Nyår, alkohol och diabetes

År 2015 närmar sig sitt slut, och snart är det nyårsafton. Det är en dag av festligheter, umgänge, mat och dryck. Ett år ska avtackas och nästa ska välkomnas. 
 
Som den person jag är, och som diabetiker, så dricker jag inte alkohol särskilt ofta. Jag drack inte en droppe förrän jag fyllde 19 år, sedan hade jag en period mellan 20-21 år då jag drack mer och hade ett intresse för att festa, och är nu tillbaka till ett-glas-vin-till-maten-sinnesstämningen. Jag tycker att det finns för många dåliga konsekvenser med att dricka mycket och/eller ofta - både diabetesrelaterade och andra. 
 
Men på årets nyårsafton ska jag och P iväg på festligheter tillsammans med några kompisar, och då kommer det serveras alkohol. Ett bål till fördrink, valfri dryck till mat och så champagne till tolvslaget. För att förbereda mig har jag optimerat mitt dryckesutbud: jag har bett om att lightläsk ska användas i bålet, istället för vanlig, kommer bara sippa på champagnen - och till maten ska jag dricka Shape Drinks. Har ni hört om det förut? 
 
Jag fick hum om Shape Drinks för någon månad sedan; det är en relativt ny alkoläsk i Sverige. Den är baserad på etanol, sötad med Stevia, och innehåller varken socker eller kolhydrater. För mig är detta ett grymt efterlängtat alternativ till söta viner och omöjligt sliskiga cidervarianter! 
 
Viktigt är dock att huruvida man dricker alkohol eller ej är upp till var och en som person. Fråga aldrig "Varför inte?" om någon kör nyktert en festkväll. Hen har sina skäl. Eller inte. Oavsett ska hen inte behöva förklara sitt val för dig. På samma sätt som att alkohol inte ska behövas för att ha en trevlig kväll.
 
Och som diabetiker är det även extra viktigt att hålla koll på sig själv och sina värden när man är alkoholpåverkad. Att ignorera sin diabetes när man har druckit kan få en dödlig utgång! Se därför till att mäta blodsockret ofta, ha med dig snacks i fickan, och ät mat. Ät innan du börjar dricka, under tiden du dricker, och när du har slutat dricka. Aldrig är ett BigMac-mål så motiverat ur hälsosynpunkt som innan en diabetiker går och lägger sig efter en utekväll! 
 
Var försiktiga med alkoholen och fyrverkerierna på nyårsafton - men glöm inte bort att ha en riktigt fin kväll! 
 
_________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 6,7 mmol/liter.
9 kommentarer