetiker är tröttare än den genomsnittliga människan. Alltså.. i jämförelse med syskon, sambos, kollegor och liknande. 
Och det är ju inte så konstigt, när man tänker efter. Våra kroppar går på helvarv hela tiden, jobbandes med att hålla insulin- och sockernivåerna på normala nivåer efter de förutsättningar vi ger dem. 
 
I min vardag just nu mår jag som allra bäst av en powernap efter lunch. Det är väldigt sällan jag hinner med det, men det är då jag har som bäst förutsättningar att känna mig utvilad. Om någonsin. Denna konstanta trötthet.
 
Hur känner ni (de av er som är diabetiker), mina läsare? Är ni tröttare än de i er närhet? Hur hanterar ni det?
 
______________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 9,3 mmol/liter.
#1 - - Ulla-Britt:

Ligger mitt bl för lågt blir jag väldigt trött av det! Jag mår som bäst då det ligger på 10mmol/liter även om det kan tyckas vara i högsta laget. Jag lägger mig aldrig på dagen för dä kan jag inte sova till natten! Kram på dig o hoppas du blir piggare snart! :)

#2 - - Madeleine Samuelsson :

Trött är bara förnamnet..
Om sockret pendlar mycket så blir jag extra seg.
Håller sig sockret jämnt (behöver inte vara perfekt bara det är jämnt) är jag piggare.
Det är svårt att få omgivningen, även familj att förstå.
Inte ens min läkare, som annars är bäst, vill säga att det är en komplikation till min diabetes..
Vi är dock så många diabetiket som känner denna förlamande trötthet och alla vi har en sak gemensamt.. -Vår sjukdom!

#3 - - Helema:

Är konstant trött oavsett vad blodsockret ligger på sover hela natt vaken en stund sover igen vaken några timmar somnar igen de är så jobbigt att vara så trött när min omgivning inte är de

#4 - - Linn:

Jag känner också så, att man aldrig är utvilad, och speciellt känner jag att det tar många timmar att "vakna", det spelar som ingen roll hur länge jag sovit eller vilken tid jag vaknar, startsträckan är alltid lång..

#5 - - Hedda:

Jag känner så igen mig i det du skrev. Och det har väl kanske att göra med sjukdomen då, har i ett par veckor funderat på om det kan vara något annat som är fel. :-)

#6 - - Josefin Nilsson :

Är oxå ständigt trött, men om det beror på min D1 eller att jag är uppe minst en gång/ natt och kollar dottern med D1 vet jag inte. Antagligen båda. Jag är mer trött om jag varit låg på natten. Konstigt nog går det ändå, vissa dagar är humöret inte det bästa men man försöker ta sig igenom dem ändå. Som småbarnsförälder blir det inte mycket vila 😴😂

#7 - - JO :

Hej jag har haft diabetes i snart 3 år, fick det när jag var 22. Jag håller med om det ni säger att man är tröttare med diabetes än utan, för innan jag fick den här sjukdomen så kunde jag känna mig utvilad, den känslan har jag inte haft sen dess. Tyvärr :( kanske måste man minska antalet grejer i vardagen eftersom diabetesen tar så stor plats, men inte vill man låta den hindra en från att göra saker man vill. Men nu ska jag sova, så gonatt!

#8 - - W:

Same herre, är så fruktansvärt trött allt jämt. Känner mig trött även efter 10 H sömn...

#9 - - Anonym:

Vissa dagar kan jag känna enorm trötthet, att man inte ens orkar träna eller städa hemma. Men andra dagar kan jag göra mycket och ändå kunna hålla bs i shack. Sömn är väl viktigt för alla, men främst för oss diabetiker tror jag och att hålla blodsockret så jämt som möjligt.

#10 - - Matilda:

Hej och tack för fin blogg!
Min dotter som har D1 är 9 år och har tyvärr alltid ringar under ögonen. Inte så konstigt då hon sällan får en ostörd natts sömn. Hon vaknar inte vid låga eller höga värden. Cgm tutar mycket ofta och hon behöver få dextro eller insulin. Hennes storasyster utan D1 sover ostört och verkar utvilad. Vi föräldrar har båda stora svarta ringar under ögonen och en trötthet som aldrig försvinner pga all nattavak. Dumma, dumma D1

#11 - - Jenny persson:

Jag har haft diabetes i 38 år haft 2 hjärtinfarkter o jag kan sova dygnet runt om jag hade fått. Just nu väntar jag på en transplantion med att få öar insprutade i levern. Jag bara längtar vill bara få ett värdigt liv

#12 - - Emilia :

Håller med! Har kört med vitaminkurer, energidrycker, massa sömn(minst 8h/dag) men ändå trött :( Efter mkt fundering kom jag fram till att det måste vara diabetesen :S

#13 - - Sofie:

Intressant att läsa både ditt inlägg och kommentarerna.
Jag har haft D1 i snart 15 år, i början skötte jag det exemplariskt! På senare år har jag väl mer låtsats om att jag inte har det, vilket också resulterat i höga hba1c, sämre syn osv.
Dessutom så är jag konstant trött! Och inte blir det bättre av att jobba 12h pass, aldrig riktigt veta när det finns tid att äta osv. Vilket i sin tur gör att BS blir därefter... Inte så kul när kollegorna alltid påpekar om hur trött man är.

Tack för en sjukt bra blogg! Den har hjälpt mig att komma en bit på vägen till att faktiskt ta till mig om att jag har denna förbannade jävla sjukdom, och att jag måste sköta den bättre än vad gör :)

#14 - - Maria:

Jupp, är väldigt trött mest hela tiden. Även då jag har bra blodsocker... :(

#15 - - sofohm.blogg.se:

Hmm jag har faktiskt inte tänkt på det så mycket men nu inser jag att min trötthet självklart beror på min diabetes. Såfort jag har varit hög en hel dag är jag mega trött- likaså om jag haft flera låga värden.

För att jag ska vara pigg och utvilad måste mina värden ligga prima mellan 5-9 mmol/l

#16 - - Jenny:

Åh vad jag känner igen mig! Pluggar och är snart färdigutbildad socionom och jag fasar verkligen för arbetslivet, jag är så trött att jag är rädd att inte klara av en heltid.. och jag skäms för att säga det då många verkar förväxla det med lathet, "men du som är så ung.." o.s.v.
Jag har ofta svårt att ta mig ur sängen i tid på morgonen, speciellt på torsdag och fredag för att jag är så trött att jag är gråtfärdig.. Det kan inte vara en tillfällighet.

#17 - - Ulrika:

Oj,vad skönt att läsa att jag inte är ensam om den förlamande tröttheten jag känner ibland. Inte jämt som tur är, men det brukar ta några timmar att starta kroppen på morgonen.

#18 - - Jaana:

Jag är enormt trött nästan hela tiden. Det känns skönt att läsa att jag inte är ensam om det men samtidigt önskar jag att denna tröttheten skulle försvinna. Sån här var jag inte före diabetes.