Nyår, alkohol och diabetes

År 2015 närmar sig sitt slut, och snart är det nyårsafton. Det är en dag av festligheter, umgänge, mat och dryck. Ett år ska avtackas och nästa ska välkomnas. 
 
Som den person jag är, och som diabetiker, så dricker jag inte alkohol särskilt ofta. Jag drack inte en droppe förrän jag fyllde 19 år, sedan hade jag en period mellan 20-21 år då jag drack mer och hade ett intresse för att festa, och är nu tillbaka till ett-glas-vin-till-maten-sinnesstämningen. Jag tycker att det finns för många dåliga konsekvenser med att dricka mycket och/eller ofta - både diabetesrelaterade och andra. 
 
Men på årets nyårsafton ska jag och P iväg på festligheter tillsammans med några kompisar, och då kommer det serveras alkohol. Ett bål till fördrink, valfri dryck till mat och så champagne till tolvslaget. För att förbereda mig har jag optimerat mitt dryckesutbud: jag har bett om att lightläsk ska användas i bålet, istället för vanlig, kommer bara sippa på champagnen - och till maten ska jag dricka Shape Drinks. Har ni hört om det förut? 
 
Jag fick hum om Shape Drinks för någon månad sedan; det är en relativt ny alkoläsk i Sverige. Den är baserad på etanol, sötad med Stevia, och innehåller varken socker eller kolhydrater. För mig är detta ett grymt efterlängtat alternativ till söta viner och omöjligt sliskiga cidervarianter! 
 
Viktigt är dock att huruvida man dricker alkohol eller ej är upp till var och en som person. Fråga aldrig "Varför inte?" om någon kör nyktert en festkväll. Hen har sina skäl. Eller inte. Oavsett ska hen inte behöva förklara sitt val för dig. På samma sätt som att alkohol inte ska behövas för att ha en trevlig kväll.
 
Och som diabetiker är det även extra viktigt att hålla koll på sig själv och sina värden när man är alkoholpåverkad. Att ignorera sin diabetes när man har druckit kan få en dödlig utgång! Se därför till att mäta blodsockret ofta, ha med dig snacks i fickan, och ät mat. Ät innan du börjar dricka, under tiden du dricker, och när du har slutat dricka. Aldrig är ett BigMac-mål så motiverat ur hälsosynpunkt som innan en diabetiker går och lägger sig efter en utekväll! 
 
Var försiktiga med alkoholen och fyrverkerierna på nyårsafton - men glöm inte bort att ha en riktigt fin kväll! 
 
_________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 6,7 mmol/liter.
9 kommentarer

Singoalla i bilen


Nu är vi på vägen, jag och P. Vi styr mot Göteborg och ett par dagars mellanlandning där innan vi vänder hemåt Småland igen för vårt nyårsfirande. 
För mig står även ett par sjukhusbesök på schemat i Göteborg, med förhoppning om att få rätsida på vad felet med mig är.. 

När man sitter still såhär pass länge i en bil kan det krävas viss parering som diabetiker. Ofta kan man behöva lite mer insulin eftersom aktivitetsnivån är så låg, annars stiger sockret lite. Men på grund av min kassa aptit (gissar jag?) så har jag blivit ordentligt insulinkänslig på senare tid. Så här sitter jag och knaprar Singoallakex för att hålla mig uppe..! 

Ha en fin måndag allihop!

________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 4,0 mmol/liter.
1 kommentar

En uppochner-jul


Det har varit en lugn och skön jul här i Stockholm, men tyvärr inte fri från sjukdom. Mitt tillstånd går upp och ner som en bergochdalbana, och jag trivs inte alls. Igår var vi nära att ta en sväng till akuten igen: det skulle ha blivit tredje gången på mindre än en månad. Som tur är slapp jag det den här gången, och dagen idag har passerat relativt smärtfritt tack vare min trogna vän Alvedon. 

På måndag beger jag mig tillbaka till Göteborg igen för att träffa läkare, och då hoppas jag kunna få lite ordentliga svar. Såhär kan jag iallafall inte ha det!

Men - förutom det har julen varit jätteskön. Lugn, varm, jobbfri och fylld med kärlek. Familj, släkt och vänner, god mat och mycket vila och sömn. Precis som den ska vara.

Nu sitter jag här och fixar med nålbyte till pumpen, och fascineras som vanligt över hur dessa små droppar är skillnaden mellan liv och död för mig och så många miljoner till. 

Visst är det lite häftigt ändå? 

Hade det varit ett par dagar kvar till julafton idag, hade jag rubricerat detta inlägg med "Julklappstips!", men nu känns det lite passé.. Likväl skulle jag dock vilja tipsa om den perfekta presenten till dig själv eller någon annan - ett kolhydratsnålt mellanmål som jag själv lyxar till det med ibland: FitnessGurus färdigblandade proteinshake med hallonsmak.

Noll socker, noll kolhydrater, noll fett och noll förberedelser. Perfekt att stoppa i väskan när du ska springa runt på mellandagsrean och inte vill trycka i dig onyttigheter om du blir hungrig! På FitnessGurus hemsida (www.fitnessguru.com) hittar ni dessa godsaker. 

Nu ska jag luta mig tillbaka framför den öppna brasan, värma fötterna och bara vara. Snart middag och imorgon hemfärd. 

_________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 4,8 mmol/liter.
2 kommentarer