My invisible disease...

Jag ramlade över ett så fantastiskt citat på Instagram tidigare idag, som jag bara var tvungen att dela med mig av:
 
"My imaginary disease is more real than your medical expertise ever will be"
("Min osynliga sjukdom är mer verklig än vad din påhittade medicinska expertis någonsin kommer bli")
 
 
Vi har alla varit där, mötts av okunskap i diverse sammanhang. Stött på viktigpettrar utan kött på benen:
 
- "Men du rörde ju förmodligen inte tillräckligt på dig, därför är du sjuk! Hade du sportat mer hade du varit frisk idag."
- "Åh, jag ska verkligen sluta äta godis nu, så jag slipper leva som du!"
- "Men du ser ju inte sjuk ut... Det är ju inte så farligt då."
- "De där sprutorna, de är ju lite obehagliga ändå. Kan du inte gå någon annanstans och göra det där, jag tappar aptiten!"
 
Okunskap kan ha en oerhört förödande inverkan på en diabetikers liv. Vi har fullt upp med att ta hand om vår 24/7-sjukdom, inte ska vi väl behöva hantera okunskap och informera allmänheten utöver det? Skammen och osäkerheten finns tyvärr redan, den behöver inte spädas på mer.
 
Ni som tror er veta: om ni är 100% säkra, så kör på! Det är jätteroligt att lyssna när allmänheten är påläst.
Men är ni inte helt hundra, ta hellre ett steg tillbaka och fråga istället. Var mer än gärna nyfikna, men undvik översittarstilen för både din och min skull. Tro mig, trots att jag inte ser sjuk ut så vet jag precis allt som finns att veta om min diabetes.
 
Ni som möts av okunskap: informera, engagera och upplys. Trots att det kan vara svårt att diskutera med icke-diabetiker om vad som är och inte är - så har ni med er i bakhuvudet att ni alltid vet vad som stämmer. Möt okunskap med kunskap. Möt felaktigheter med korrekt fakta. Hetsiga diskussioner är inget som ger någon av parterna något. 
 
 
Kunskapen i samhället kommer inte stiga med hjälp av munhugg, glåpord och bråk, utan det krävs positiva tillrop, engagemang och nyfikenhet. 
 
Ensam är inte stark i detta fall, vi måste jobba ihop. Tillsammans kan vi bryta ner fördomar och förutfattade meningar, och förebygga uppkomsten av nya felaktigheter. Tillsammans är vi starka!
 
 
 
(På Instagram hittar ni mig under namnet @siafias)
 
__________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 9,2 mmol/liter.
4 kommentarer
Sofia Hjelm

Kan vara det mest irriterande, någonsin. Håller bara med dig!

Virre

Kloka ord! Som vanligt är det alltid lika roligt att få läsa din blogg och du skriver alltid något bra som man kan ta med sig! All heder till dig!

Elina

Hej och tack för en toppen blogg!

Jag är väldigt öppen med min diabetes och pratar gärna om den och ger information till folk. Men nu är det såhär att jag ska träffa en kille imorgon som inte vet om att jag har diabetes typ 1. Vi ska fika så tänkte säga det när jag tar upp sprutan men hur gör du nör du träffar någon ny? Hur säger man?

Svar: Hej Elina! När jag är i sådana situationer så brukar jag ganska snabbt nämna min diabetes, lite sådär i förbifarten. Det är väl jättebra att ta det i samband med att du tar insulin, tycker jag! Av egna erfarenheter är det bara en superbra icebreaker, det ger mycket att prata om. Stort lycka till! :) /Sofia
Diabetesia

Emilia

Bra inlägg! Har lagt till dig på instagram med :)