Till dig som inte vet

Du där! Vet du vad ett insulinkoma är? Vad skulle du göra om en diabetiker svimmade framför dina ögon?
 
Joo, jag menar just dig där, du som just tänkte att det här inte rör dig. Just dig är det jag skriver till nu. Jag kommer att prata med dig om diabetes. Nej, sluta inte läsa. Det rör dig, jag lovar.
- "Men jag har inte diabetes, och ingen jag känner heller, så jag PALLAR inte!"
- "Det var ett jäkla gnällande..!" eller
- "Jaja, det är synd om er, men tänk på de som har det värre!"
 
Jag har hört alla ursäkter. Flera gånger. Men det gäller inte här, du är utanför ursäktszonen. Läs nu.
 
Du vet ju hur man lägger en skadad person i stabilt sidoläge, eller hur? Du vet hur man gör hjärt- och lungräddning, och du kan stoppa blödningen om någon har skadat sig.
Men kanske tillhör du den onödigt stora grupp människor i Sverige som inte vet hur man hanterar ett livsfarligt lågt blodsocker?
 
Varje dag skördar den allt större sjukdomen diabetes sina offer i vårt avlånga land. Och varje dag väljer den ut nya individer, handplockar några stackare om dagen. Dömer dem till ett liv av evig planering, nålstick, blodsockertester och risk för framtida komplikationer. Varje dag. Detta är individer som varken har bett om eller förtjänat en kronisk livskamrat. 
 
Nu när du ändå har kommit såhär långt ner, ska jag passa på att göra några statements kring typ 1-diabetes:
 
- Jag är inte allergisk mot socker. Jag både kan och får äta kakor, glass och godis.
- Nej, jag är inte överviktig, och ja, jag har nästan alltid ätit väldigt nyttigt och rört mycket på mig. Att jag drabbades hade inget med min livsstil att göra.
- Det är en insulinpump, och nej, jag kan tyvärr varken spela spel eller lyssna på musik i den...
- Nehej du, jag tänker inte gå iväg och sköta mitt stickande bara för att du "tappar aptiten". Du kan välja att titta bort, men jag kan inte välja bort mina tester och injektioner. De är skillnaden mellan liv och död för mig.
- När jag får lågt blodsocker, blir jag yr, svettig, svamlande, tappar synen, darrhänt och stubinen krymper avsevärt. Då behöver jag socker, helst i druvsocker- eller sockrig dricka-form. Kan jag inte få i mig det själv kan jag behöva assistans.
- Det är inte "bara" diabetes. Använd aldrig de två orden efter varandra. Visst, det finns de som har det värre. Men att jämföra olycka saknar mening. Det finns till och med de som hellre skulle tagit emot en cancerdiagnos - för cancer kan man bli kvitt ifrån.
- Ja, det är jobbigt att sticka sig. Hade jag kunnat välja skulle jag ha låtit bli, jag lovar. Det är inget jag gör som en rolig grej. Man får lära sig att acceptera läget.
- Det är inte "bara att ta en spruta, och så är det bra". ALLT spelar in. Humör, stress, mat, träning, hormoner, sjukdom. Det är mycket chansningar, många snedsteg, mycket jobbiga konsekvenser. 
- Får jag högt blodsocker är det inte farligt för stunden - men går jag med det en längre tid riskerar jag en syraförgiftning som om vård uteblir kan leda till döden.
 
Och, VIKTIGAST:
Skulle jag svimma när jag är i närheten av dig, vill jag att du ringer en ambulans. Då har mitt blodsocker sjunkit så lågt att kroppen stänger av "onödiga" funktioner för att klara av att hålla blodsockret på en överlevnadsnivå, och jag blir därför medvetslös. Det ser nog läskigare ut för dig än det känns för mig, men det är viktigt att du vet hur du ska agera.
Det här kallas ett insulinkoma, och kan om sjukvård uteblir leda till döden. Ett öde som alldeles för många diabetiker har mött som direkt konsekvens av låg kunskapsnivå. 
Du får INTE ge mig någon insulinspruta, eller börja knappa på min insulinpump. Insulin sänker blodsockret, och blir i en sådan här situation en ren avrättning. Det låter drastiskt men det är sant. Kunskap är i detta fall bokstavligt talat livsviktigt.
 
Mycket att ta in tycker du? Det tycker jag med, och då har jag ändå levt med min diabetes i dryga sex år nu. Det är ingen dans på rosor. Mitt vanligaste diabetes-face är nog det här:
 
Som det ser ut i Sverige idag så är diabetes en sjukdom man tenderar att inte bry sig om - tills man själv drabbas. En sjukdom man inte vet något om - tills man är så illa tvungen.
 
Tro mig, jag vet. Jag visste ingenting alls innan jag drabbades, så jag klandrar dig verkligen inte. Men det hade hjälpt mig om jag hade vetat mer - och det hade hjälpt mig nu om du visste mer. Och det kan mycket väl hjälpa dig också, för du vet inte när/om du eller någon i din närhet drabbas. Var förberedd, och var en god medmänniska. Gör samhället tryggare för oss sockersjuklingar. Visa oss att det inte är farligt att bo ensam, gå ut på krogen eller ut och resa. För skulle något hända så finns kunskapen. Den livsavgörande kunskapen.
 
Och här en bild till alla som sitter i samma båt som jag:
 
Vi är riktiga champions, allihop. Diabeteshjältar. Vi bollar inte bara ett liv med jobb, hobbys, vänner, kärlek och träning som alla andra - utan dessutom en heltidssjukdom som jobbar aktivt för att sätta käppar i hjulen för oss. Ge er själva en klapp på axeln, njut av en lugn kväll i soffan eller köp er en massage. Unna er lyx lite då och då - för diabetesen kan vi aldrig ta semester ifrån.
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 4,1 mmol/liter.
285 kommentarer
Micke

Mycket bra skrivet. Eftersom jag har en 12 årig son som haft diabetes i snart 3 år så är kunskap än nödvändighet speciellt inom skolan där man inte har samma förståelse när sonen plötsligt blir trött och verkar oengagerad och skolarbetet blir negativt påverkat. Han har till och med haft lärare som har förbjudit han att gå ut till skåpet för att hämta sin sockermätare och där hans klasskamrater har sagt till läraren att han MÅSTE gå. Vilka småhjältar!

Fortsätt sprid kunskapen!

Mvh
Micke

Sara

Hejja dig!!!!!!!!!!!!!!

Heidi

Tack för det här inlägget! Precis så känner jag, sprid kunskap! jag är en mamma till en 7 årig son som fick diabetes när han var 2,5 år. Som vi har fått kämpa och kampen fortsätter dagligen.

Amanda

Hejja dig!
Sån grym inställning!
You go girl!

Anonym

Bra skrivet! 💕 lever med en man med diabetes så jag vet vad du menar... Kämpa på! ❤️

Carin

Förstår att diabetes är skit. Men att hellre ta en cancerdiagnos....... Då är man dum i huvudet! Och då bör man nog själv läsa på lite om diverse olika sjukdomar. Min son har leukemi och får lågt blodsocker av medicinen som ska utrota hans sjukdom. Ingen höjdare att kämpa mot både cancer och lågt blodsocker, ja precis så lågt att man ständigt är rädd för koma om nätterna. Och det är inget man kan styra med insulin.

Kimme

Hej o heja dej!
Jättebra text, men du glömde en viktig detalj!
Om jag ser någon svimma hur vet jag att denne är diabetiker om den inte bär märket synligt?
Kan vara bra att sprida hur det ser ut.
Fick tidigt möta en klasskamrat (1973) som fick Diabetes och dessvärre inte finns med oss längre.... Så bra att bli påmind om den.
Kämpa på
/Kimme

Pia

Hej,
Så bra skrivet. Sitter tårögd. Min son, idag 5år, fick diabetes för ett år sedan. Ett konstant planerande och oron ska vi inte prata om.

Hoppas verkligen forskarna knäcker koden snart!!

Må gott :-)

Tommy Vestlund

Så grymt bra skrivet. Jag är en sån som inte är direkt drabbad, men som fått upp ögonen för Erat kämpande, pga av min lilla släkting Elin.
Jag har börjat läsa på om detta och den här texten var BOOM👏👏👏👏

Kämpa å sluta aldrig hoppas

Mikael Andersson

vilken insats du gör, tack👍👍

Karina

Gud va fint allt det du skrev går min 9 årige son igenom , nu har han haft diabetes i tre jävla år och det går upp och ner men dom du skriver ni är riktiga krigare <3

Agnetha Lindqvist

Kanonbra skrivet. Såå himla viktigt att veta vad man ska göra,det handlar ju faktiskt om liv och död då vi får våra kraftiga känningar.

susanna

Fortsätt sprid detta , du gör skillnad 👍Vet hur de är o leva som anhörig till diabetes och har sett när min lillebror fått koma och har inte alltid haft sockersprutan eller va den nu heter i närheten så fått lägga sirap under tungan , och tacka gud att han klarat sig ! Tycker fler människor ska lära sig om diabetes för de finns alldeles för många som drabbats!

Susie

Carin. Man "styr" inte lågt blodsocker med insulin... Det är precis såna misstag hon skriver om här. Man måste få nåt sött i sig när man har lågt blodsocker!

Linda

heja dig! Bra skrivet!
Har haft diabetes i 27 år, och har även en annan kronisk sjukdom och har haft cancer. Så JA, Carin, jag kan absolut förstå om någon "hellre" tar en cancersjukdom, så JA, jag är dum i huvudet. Du får gärna läsa på lite mer om hur det är att leva med diabetes typ 1, särskilt i kombination med andra sjukdomar som cancer ;)

Christina Frisberg

superbra skrivet, och just jag vet hur jag ska göra jag är sjuksköterska till yrket men skrämmande många vet ingenting om diabetes det har du fullkomligt rätt i.
bra att en ung snygg tjej skriver detta på ett språk som ju ungdomar fattar och inte på högtravande supertorrt språkbruk som ingen läser färdigt.
kör på bara härliga du fortsätt att dela med dig om detta superviktiga budskap :)

Alva

Du är GRYM! Älskar dig! / Tjej 16år med diabetes i snart 8år

Rosa Flank

fantastiskt bra skrivet, mamma till an tonårig son som insjuknade för drygt ett år sedan! Jag känner igen mig, hade ingen kunskap alls! Kämpa på alla tappra människor med diabetes , jag beundrar er! Aldrig kunna strunta i sjukdomen.....

M

så underbart att läsa detta😊 så bra skrivet

Karin Lygnersjö

Så grymt bra att du skriver ut det!
Min morbror har diabetes och var med om just det att han föll ihop medvetslös på golvet i affären och folk gick bara förbi för dom antog att han var alkoholist eller något i den stilen..
Det är så jävla sjuk värld vi lever i.
Fortsätt skriva om diabetes och sprid kunskap, skitbra!
:)

Carin

Susie. Såpass mycket vet jag. Vad jag menade var att har man problem med lågt blodsocker utan att ha diabetes , kan du inte styra ditt blodsocker genom att anpassa din dos insulin efter matintag.

Maria

Åh så bra skrivet. Är mamma till en 3-årig kille som fick diabetes för ett år sedan!

Camilla

Tack för att du beskrev hur man ska agera när någon diabetiker blir sjuk så man lättare kan och vet hur man kan hjälpa till.
Däremot tycker jag att din parallell mot cancer är oerhört fräck. Din mamma har en högaggresiv hjärntumör och opererats 2ggr och hon tynar bort i sjukdomen och kommer dö inom en snar framtid och du kommet kunna leva ett bra och långt liv med de mediciner som finns idag.

Jeanette

Följer din blogg och uppskattar så det du nu gör!
Är mamma till en nu snart 19åring med diabetes i nära 10 år. Tufft emellanåt - kramper pga låga blodsocker ggr flera det senaste året... Vet att han läser din blogg och vet att han håller på dig, på mig och alla vi som drabbats av detta.
En storstorvarmkram till dig just idag på Kramens Dag :)
Go Girl!!

Boel

Sjukt bra inlägg! Fortsätt kämpa!

Marie T

Du e grym... Själv diabetiker sedan 7 år. Jag lär mig oxå nya saker om diabetesen fortfarande. Man börjar i ganska låg ålder att lära ut HLR. Ännu tidigare borde alla få mer kunskap om denna folksjukdom som bara ökar. Har själv diabetesblomman tatuerad på vristen, men hur många vet vad den står för?! Tack för ordet. SPRID KUNSKAP!

Anonym

Hej. Jag har också diabetes typ 1, sedan 1991. Jag fyller i år 34 år och har alltså haft diabetes i 24 år. Jag tycker din text är bra och målande. Jag har tack och lov vänner och familj som förstår om jag ibland måste ta en promenad för att få ner högt socker fast vi just satt oss för att äta middag, eller om jag måste stanna för att äta min banan då vi är ute och går. Jag är glad för det, för jag har fullt upp med att bolla min sjukdom varje dag, varje minut, varje sekund. Jag kräver inte att alla ska hålla koll på att jag måste planera in varje promenad, varje fika, att jag inte kan vara sådär "spontan och härlig", för det är ett heltidsjobb för mig själv att hålla ordning på det hela. Jag är dock tacksam för förståelsen då jag är extremt trött två dygn efter en jobbig känning eller några timmar med ett alldeles för högt socker.

Jag kan ofta förbanna min sjukdom. Hata den, svära åt den, vara extremt arg på den. Men jag måste ändå leva med den.

Kram på dig

Emely

Fantastisk skrivet!
Du är grym och skriver precis det jag och många med mig känner!
Jag ska defenetivt dela detta och hoppas att fler sprider kunskapen.
Tack <3

P

Så himla bra skrivet, har själv diabetes typ 1 och möts ständigt av okunskap. Ska göra mitt bästa för att dela din text.

Emil

Hejsan, jag har haft min diabetes i 14 år och jag är 18. Jag kommer inte ens ihåg hur det var utan min diabetes, Jag brukar nästan aldrig bli arg på den osv. Det jag dock blir arg på är det med kunskap som du har skrivit om. Dessutom att det finns tillbehör som skulle kunna göra att vi knappt behövde bry oss om våran diabetes, men det anser staten eller vilka det är att det blir för dyrt att lägga så mycket pengar, på att ge alla diabetiker den hjälpen.. Det dem tyvär inte fattar är att det blir FAN så mycket dyrare att hjälpa diabetiker som har njurar som lagt av osv.. Hela tänkandet kring "våran" sjukdom är knäpp..
Fast jag ska inte klaga allt för mycket, för det vi FÅR som hjälpmedel är rätt bra också.
Om min diabetes skulle ta mitt liv så är det så, jag tänker då fan inte gå runt o tänka på det pga min sjukdom. Med det så menar jag inte med att man misskött sin diabetes så det leder till dödliga skador utan ifall jag skulle stryka med i någon sorts av "anfall".
Tack för mig!

Carin

Jag vet att man inte styr lågt blodsocker med insulin. Men du styr ditt blodsocker genom att justera insulininjektionerna efter matintag. Har inte påstått att det är oproblematiskt, och naturligtvis är det bra med ökad kunskap. Och om någon ligger medvetslös eller avsvimmad och verkar sluddrig, svettig, eller vad det nu kan vara, så hoppas man ju att folk ringer ambulans oavsett om det beror på diabetes eller ej. Men att önska sig cancer istället, jag kan inte förstå... Man kan av cytostatika få biverkningar på levern som gör att den inte kan lagra/producera glukos. Det innebär att du får äta konstant. Vilket också gör att du behöver oroa dig för farligt lågt blodsocker nattetid om du inte vaknar i tid eller får mat i sond, samt dippar oerhört fort dagtid under aktivitet, i synnerhet om du är ett litet barn och inte förstår orsak och tecknen. Cytostatika kan också göra att bukspottkörteln slutar funka som den ska så att du får ta insulin av den anledningen. Så att önska cancer istället för diabetes behöver ta bort problemet med oro för koma. Att sedan inte kunna vistas inomhus bland andra människor med rädsla för influensa, vattenkoppor och andra sjukdomar som är farliga för cancerpatienter är inte direkt livskvalité.

Anonym

Heja, Heja Mycket bra att sprida kunskap alldeles för många som inte kan. // Päivi

Anders

Bra skrivet!! Vi har en snart 8 årig dotter som har haft diabetes i 6 år och epilepsi i 2 år

Heidi Larsson

Mycket bra skrivet. Har en dotter som insjuknade vid 11 års ålder och det är inte lätt alla gånger. Att leva med en ständig oro och en kontrollerad tillvaro som man aldrig får vila ifrån. Kram till alla där ute med dabetes som krigar varje dag.
Heidi

Stina

tack för ditt inlägg. Min sambo har diabetes typ 1, innan vi träffades var min kunskap om diabetes = 0. Första gången han blev låg trodde jag att han hade någon underlig personlighetsstörning, men nu vet vet jag att då han surnar till är han ofta låg, när han svettas floder är det illa och när han inte hittar upp ur tvättstugan är det värst. Nu är jag självutnämnd expert i ämnet. Att vi ovetande blir vetande bör bli en självklarhet! För alls skull ❤️

Hanna

Hej.
Jag tycker att det är fantastiskt bra att du tar upp det här. Håller absolut med om att fler människor behöver ta in information om den här sjukdomen. Då jag har en kompis som har diabetes vet jag en del, men låångt ifrån allt!

Jag tycker det är synd bara att inlägget har en väldigt negativ inriktning mot människorna som du vill ska ta åt sig informationen. Många vill säkert lära sig, bl.a. jag! Sprid mer kärlek på internet, och sådan här nyttig kunskap för den delen också!

Josefine

Har följt din blogg nu i ett par månader, och utav att läsa dina inlägg, läsa denna text får mig mer motivation till att sköta min diabetes. Du är grym och som du skrev så hoppas även jag att fler folk får mer kunskap utav detta.
Kram Josefine

Diabetiker i 18 år

Carin, blir ledsen när jag läser dina kommentarer och ser hur du har behov av att jämföra din sons olycka med vår. Blir också ledsen över att du medvetet eller av slarv väljer att misstolka blogginlägget. Att förklara att det till och med finns de som hellre fått cancer än diabetes typ-1 är ju helt uppenbart ett sätt att visa på hur allvarlig diabetes typ-1 är. Det som särskilt framhålls är att diabetes är obotligt. Missförstå mig rätt, jag beklagar verkligen din sons leukemi och hoppas det går väl för honom och att ni i familjen orkar med allt kämpande. Det jag vänder mig emot är hur du på ett raljerande sätt kommer hit och skall jämföra sjukdomar. Du gör precis det du själv vill påstå görs i blogginlägget - nämligen trivialiserar en allvarlig sjukdom. Lite fakta att begrunda (taget från minnet och utan källhänvisning): i vissa länder får diabetiker inte insulin - de dör då ganska snabbt, även om man får insulin kan man även om man sköter sig bra och lever ett hälsosamt liv räkna med att man som diabetiker statistiskt sett har en livslängd som är någonstans tio år kortare än befolkningen i stort, vi diabetiker löper högre risk att få flera cancerformer, ögonförändringar på grund av diabetes är den vanligaste orsaken till blindhet i västvärlden, vi diabetiker kommer inte under en enda dag efter det att vi fått vår diabetes må så bra som vi skulle gjort utan den, vi har omkring dubbelt så hög incidens av hjärt- och kärlsjukdomar om vi lyckas sköta vår diabetes typ-1 i enlighet med de mål som satts upp av socialstyrelsen ... Jag skulle kunna fortsätta, men väljer att avsluta med att tacka för ett bra blogginlägg och samtidigt skicka en varm hälsning till Carina son med hopp om att det går bra med behandlingen

Peder Andersson

Mycket läsvärt, och vad jag känner oftast till är folks okunskap bland diabetes.. Förutom då dom själva drabbas av det.. Haft det sen 3 års åldern, så fick det lite för ung :/.. Men men, kan leva som en "vanlig" människa bara jag sköter det fint!

Lena

Mycket riktigt och bra skrivet! Mer kunskap behövs bland allmänheten om denna folksjukdom Jag är läkare, neurolog, och vill bara tillägga att ett korrekt, men också snabbt agerande vid insulinkoma är otroligt viktigt. Inte bara för att rädda livet på vederbörande men också för att rädda hans/hennes hjärna från obotliga skador.
.

Anonym

mkl

Martin

kan tillägga att det nu med senaste iOS så finns det något som heter medicinskt id där man kan skriva om man har diabetes eller någon annan sjukdom, sedan kan man få fram dennan informationen även om telefonen är låst. Då är det bara att dra till höger och trycka på "nödsamtal" då kommer det upp nere i vänstra hörnet "medicinskt id" tryck då på den så kommer man få upp informationen. Där finns bl.a person som man kan kontakta, vad för sjukdom personen har m.m. Ville bara delge denna informationen då det är en bra funktion enligt mig, för man orkar inte kanske säga hela tiden vad för sjukdom man har alltid till alla, och ibland glömmer man men telefonerna är något som alla har med sig, vet inte om detta finns i androider än. Btw mycket bra text, haft min del av kakan av sjukdomar och annat som inte har varit de roligaste som diabetes i 12 år, gluten i 7/8 år, urinblåsa som inte fungerar som den ska från 5års ålder- 15 år ålder till operationen. Så detta var roligt att se att någon ville ta som tid att skriva detta!

Nina

Mycket bra skrivet och igenkänningsfaktorn är hög! Vi får kämpa på!
Nina / i skrivande stund 2,8

Helen

Bra skrivet!! Jag har en fyraårig dotter som fick diabetes för snart ett år sedan och hon har nyss tillfrisknat från sin första magsjuka sedan hon fick diagnosen, ingen bra kombination som du vet.. Tack för att du sprider information!! Kram!

Anonym

jättebra skrivet Sofia. Nu är frågan hur vi gör, hur vi skapar en grundkunskap om diabetes i Sverige. Och hur vi gör för att lära gemene man skillnaden på typ1 och typ 2 diabetes. Vi får jobba på en plan 😃👏👍

Annika

Fantatsiskt bra skrivet! Kom att tänka på en kommentar jag fick från en kompis när jag fick min typ 1-diagnos för snart 20 år sen: "Men du är ju inte sjuk på riktigt...!"
Vad svarar man på det?
Tack för att du hjälper till att sprida viktig information och lycka till!

Krister Nilsen

Grymt skrivet! Känner igen allt det där du lyckats klämma ihop :)
Vår son fick diabetes när han var 1.5 år, han är 8år nu. Det är en daglig kamp som visserligen flyter på ganska bra just nu.
Vi får kampa på allihopa! Kramar!

elin

Mycket intressant läsning.

Susanne Romberg

Fantastiskt jobb du gör!!Som mamma till en nydebuterad 12-årig kille uppskattar jag ditt engagemang mer än du nånsin kan ana! Och inspireras till att själv engagera mig!

larsan

Fyfan va bra skrivet!! Hoppas att så många som möjligt går in å läser! / 20 årig kille som har haft diabetes typ 1 sen 5 år tillbaka


Just nu- 5,6

Anonym

Har haft diabetes i 44 år. Så jag vet vad du talar om. Den första tiden hade jag 3 cm långa spetsar. (ca 10 år) Insulinet var från grisar så det var inte speciellt rent. MEN, jag har hittills klarat mig utan några större skador. Allt måste ju planeras , alltid. Ha de´. Ingalill

Susie

Ladies Circle anordnar en välgörenhetskonsert i Linköping 22/4 med Jan Johansen och Annika Stagård till förmån för Barndiabetesfonden, som är Ladies Circle Sveriges charityprojekt 2014-16.

http://ladiescircle.se/lc-och-valgorenhet/nationella-projektet/

Samuel Jara

Hallå!
Jag måste hålla med den långa raden av kommenterar innan mig. Väldigt bra skrivet! Koncist, kortfattat, förståeligt och välformulerat. Har själv haft diabetes i 19 år (född -93) och känner, såklart, igen mig i allt du skriver. Ökad kunskap för både diabetiker och icke-diabetiker hade underlättat situationen för oss alla. Jag hoppas att din blogg når ut till så många som möjligt och att det hjälper till att skapa en medvetenhet hos folk. Har själv precis börjat följa dig men kan ändå säga att detta är en av de bästa diabetesbloggar jag läst (och jag har läst en del...)!

Allt gott och kämpa på!

p.s
"Visst, det finns de som har det värre. Men att jämföra olycka saknar mening."
Något alla borde ha i åtanke! För är det något vi är experter på så är det att gradera och rangordna folks lidande. Som du säger är det meningslöst, korkat och faktiskt inhumant...

Siri |Diabitfit|

Bra skrivet! Tycker kunskapen om diabetes är skrämmande låg. Tack för peppen i slutet av inlägget! :} Jag har haft diabetes i snart 10 år, och känner verkligen igen mig i det du skriver.

Sofia.

Hej.
Jag är en av de som har okunskap om diabetes...det jag har fått höra är att ni inte får äta ngt sött (socker). Vet att ni får insulin. Så långt vet jag....inget mer.

Så bästa fall om någon skulle svimma..är det bara att ge ngt sött att dricka. Inte något m sötningsmedel i??

Jag frågar för att jag vill VETA. Kan ju söka på nätet oxå.

Mvh Sofia.

myawesomedays.blogg.se

Men vilket bra inlägg. Har inte haft en aning om vad som kan hända om diabetiker inte tar sitt insulin och egentligen inte förstått vad som är förligt mer än att insulins måstes tas.

Linnea Björnim

Gud så bra skrivet! Det träffade rakt i hjärtat och det stämmer till 100%. Jag har själv diabets 1 och jag fick det den 20 November 2014 så jag har ungefär bara haft det i 1 år!
Jag tycker det är jätte svårt att ta hand om min diabetes jag har inte lärt mig den än! Jag har även precis fått en pump så där blir det ju lite ändringar när man hade lärt sig det lite gran!
Att vara sprut rädd och få diabetes och behöva ta sprutor är inte alls kul!
Jag var 17 när jag fick den och jag funderar många gånger om det hade varit lättare att kanske få den när man var yngre om det hade varit lättare att lära sig allt när man inte har levt så länge eller om det är lättare att få det när man är äldre som jag är!

Tack för en jätte bra text, och vi diabetiker håller ihop, detta klarar vi! Kramar

Johanna Wall

Heja tjejen!

Går just nu på tuff cellgiftsbehandling för bröstcancer som jag hoppas på att bli av med. Känner med dig och andra diabetiker som får leva med sin sjukdom resten av livet.
Fortsätt hålla huvudet högt!

http://nouw.com/CANCER%C3%A4rinteROSA

Pia

Så jäkla bra skrivet. Jag har diabetiker typ 1 i min närhet så jag vet vad du menar. Så härligt att du gör ett sådant här inlägg, det behövs mer kunskap helt klart!
Ha en fin dag!
//Pia

Emme

Sorry men jag fatta inte vad jag ska göra när du svimmar pga lågt socker. Kändes bara som svammel just den biten, i övrigt va det riktigt bra skrivit. Jag får det till att det enda jag ska göra är att ringa efter ambulans, sen va det nått om att inte pilla på sprutor o grejer. Men jag saknar tydliga besked och känner fortfarande att jag skulle känna mig väldigt osäker på mitt agerande om en diabetiker svimmar pga lågt socker... :(

Kristoffer

Till Carin, förstår din frustration över leukemi och hur hemsk den sjukdomen är. Men ärligt talat läs på själv om diabetes typ 1 som jag haft sen jag fyllde 10 år. Har varit i koma otaliga gånger och nästan varit död flertalet gånger
Är idag 33 år och kämpar för livet varje dag i 23 år. Har flera vänner och släktingar som haft leukemi och bröstcancer och div cancer sorters alla mer eller mindre blivit fria från mycket travet. Men kommentarer från sådana som dig Carina värmer verkligen inte. Tycker du skall begrunda dina värderingar lite, du gjorde precis mitt liv lite värre.

peyer

Hej
Sedan jag började äta Lchf försvann min diabetes typ2 och många andra krämpor.
Vad jag vill tipsa om är att som jag förstår så kan lchf göra blodsockernivån i kroppen mera stabil, man slipper tydligen dessa svåra upp och nedgångar för er med typ1 diabetes .
Men som jag läst är det viktigt att rådfråga med läkaren först, samt vara mycket noga med mätningarna från början eftersom man troligtvis inte behöver lika mycket insulin.
Sök på Lchf och typ1 diabetes och bilda er en egen uppfattning, det verka i varjefall hjälpa många.

Mona

jättebra skrivet. Är själv en "etta" sedan 1961. På alla dessa år har jag endast åkt till sjukhuset i
koma 2 ggr. Visst har jag haft
många låga blodsocker men
klarat dem själv. Kämpa på alla ni
som är diabetiker och anhöriga.
Det finns armband att beställa
hos Cara Collection för en hundring/st
Jättefina. /Mona

Anon Ymer

Jag har själv haft diabetes i många år nu och haft familj med diabetes också (alla typ 1 förutom mormor och morfar) och jag tycker det är jättebra att du berättar för folket vad de ska göra om man hamnar i en insulinkoma, men att prata om diabetes som om det är lika hemskt som cancer är väldigt respektlöst mot de som har riktiga sjukdomar.

Vi behöver bara kolla vårt blodsocker och ge oss insulin. Sköter vi vår diet har vi inga större problem. Min kusins morsa är på honom 24/7 om att vara seriös med sin diabetes. Han är 17 år gammal och kan det själv, men eftersom hans morsa är så på honom har han börjat få samma tankar som du. Att det är värsta dödsdomen.

Jag vill att alla här ska veta att om ni känner för att donera pengar, donera ej till oss med diabetes. Ge pengar till ett riktigt ändamål, t.ex. barncancer eller liknande.

Gölin

Tack för lektionen, bra skrivet!

Marcus J

Hej du härliga diabetesbloggskribent!

Kul att läsa din välskrivna blogg. Ja kunskapen är relativt låg om diabetes, men jag tycker att gemene man/kvinna har mer och mer koll på hur de ska göra om de möter någon person med insulinkoma, det glädjer mig. Jag fick diabetes när jag var 17 år (31 idag) och från den dagen så sade jag att detta är den första dagen i mitt nya liv.

Jag har lärt mig att älska min diabetes (tro det eller ej, det fungerar.. trots att vi har våra konflikter ibland :D ) och den enda anledningen till att jag skulle vilja bli av med den är för att kunna bli lokförare, men just nu är det svårt :D

Ta väl hand om dig och din diabetes, jag tänker fortsätta ta hand om min =)!

/Marcus

Jenny

Som många andra tycker jag att det är bra när en yngre person går ut och berättar,blir en känsla för yngre vuxna att de inte är ensamma i sina tankar. Plus att all sorts upplysning vad gäller sjukdom är bra!
Dock tycker jag att förståelsen och respekten får vara från båda hållen. Det är inte särskilt trevligt när diabetiker tar fram sin penna vid ett matbord och tycker att alla runt omkring ska tycka det är okej. Oftast (märk väl,jag skriver oftast) så har personen som har diabetes möjlighet att gå undan,inte så att de hastigt och lustigt måste ta sprutan utan kan vänta de 30 sekunder det tar att förflytta sig.
Åter igen,kanon att "våga" prata och upplysa om sin sjukdom när man är ung!

Sofie Svensson

Måste först tacka dig för att du lyfter fram en mycket jobbig sjukdom. Jag hoppas att det är många som läser din text som jag tycker är välskriven att du får fram verkligheten så det gör ont i en. Ja det är många som inte vet allvaret i sjukdomen, att diabetes kan leda till döden. Hoppas att fler får förståelse. Är mamma till 12 årig tjej med typ 1 diabetes.

Tina

Sååå bra skrivet!! Heja dig och alla andra som tar upp diabetes på et sådant här sätt!! :) <3
Jag visste inte heller mycket om diabetes, tills jag träffade min nuvarande pojkvän som har diabetes typ 1. Jag insåg vilket jäkla slit det är med sprutor och mätande och räknande. Han berättade att han har legat absolut sämst i blodsocker i hela Västmanlands län, under många år! Första gången han fick riktigt lågt blodsocker blev jag så himla rädd! Han hade ju berättat om koman osv. Jag fick i honom både godis, mjölk, läsk och en smörgås innan han tvärsomnade. Han svettades och pulsen var skyhög, jag funderade på om jag skulle ringa ambulansen (trotts att han sagt nej), men som tur var fick jag i honom allt det ät och drickbara i tid så blodsockret gick upp igen. Nu har han själv blivit bättre på att ta test för att se hur han ligger och han är sällan varjen för hög eller för låg, så himla bra jobbat av honom!! Och jag hjälper med allt jag kan :) Ni är riktiga hjältar som inte tappar livslusten och ger upp, för det GÅR att leva ett bra liv med diabetes, som du säger, bara man har människor med kunskap runt omkring sig! Jag berättar för mina vänner, som inte kan diabetes, hur det fungerar så att de vet om de skulle hamna i en sån situation när någon behöver hjälp. Sprid kunskapen vidare! :)

Elin

Jättebra att du vill informera om vad som andra kan göra när vi diabetiker svimmar, MEN det där med cancern var onödigt.. Jag tar hundra tusentals gånger hellre diabetes än cancer. Diabetesen kan DU få kontroll över, cancern ha kontroll över dig. Så nej, detta var inget som jag vill att mina vänner skall läsa. Då skriver jag hellre något själv som endast handlar om mina känslor gentemot diabetesen och vad andra kan göra. Blir riktigt äcklad av att du blandar in cancer. Fler dör i cancer än diabetes. USCH. #diabetessen2007

Emma

Grymt bra inlägg!!
Önskar dig lycka till med alla "diabetesprojekt" & tack för att du sprider & ökar kunskapen om T1D.

//typ1 sen 1999

Anna

Till 62.
Angående Lchf, ingen diabetesläkare med vett i skallen, skulle rekommendera Lchf till en patient.

Visst, att sänka kolhydratintaget är jättebra, men den strikta Lchf-dieten (Inga kolhydrater, massa fett) är inget som är bra i längden för någon person.

Josse

Så sjukt bra skrivet! Verkligen!
Min bror har också diabetes och det är så synd att sjukdomen ska få drabba så många. Jag hoppas att du fortsätter sprida kunskap om diabetes för det är så många som inte vet hur de ska göra vid nödfall osv. Tack! keep it up!

Frida

jag är 26 år och har haft typ 1 sen 2000. jag jobbar även skift på en restaurang där stress är vardag för mig. det påverkar såklart mitt blodsocker. har försökt informera kollegor samt restaurang-chef om mitt tillstånd och vilken effekt det har på mig. det är inte lätt att få de att förstå. har kommit till jobbet ett flertal gånger med instabilt socker som jag försökt åtgärda i flera timmar innan passet. det tär på kroppen. jag har även tuppat av på jobbet, av högt blodsocker och inte lågt. och sen vaknat med ambulanspersonal över mig samt socker och kolasås under läppen för att en kollega som pratat med oss alarm innan, antagit att det är lågt socker jag haft och ingen i närheten har haft kunskap hur man använde min blodsockermätare.
jag har även fått stå ut med dömande blickar från andra när jag ätit godisnocj liknande.
så, ja. jag håller med om att kunskapsnivån är skrämmande låg kring diabetes.

Kristina

Jättebra skrivet, jag har själv två nu vuxna barn med diabetes. Varav den yngsta trillat ihop flera gånger. Vår familj har levt med diabetes i 20 år. Förståelsen från allmänheten har varit blandad men många förstår inte allvaret i denna sjukdom.

Sofia

Fan vad bra skrivit. Och så skönt med någon som vågar ifrågasätta cancer. Jag lever med två kroniska sjukdomar (varav en diabetes) som försämrar min livskvalitet och ger mig en mycket kortare förväntad livslängd. Ingen går i nuläget att bota. Så ja, ibland hade jag hellre haft en sjukdom som man faktiskt kan bota. Helt sjukt att cancer är så "överskattat" i dagens samhälle.

Ulla-Britt

Mycket bra o sant skrivet av dig. Jag vet själv vad det innebär att ha diabetes, är snart 62 år o har levt med denna sjukdom i snart 59år o det har inte alltid varit lätt. Då för tiden 1956 fans inte blodsockermätare som i dag, då tog det ett antal tim o få fram ett blodsockervärde, samt dessa sprutor som var i glas o metall som skulle kokas en ggn i veckan+kokning av kanylerna. Inget av dessa var gratis utan det fick mina föräldrar betala ur egen ficka. Det har trots allt blivit lite lättare för oss diabetiker att leva lite mer normalt än det var på min tid som barn, inget socker över huvud taget var tillåtet, det var sträng diet som gällde. Vi får kämpa vidare o hoppas forskarna kommer på en lösning till slut. Tack för ordet o ge aldrig upp :)

Anonym

Mkt bra skrivet .. Då mitt första barnbarn fick diabetes som 4åring
HAN AV ALLA !!! Tänkte jag..
Blev faktiskt knäckt av detta ..
Vi som haft sååå jävla kul i 4a år..
Så tänkte jag FAAN jag som är så tankspridd kommer inte våga ta ansvar för att han blir låg eller hög när vi
Är ute på äventyr som han älskar..
Som sagt men nu ska jag börja att ta med honom å lära mig hur han funkar .
Ge insulin alternativt dextrosol 😬

Anonym

Bra att du uppmärksammar diabetes!
Men jag har inte samma negativa upplevelse av diabetes. Jag har haft det i 42 år och mår bra utan komplikationer. Jag lever ett inrutat liv och äter varannan,var tredje timme som jag inte ser som någon nackdel. Jag har bra vänner och släktingar som respekterar att jag måste vara egoistisk och äta speciella tider ( vilket jag är säker på har hjälpt mig att må så bra som jag mår)! Det som "stör" mig är att om jag har ont i ett ben,har dålig syn (närsynthet) eller en axel tror många att det beror på att jag har diabetes. Måste det bero på diabetesen? Kan man inte ha det ändå?

Bra att du skrev om att ta spruta eller blodsocker offentligt! Jag måste levt i en skyddad verkstad för den enda gång jag hört att det är äckligt och egoistiskt att stoltsera med att det är synd om en att man har diabetes när man tar det offentligt är av två 40- och 50-åriga jobbarkompisar som jobbar med barn! Skrämmande!
Bra att du tog upp om socker!
Hur man kombinerar mat avgör vad man kan äta. Varken socker eller alkohol är förbjudet. Det är hur du kombinerar maten som avgör hur blodsockret reagerar. När man haft diabetes länge kan man om man vill, lära sig hur man reagerar på olika mat och drycker. Då har man större förutsättningar att må bra 😀👍🎈.
Jag är inte ledsen för att jag har diabetes för jag har alltid mått bra. Stora känningar då jag behövt hjälp av andra har jag drabbats av två gånger de senaste tre åren tack vare bra långtidsverkande insulin! Dessa gånger har de gett mig druvsocker och mjölk tills jag kvicknat till. Så försök alltid med något sött innan ni ringer ambulans!
Man kan må bra utan att få biverkningar fast man har diabetes! 😀👍 Det är jag bevis på! 😊😊😊

Anonym

Tack för att Du sätter ord på mina känslor, låter mig veta att jag inte är ensam. Det är konstigt, jag har haft diabetes sen -94, jag var 4 år gammal, och trots att jag vet att så är inte fallet så känner mig jag ändå ganska ensam i det här. Så tack för att Du ständigt påminner mig om att vi är starka och kämpar tillsammans! / en diabetessyster!

Magnus

Underbart inlägg! Och ohyggligt viktigt.

Jag skyller mycket på tv och filmer. ALLTID när någon har diabetes behöver den personen måste "få sina sprutor annars dör dom/faller i koma ".. det är aldrig någon som behöver äta. Ta bara den klassiska rullen "Con Air" exempelvis. Är det inte "tufft nog" med att behöva äta mat, gör det sig inte bra på film?

Det är vad folk i allmänhet skapar sig sin bild om diabetes från och tror sig veta vad som ska göras vid en akutsituation. Jag är ärligt talat livrädd för att någon ska ge mig en spruta om jag någon gång hamnar i koma.

Johanna

Tack! Är 25 och har haft diabetes typ 1 i 23 år. Har inte varit och är inte alltid lätt. Blir trött på att när det talas om diabetes så talar man om typ 2. Ingen vet något om typ 1. Kunskap måste spridas! Bra skrivet!
Heja oss!

Cassie

Har varit med om att en bekant dog tack vare sin diabetes.
Tänk om vissa insåg vad
Diabetes faktiskt kan orsaka,
diabetes är värre än vissa tror.
Jag är själv rädd för att få det då
folk i min familj haft det.
Kämpa på, kärlek till dig!

magnus

Bra skrivet☺

Pove

Fantastiskt bra och viktigt! Sprider i de kanaler jag har tillgång till :)

Cc

Jag har hellre diabetes än cancer.
Cancer har större dödlig utgång med fruktansvärda smärtor. Hur kan man hellre vilja ha cancer 😡😠😡😠? Konstig jämförelse!
Det finns många som mår dåligt av sin diabetes, men lika många som mår bra!
DET ÄR JÄTTEVIKTIGT att även den informationen går ut.
Det är för många som tror att ALLA diabetiker mår dåligt, får komplikationer och dör i förtid!
Den fördomen är också viktig att den uppmärksammas! 😄😃😀

Josefine Pehrson

Så himla viktigt, TACK för att du lärt mig något.

Anki

Tack för ett bra inlägg. Har ini nån erfarenhet av diabetes. Vad har man för symptomer när man börjar ana att man har det?

Svar: Hej! Det absolut lättaste är om du skickar ett mail till diabetesia@hotmail.com så svarar jag på dina frågor där! :) det är så många trådar att hålla kolla på här.
Diabetesia

Linda

Hej och tack. Mina söner har diabetes och speciellt den stora 13 - åringen har haft det jobbigt just i skolan med oförståelse. Att inte få dextrusol utan äta mat när han är låg. Även vi föräldrar har möts med motstånd när vi försökt att få dem att förstå. Han kände igen sig när han läste detta.

isabell

tack.
har själv velat skriva detta.
exakt allt händer mig som har diabetes och mina vänner som har det.
allt det där om fördomarna är sjukt äckliga.
allt tjat att diabetes är ingenting som om de får en sjukdom i tidig ålder som gör att dom inte kan längre vara som alla och behöva ta ansvar.
cancer är jobbigt och hemskt.. men att leva med en sjukdom som man plågas av för livet är för mig en långsam död :)
tack <3

en som mår bra i sin diabetes

Men alla plågas inte 😀! Jag mår bra i min sjukdom och fler om ni läser längre upp! 😍😊😀😃😄

Malin Nyman

Hatten av till dig för din beskrivning!

Ingrid Jönsson

Jättebra skrivet, låt oss hjälpas åt att sprida informationen. Ju fler som känner till diabetes och dess konsekvenser, desto större chans att våra nära och kära som drabbats kan leva ett bra liv.

Såhär ser verkligheten ut

Absolut, det är skitbra om man kan alla former av hjärtlungräddning och liknande som kan behövas i vilket akutfall som helst. Inget fel med det och bra att du informerar.

Men även om det är skitnice att man kan rädda folk, så är det faktiskt inte alla andras ansvar att kunna akutberedskap för diabetessjuka. Man ska inte behöva komma med "ursäkter" som du kallar det.

Eller tycker du att hela sveriges befolkning ska utbildas så de kan ta hand om ALLA former av akutfall? För det rör ju "oss" eftersom det finns människor runt oss som kan vara sjuka. Bra idé men fel approach

Jessica

Kan alla ta och lugna ner sig? Alla diabetikers och icke-diabetikers känslor är ok, man behöver inte förstå en annan människas synpunkt och det är okej att önska sig cancer istället för diabetes och lika okej är det att må bra i sin diabetes. Har själv haft diabetes i 17 år och är nu 23 år. Jag har hatat min diabetes så innerligt och länge i tonåren och håller ännu på att reda ut mina värden. Det jag vill säga åt diabetiker som hatar sin diabetes är att det blir bättre. Alla kan inte förväntas veta allt om diabetes och det enda tipset jag ger nu för tiden är att ringa ambulansen. Jag vet att många använder sig av lchf och enda tipset jag ger då är att kolla upp njurvärden och kolesterol tillräckligt ofta för att undvika permanenta skador. Någon skrev också om ett stressigt restaurangjobb och mitt råd till den personen är att man behöver inte jobba med det mest stressiga jobbet när man har en kronisk sjukdom. Orkar du och om du brinner för det så ska du självklart fortsätta, men fundera om det är värt det? Vad jag börjar inse på senare tid är att man får vara lite tröttare än andra när man sköter om en kronisk sjukdom dygnet runt. Men kom också ihåg att alla har något de bär på som gör livet extra tungt, inte bara diabetiker.

Olov som vet vad diabetes gör med kroppen!

bra skrivet. Bara att köra på i vardags glamouren :)
Är diabetiker sedan 17 års ålder .
Ny njure ,blind på ett öga , andra blir sämre och fått nervopatrologi i armar/ben . Bara att kämpa på i vardagsglamouren .
Sköt om dig.

Diabetesmamma

Du är underbar!

Izza

Nämen du är ju bara helt jäkla underbar!!! Jag har också diabetes typ 1, men alla fattar inte allvaret!
Mer sånt här <3<3

Kram fina du :)

Marika

Så himla bra skrivet! Har haft typ 1 i 27 år och det är inte alltid man tillåter sig tänka på att man utöver det vanliga livspusslet har en extra
pusselbit att ta hänsyn till!
Kram från en vardagshjälte till
en annan😊

Petra

Viktigt oxå att förstå vad viktigt det är att inte vara för hög i blodsockret. Sonen har haft typ 1 sedan 15-års ålder och jag skulle väll kunna säga att han åkt räkmacka på sin sjukdom (är idag 22år). Inga dippar,deppigheter pga diagnos, blodsocker på bra nivå.....tills i höstas när han åker på magsjukan och vi inte riktigt fattade allvaret. Frågade gång på gång om han hade bra värden och han sa ja. Spydde ett par gånger i timmen och försökte däremellan få i sig något. När han vid 22-tiden började prata gallematias och han hade ont åt njurarna tänkte vi åka in för att han skulle få dropp å insulin....trodde vi...men efter samtal med rådgivningen blev det ambulans och intensiven hela natten. När ambulansen kom låg hans värde på 48, på intensiven var det high som senare visade sig vara 54. Enl läkaren var han nån eller ett par timmar från döden. Precis som hon skrev i inlägget förgiftad. Trots så många år med diabetes i familjen fattade inte vi... Tänk om vi gått å lagt oss? Då hade han somnat in där i sängen....man får försöka låta bli att tänka på tänk om. Viktigt att kompisar i partyåldern oxå fattar allvaret ifall ungdomarna tex kanske är på semester och diabetikern känner sig bakis å spyr. Lämna inte ensam. Ställ krav på att få veta värdet osv.

Elin

Sitter tårögd efter att ha läst din text, livet har inte varit en dans på rosor precis sen både jag och min 5 år yngre syster insjuknade inom loppet av ett år. Det var nu tre år sedan. Min syster gråter fortfarande ofta när hon ska ta nån av sina sprutor.

Tycker inte att du överdriver alls. Der är precis så här det är. Jag har många kompisar med diabetes som inte tar insulin pågrund av att de blir retade, kommenterade eller i värsta fall mobbade. Har själv råkat ut för det många gånger. Och det beror oftast på okunskap, är så himla trött på det.

Jättebra text!

Sussie

Vi är många Champions här ute! Bra att göra folk medvetna om vad det handlar om. Bra skrivet. Vill bara rätta några detaljer. För lågt blodsocker heter hypoglykemi, för högt under längre tid kan leda till insulinkoma.
Ha en bra dag!

André

Bra skrivet. Har en mor som haft diabetes typ 1 i 40 år. Jag oroar mig ständigt över att hon en dag kanske inte ens vaknar igen. Hennes sjukdom har nästan kostat henne livet två gånger. En hjärtinfarkt följd av en bypass-operation. Samtidigt som hjärtinfarkten hade hon även vatten i lungorna. Vattnet i lungorna har även kommit en gång till efter det. Utöver det har jag sett henne hamna i insulinkoma ett x antal gånger trots hon både fått sirap och druvsocker, ibland hjälper det ej.
Även krampanfall kan förekomma om man haft diabetes en längre tid.
Diabetes är en av de värsta sjukdomar man kan få har jag fått erfara och jag önskar att alla blir kvitt den. Vi får tro på att forskning en vacker dag kan hitta ett botemedel.

För alla er som har diabetes, håll hoppet uppe!

Tips: eftersom insulinkoma (hypoglykemisk koma) kan vara livshotande och det kan ta tid för ambulans att komma, köp Glucagon och ha hemma. Det har hjälpt oss några gånger :)

fördelar med lchf

http://www.kostdoktorn.se/diabetes#sorter
Verkar otroligt logiskt med lchf tycker jag! Bra informativ sida som gör det enkelt att förstå hur allt fungerar och personliga berättelser från människor som fått ett helt annat liv med lchf och ett jämnt blodsocker :)
Alla är olika men rekommenderar att läsa :)

Sussie

Får rätta mig själv :), inlägg 102. Diabeteskoma ska det stå i slutet. Du har helt rätt, insulinkoma är när det är för lågt.

Petra

Apropå LCHF: skulle hellre rekommendera det till en diabetiker än den infon vi fick på sjukhuset när sonen fick diagnos: drick Fun Light i alla lägen. Varför frågade jag. Jo det är ju inte bra med mjölk, så därför saften till frukost lunch å middag. Min fråga var: vad är det för fel på vatten? Varför trigga sockerbegär genom att servera sött i stora doser. Det bidde ingen saft kan jag säga när vi kom hem.

Jonas Kolmodin

Just därför har jag alltid druvsocker hemma. Även fast ingen jag umgås med på daglig basis har diabetes

Anette

Kanonbra beskrivet!
Fick själv diabetes typ 1 när jag var 2 år för 42 år sedan. Jag lever men sjukdomen har slitit på min kropp och jag har flera följdsjukdomar. Jag vet också att jag inte kommer att leva så länge som jag skulle gjort utan sjukdomen.
Jag förstår att det kan vara provocerande att jämföra med en cancersjukdom men jag förstår precis tankarna. Jag kommer naturligtvis inte ihåg hur det kändes när jag själv drabbades eftersom jag var så liten men jag vet hur det är att leva med en kronisk sjukdom som man aldrig någonsin kan ta semester ifrån. Inte för en sekund. Fick ytterligare en kronisk sjukdom för en tid sedan och då kom dessa tankar ... hoppas att proverna är fel, att det blivit någon förväxling och att det istället går att bota. I utredningen har det ingått att även utesluta cancer och den första känslan har nästan varit besvikelse när proverna visat att det inte varit det utan istället kommer jag att fortsätta försämras även om det går långsamt tack vare ganska tuff medicinering.
Kram på dig tjejen och stå på dig!

Markus

Typ 2 Diabetiker här (32 år gammal). Vackert skrivet. Är så galet att folk inte vet något om den sjukdom som är den snabbast växande i hela västvärlden.

All styrka till dig.

Linnéa

Jag sitter helt allvarligt med tårar i ögonen nu... Du har lyckats samla allt jag någonsin velat säga i en enda text! Tack! är själv haft diabetes typ 1 i 15 år (är snart 20)... skulle vilja lägga till en sak om pumpen. NÄÄ ja kan INTE ladda den med kaffe istället och NÄÄ jag DÖR INTE om du råkar nudda min pump om det är trångt i hissen!!!!

Många styrkekramar till dig! <3
(i skrivande stund 6.3 :) )

Alwa

Bra skrivet! Ni med diabetes ska ha så mycket cred, för allt ni står ut med och måste tänka på dygnet runt. <3

majsan

Om mina föräldrar fått välja så hade dem nog valt diabetes i stället för cancern som tog deras liv o vi hade fått ha dem här hos oss längre ..Otroligt dum jämförelse :((

iza

Tack för att du synliggör ämnet. Min sambo har typ1-diabetes och i mina ögon är det alltid ett planerande även om han själv är van sen 10 år tillbaka. Värst var det när han en morgon tog nattinsulitet istället och han fick mula i sig allt möjligt och fick tvinga han att åka till akuten. Har också sprungit ut i strumplästen med godis när han ringt mumlande och darrig att han är väldigt låg och inte haft med sig något sött att få i sig. Så jag har numera alltid godis i väskan eller flaska med saft. Jag har lärt mig mycket om diabetes och att det är viktigt med att hålla en sund livsstil samt olika typer av mat som är gynnande och diverse annat. Det beundrar alla som lever med denna sjukdom.

Jeanette

mycket bra skrivet förutom detta med att man önskar sig cancer i stället för diabetes. Våran son dog 9 år gammal efter ett års helvete medan många bekanta till mig lever ett fullgott liv med sin diabetes.

Emma

Super bra skrivet! Har inte diabetes själv men tycker ändå att de du skriver är väldigt viktigt och att alla borde läsa sin text. Jag visste inte allt du skrev om och är glad att jag nu vet för vill inget annat än att hjälpa om någon skulle hamna i insulinkoma.

Fråga; Jag undrar om jag får ta ditt inlägg och bilder och dela på min blogg. Skriver så klart att det är du som skriver och länkar gärna din blogg! Gör inget utan ditt tillstånd :)

Fortsätt kämpa, hejja dig! Kram

Emelie

Jag ær tårøgd!! Min sambo fick diabetes før två år sen typ 1 och han ær min hjælte! han kæmpar dagligen, vi sætte rklockan på natten før att hålla koll på han, måste alltid planera allt vi ska gøra och han ær vældigt ledsen stundtals før ingne førstår.. man kan inte længre supa supa eller bara gøra ngt spontant.. många førstår inte varfør..Tusent ack før du skriver om detta och jag kan lova dig att om inget annat får han hopp om livet,medkænsla och en klapp på axlen från dig nu som betyder allt. TACK!

nillis

jättebra skrivet men onödigt att jämföra med andra sjukdomar - vi vill ju alla bli friska! Ser inte mig själv som "sjuk" med diabetes utom när jag har för högt eller lågt blodsocker. Fortsätt sprida kunskap om diabetes, det behövs!!

princessmelis.com

Vad fin du är!

Robex Lundgren

fin blogg

Maria

hej alla! Har haft diabetes i 14 år o fick typ 1 i vuxen ålder vilket har gjort det relativt svårt att ändra på redan dåliga vanor.. Jag har ingen "svår" diabetes men det som gör det tufft är allt planerande, kontroller och att aldrig komma undan! Det är med hela tiden och man får aldrig "semester" från det. Det tunga blir i vardagen när man har arbete, familj mm och dessutom denna sjukdom konstant närvarande och påverkande. Det blir som ett extra skift och ansvar... Vilket gör många med diabetes liiiite mer utmattade/utröttade än en frisk person.. Man kan även gå i längre perioder med frustration över att allt planerande, hållande av rutiner och nyttig kost inte alls fungerar - för som nån skrev : Allt påverkar! Stress, humör, pms, motion eller inte motion, andra sjukdomar osv. Det viktigaste att komma ihåg är att ALLA upplever SIN sjukdom olika! Några har det lättare att acceptera den-behöver inte ändra på sitt liv särskilt mycket, medan vissa aldrig nånsin kommer acceptera den! Jag är en av dem!

Malin

Heeeeja dig! :D

Ett av mina ex fick diabetes när vi var tillsammans (han var väldigt aktiv i både hockey & fotboll, så det var konstigt att han fick de), så jag fick vara med på kurser och så där. Så vet precis vad som ska göras! Även om man just då, kan inte tänker.
Jag har sedan den dagen, alltid druvsocker i väskan. Dels i fall någon får dåligt med blodsocker och sen om man själv behöver lite uppiggning! :)
Man borde få lära sig redan i skolan om just diabetes, även om ingen i klassen har. Men man kommer ändå någon gång i livet stöta på det!

Daniela

Men hörni, alla ni som säger att hon inte får önska sig cancer? Hon önskar väl inte cancern åt er, utan åt sig själv, right? Sedan att ni själva inte skulle valt det är ju en helt annan sak.

Sara

Alla borde ha vetskap om detta då det finns väldigt många diabetiker därute. Om man inte vet vad som hänt, larma alltid så de som har kunskap snabbt kan komma och hjälpa den sjuke. Allt för många gånger i mitt yrke som akutsköterska har jag varit med om att folk inte förstått allvaret i en situation vilket fördröjt sjukvård. Bra att du tar upp detta så fler kan tänka till en extra gång ;)

Dan Bäckman

Hej!

Alltid när jag ser folk trilla ihop på stan, speciellt främlingar, så brukar jag rota i deras fickor och se om dom har insulinsprutor på sig, för det kan ju vara diabetes liksom, och jag känner ju till det här med doseringar av en sjukdom som är så pass individuell som diabetes.

Nej. Det enda logiska är att ringa ambulans, och det gör nog dom flesta, före dom börjar rota i fickorna.

Tack för denna moralbloggen. På återseende!

Anonym

Min mamma har diabetes och har haft det länge och min pappa dog 2013 i njurcancer.

Min mamma har aldrig haft några större problem med sin diabetes och att hellre välja diabetes är väldigt korkat. Vet du hur det känns när någon har djävulsk ont i kroppen så han skriker rent ut av ren smärta/fasa?? Vet du hur det känns när man ser någon har dödsångest???

Det är bra att du skriver om diabetes, men att kläcka ur sig om detta med cancern är rena idiotin. Läs på om cancer, innan du säger något!

Fiskarn

Jag tyckte texten var jätte bra fick reda på för 3 dagar sen att jag kanske har diabetes och det känna riktigt jobbigt. Har fått hem en sån sak som man mäter blodsockert med nu men har inte börjat ta insulin än. För läkarna är inte säkra på att jag har diabetes ännu. Vet inte vilken diabetes som är "bäst" men om jag har diabetes så har jag typ 1.
Hur som helst så har 2014 varit ett skit år för mig fått reda på att jag har 3 "fel" till som är obot bara så jag är tacksam för denna text så jag vet vad det är för mer skit som väntar. För min läkare säger inte så mycket om det ännu...

Kristina

Snälla ni som har åsikter om cancer vs. diabetes - Det som sägs är att "Det finns till och med de som hellre skulle tagit emot en cancerdiagnos"
Det står alltså INTE att cancer är att föredra för alla, men att VISSA hellre skulle ha det än typ-1 diabetes. Man kan ju tycka olika, precis som att diabetes och cancer kan drabba människor extremt olika.

Céline

Hej!
Det var väldigt bra skrivet av dig, att du står upp för dig själv sådär- Jag hade en kompis som hade diabetes och min morfar hade diabetes. Jag vet precis vad som kan hända en drabbad och lika medveten är jag om att även jag kan drabbas. Men det är ju självklart att jag ringer en ambulans om någon har svimmat oavsett anledning.
Och att man inte ska ta sprutan och försöka ge insulin ska man aldrig göra, det är farligt.
Sjukdomar överhuvudtaget är ju för jäkligt, diabetes som cancer och det är ju klart att man ska ge en hjälpande hand, det är inget tvivel om det.

pEbba Johansson

Riktigt,riktigt,riktigt bra skrivet.
Har själv diabetes och har haft det i 10 år Fördomar om diabetes kan ju trycka ner en mer än själva sjukdomen.
Det är skönt att se att man inte
är ensam.

Det är riktigt bra skrivet, fighta på.

Anonym

Hej! Gud vilken fin och viktig text! Jag har två diabetesfall i min familj men man måste också uppmärksamma att diabetes är en sjukdom som GÅR att leva normalt med om man sköter den på rätt sätt. En som är drabbad av cancer kan inte styra sjukdomen och vet att det inte finns något han/hon kan göra för att inte dö.

Anonym

Hej! Fantastiskt, du fångade min uppmärksamhet direkt! Känner ingen med diabetes.. Jag vill GÄRNA veta hur jag ska göra, om nån faller ihop i min närhet. Men.... okej, jag ringer 112! Men... vet jag att du har diabetes? Har du nåt smycke? Hur får jag i dig nåt sockrigt att dricka eller druvsocker om du är medvetslös?? Vill ju inte gärna stoppa nåt i truten på dig så du kvävs. Om du kvicknar till och jag inte har nåt med mig, är det vanligt att man som diabetiker har nåt i väskan/jackfickan? Man kanske inte direkt tänker på att börja rota i det här läget.. Skriv gärna mer! :)

Sara

Otroligt bra skrivet ! :) Så viktigt att man inte bara trycker undan denna sjukdom som något oviktigt ! :) Kram på dig

Anonym

Hei!

Takk for at du skrev dette. Jeg har ikke diabetes selv, men som du sier, er det er veldig viktig å opplyse andre om hvordan vi kan hjelpe noen med diabetes som trenger hjelp. Det lærer vi ikke om på skolen.

Jeg opplevde nylig at noen rundt meg falt om på grunn av lavt blodsukker. Jeg forsto ikke hva som skjedde, og visste heller ikke hva jeg skulle gjøre. Skulle ønske jeg hadde lest dette innlegget da :)

Lykke til videre!

Johanna B

Superbra skrivet!

En fundering. Om du får för högt socker då? Kan du inte svimma då också. Är det samma sak som gäller då? (Jag utgår från det)

Cornelia

jättebra skrivet! jag har själv diabetes å har varit lite slarvig, men skärpt mig. Och det du skrev va jättebra, peppande verkligen:)

Hanna

Varje gång jag ska logga in på bloggen, blir jag helt förstenad över din sminkning. Snälla, kan du inte visa hur du gör den? :D

Thomas

Väldigt bra skrivet om en svår och jobbig sjukdom som man måste planera sin vardag väldigt mycket.
Tyvärr att som du skriver att det fins en del som hellre vilja ta en cancerdiagnos än att ha diabetes för cancer kan man bli kvitt i från. När jag ser dig skriva detta så blir jag ledsen och tror nog dom flesta av minna vänner som jag känner som har dött i obotlig cancer hellre skulle vilja haft ett besked om att dom hade fått diabetes än den cancer som dom fick och dog i från.
Alla sjukdomar är skit och jag önskar verkligen inte att få någon av dessa sjukdomar, även om jag har starka anlag att få båda!

Stina

Riktigt lysande skrivet. Det är obehagligt hur sant ditt inlägg verkligen är, hur många som är i ovisshet om en sådan vanlig sjukdom.
Personligen har jag haft typ 1- diabetes i 8 år och många i min närmare umgängeskrets har inte en aning hur dem ska agera.

Hejja dig!

D

Bra skrivet! Jag själv är 18 år och har haft diabetes i 11 år jag har i oräkneliga tillfällen fått förklara vad man ska göra vid lågt respektive högt blodsocker. Detta är skit jobbigt och alla bör bli informerad om detta som du skriver om i skolan/arbetsplatsen! Mycket bra skrivet hoppas större media sprider din text så folk fattar hur allvarligt detta är och hur viktig och enkel informationen är.

H

Min mamma har haft diabetes typ 1 sedan hon var i 10-års åldern. Sjukpensionerad som ung då hon har ett flertal följdsjukdomar från sin diabetes och för att hon inte kan styra hur sockret faller sig under dagen. Jag minns så många gånger då jag har fått hjälpa henne, då hon inte hunnit få i sig tillräckligt med socker och därmed tuppat av på köksgolvet. Det värsta minnet jag har ifrån dessa tillfällen är den gången då hon krampade riktigt ordentligt och var så nära döden. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Idag lever min mamma gott, snart 50 år och har sedan några år tillbaka lagt om kosten och fokuserar mycket på lågkolhydratskost och hon ser välmående ut och hon har aldrig haft så bra kontroll på sitt socker som idag med denna kost. Jag ler när jag skriver detta, hon är en riktig kämpe, och tack till dig som skrivit detta inlägg. Det är alltför många som lever med stor okunskap om denna sjukdom, mycket värd att uppmärksammas :) Kram till dig!

Hanna - Min väg till en starkare och bättre löpare

Mycket bra inlägg. Jag jobbar inom vården och har god kunskap om diabetes men det är alltid bra att bli påmind!

Helen P

Skönt skrivet av dig. Det är ett helsike att så få vet hur det är att ha diabetes. Men med såna inlägg som detta kanske några av mina vänner läser och funderar på vad som kan komma att behövas av dem. Tack och nu ger vi järnet i att fortsätta sprida vår kunskap.

Anonym

Äntligen någon som tar steget och berättar! Är själv typ 1 sen 27 år tibax, och bokstavligen hatar morgonsticken! Som många brukar jama om hur dom "inte är morgonmänniska".... Brukar va glad när man får hjälp av ngn som kan sticka (sprutorna) så får man lite semester från det iaf. EN dag utan stick vore rena semestern! 6 sprutor om dan suger lite granna....

Socker just nu: 9,2

Sofie Wu

kämpa kämpa! Du är duktig! Mycket bra skrivet! Hade en klasskamrat som hade diabetes och hon hade fått flera blodsockerfall under skolåren! Eftersom hon redan första skoldagen berättade sin situation så kunde vi hjälpa henne!

shortysliv.blogg.se

Bra skrivet och mycket läsvärt:)
Jag har själv människor i min närhet som har diabetes,ligger i släkten och jag har själv ökad risk att få detta "besvär".
Tack för att du delade med dig

Mikaela

Väldigt bra skrivet! Önskar inte detta på min värsta fiende..
Måste dock påpeka att kommentaren om att hellre få cancer är extremt onödig. ;)

Carina

Fantastiskt och grymt bra skrivet. Jag är själv typ 1

Tomas

bra skrivit har själv diabetes typ 1 och jag har otaliga ggr fått åka in på akuten med lågt blodsocker

Malin

Varit med om detta. En kompis till min dotter svimmade hemma hos oss. Vi blev livrädda och otäckt var det minsann. Huga.. Men till slut blev det sirap på hennes tandkött och hon kvicknade till. Jag glömmer det aldrig.

Trevlig helg!
/ Malin
malinedlund.blogg.se

David

Har haft typ 1 Diabetes sen 2001... så jag håller med dig!
Mycket bra skrivet!!!

Gina Bäck

Jättebra information, känns tryggt att jag är mer medveten om sjukdomen och agerande nu. Tack!

Annelie

Bra skrivet. Min tvilling hade svår epelepsi från barnsben och så diabets sista åren i sitt liv. Fick bolla mellan epelepsi mediciner och insulinsprutor. När han fick sjukdommen fick alla i familjen fara på sjukan och träna hur sprutor och nålstick går till. Men ingen information vad man gör om personen hamnar i låg sockernivå. Diabetes är ett en svår sjukdom och tv och media urhuvudtaget informerar om canser och hjärtsjukdommar. Men kan ingen media informera om en farlig sjukdom som diabetes?

Vanessa

Bra att du informerar om detta! Det borde vara en ordinarie del i skolan, att informera om diabetes, vad det är och vad som kan hända. Du borde skriva till Skolverket om det! Kram och fortsatt lycka till! ❤ //Vanessa med diabetiker till kusin 😄😊

Malin

Detta inlägg är det bästa jag har läst på väldigt länge superbra skrivet

Mimmi

Sitter och blir alldeles tårögd av det här inlägget. Helt överväldigad, ledsen och stolt på en och samma gång!
Fytusan vad bra du är. Vad bra vi alla är som går runt med den här sjukdomen.!
Senast för några veckor sedan blev jag medvetslös och började krampa pga lågt blodsocker. Utan min fina mirakelhund, min syster och min mamma vet jag inte hur jag hade mått idag. Det är livsviktigt att sån här information kommer ut och att folk får upp ögonen.
Stort tack till dig vackra vackra människa.
Du är guld värd.
PUSS, ha ett fantastiskt fredagsmys med både chips och godis - för vi kan faktiskt!

VASKO - Fotoblogg

jävligt bra skrivet! Och älskar avslutet! :)

Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Väldigt viktigt inlägg. Jag hoppas detta får ger fler kunskap om diabetes.

Cinna

Hej jag är en mamma till en flicka som idag är 22 år . Hon fick diabetes när hon var 4 år. Idag bag packar hon jorden runt, har varit borta i 4 månader. Det funkar ,det gäller att planera och informera. Jag är glad o tacksam att du vågar berätta och informera om diabetes, det behövs information för som du skriver kan man aldrig ta semester från sin diabetes. Men det är också viktigt att inte se alla hinder utan alla möjligheter.....

Anonym

Hej bra skrivit av dig jag själv har ej diabetes måste tyvärr äta var 4 time annars blir jag arg och darri . Min mamma har diabetes har haft det i 45 år hon blir aldrig vän med det . Jag förstår hur du känner det . Försök åndå lev så gott du kan låt inte diabetesen ta över . Lycka till . Kram Eva

Alf

Det var det bästa jag någonsin läst om diabetes! Och då har jag läst mycket genom åren. Har haft diabetes typ 1 sen 1977. Min 13-årige son fick nyligen samma skit tyvärr. Tack för peppningen. Vi är hjältar! Kram

John Sjöström

Jag läste och överensstämmer med allt utom en rad, som faktiskt får mig att tänka till lite.
din text:
Nehej du, jag tänker inte gå iväg och sköta mitt stickande bara för att du "tappar aptiten". Du kan välja att titta bort, men jag kan inte välja bort mina tester och injektioner. De är skillnaden mellan liv och död för mig.
slut citat.
jag känner många som faktisk bara tuppar (bokstavligen svimmar) av när dom ser en spruta, så råkar dom stå upp när du totalt dissar andras reaktioner så kan dom skada sig allvarligt.
tänk efter lite och ta samma hänsyn till andra som du kräver av dom, hoppas du tar detta som konstruktiv kritik och kanske tänker på andra också. det går att fråga om det är okej att du tar din spruta, då kan den som inte vill se av olika anledningar gå iväg eller titta bort.
med vänliga hälsningar John.


Jolin Berg

Otroligt bra skrivet! Min mamma dog av diabetes/ diabeteskomplikationer för 2år sedan och min morfar lika så. Superbra att du informerar om detta!

Frida

Älskar ditt inlägg !! Fick tårar i ögonen :')
Har växt upp med pappa o lillasyster som också har diabetes typ 1 , tycker det är sjukt att folk vet så lite vad man ska göra. Skulle sparat många sjukhus och ambulans nätter om mer människor visste hur man skulle hantera det i nödsituationer.
Tack för en underbar läsning! Kämpa på !! :D

Petra

Mycket bra skrivit och sammanfattat. Vår son har haft diabetes sedan han var 1,5 år och är idag snart 21. Jag tycker detta är något som vi måste börja samtala mer om med människor runt omkring oss då det blir mer och mer vanligt i vårt samhälle. Har kämpat med näbbar och klor sedan sonen var liten för att människor i hans omgivning ska förstå hur det är att ha detta och vilka problem som kan uppstå. Kommer dela din länk för detta är ett ämne som är så viktigt. Pratas mycket om ADHD och alla andra olika sjukdomar men inte så mycket om diabetes. Måste bli en ändring!

Amanda

Mycket bra skrivet! Många tänker bara att det är att ta sprutor.. Har haft diabetes i 16år och nu är jag gravid och det är nästan som att få diabetes på nytt! Hoppas många läser det här :)

Anonym

Mycket bra skrivet! Många tänker bara att det är att ta sprutor.. Har haft diabetes i 16år och nu är jag gravid och det är nästan som att få diabetes på nytt! Hoppas många läser det här :)

Kalle

Känner igen detta med bananer fanns alltid vid min sida när jag körde bil Började med LCHF för ett och ett halvt år sedan. Har sedan dess sänkt mitt insulin med 50 enheter per dag och blodsockret ligger stabilt över dygnet. Och bananerna vid min sida är borttagna levet nu ett mycket bättre liv
Är typ två, så det är ju inte riktigt samma sak men hoppas att det jag skriver kan hjälpa någon.
Kalle

Juliette

ÅH! SÅ jäkla bra skrivet!!! Jag har också diabetes (lyckades även dra med mig glutenintolerans och min sköldkörtel la av) och det är skönt att äntligen någon börjar skriva om det. YO GO!!!!!!!!!

St

jag har inte läst de kommentarer du har fått...men wow! Jag säger bara go go go! Som diabetesmamma skriver jag under ditt inlägg till fullo. Kram på dig!

missluong

jätte bra skriviet! bra att du belyser hur man skall vara till hjläp när ni får insulinkoma. och jag håller med dig, alltför mycket folk omkring som inte har kunksaper, man vet aldrig när det händer en sj eller någon man känner, då är det kanske försent att lära sig. alltid bra att känna till även om man inte har det själv. att vara en medmänniska 'r det bästa man kan vara!

Anonym

Vilket bra inlägg!! Jag har en femtonårig dotter som levt med diabetes sen hon var sju och ett halvt år. Ni är hjältar allihop som kämpar för med er diabetes! Kram

Daniella91

Grymt bra skrivet! Har själv typ 2 diabetes och har haft det i 12 år. Har fått spendera mkt tid på sjukhuset för att ställa in rätt dos av insulin m.m.
Har även drabbats av allvarlig pankreatit ganska många gånger varav en av gångerna ledde till 3 månaders sjukhusvistelse och pendlande mellan vanlig sjukhusavdelning och IVA men har nu börjat sköta om mig lite bättre för att kunna "slippa" långa sjukhusvistelser.

Tummen upp till alla oss som kämpar mot diabetes!

Anonym

Tack alla. Har levt med diabetes sedan 1990 . Ingen i släkten har haft sjukdomen tidigare, men ganska exakt 2 år efter min "debut" fick min lillebror också diabetes. Har hittills haft en jäkla tur att vakna vid lågt socker. Måste säga att jag lever med en rädsla att inte fixa detta på egen hand, eftersom min make och jag har skilda sovrum. Är väldigt känslig vid både inre och yttre stress. Vet att jag borde informera honom bättre, men....Ta hand om er . Kram mina systrar och bröder

Ulrika Hedqvist

Så bra skrivet och väldigt viktigt för folk som inte vet hur man ska göra då en kanske inte vaknar på morgonen pga för lågt socker.
Jag fick typ 1 efter mitt tredje barn för 19 år sen och jag har hamnat i koma 1 gång under alla de åren och det va höstas.
Min sambo försökte väcka mig flera gånger men han gav upp då han trodde jag var sur på han och han lämnade mig själv i lgh. ..men kom tillbaka efter nån timme å tyckte det verkade lite skumt med mig och ringde då 112. Ambulansen kom och försökte de åxå att ruska på mig men gav mig till slut dropp med sockerlösning och som tur var så kom jag tillbaka.
Tyvärr så känner jag inte längre av då jag har lågt blodsocker vilket jag gjorde i början å nu lever jag ensam och kan känna viss oro då jag lägger på kvällen. Vem hittar mig?

Fritz

vill börja med att säga jätte bra att uppmärksamma massa männsikor på ett sådant här problem! Jag har varken diabetes eller lever med någon som har diabetes. Men jag läser mycket om det och tycker det är väldigt intressant! Och tyvärr så är det så många som tror att man precis som du. Kan äta vad man vill bara man tar insulin, förstår att det är svårt att tro nåt annat eftersom att vården säger att man ska äta "massa kolhydrater och hålla sig borta från fett" vilket då är helt fel enligt massa nya studier och rätt enligt väldigt få studier... Så det gäller att läsa på! Finns många bra sidor. Sen vad man tror på får man avgöra själv. Jag tror på kostbehandling, läs vidare på: http://www.kostdoktorn.se

Eller leta upp sidan kostdoktorn på facebook, eller tex gruppen "olydiga diabetiker"
Lycka till! Hoppas jag kan få nån/några att läsa iaf. Erat val, stabilare blodsocker med kostbehandling än med insulin behandling.

Susanne

Jag har haft diabetes sedan 1981 då jag skulle fylla 10 år. Enda fram till att jag fyllde 30 har det nästan aldrig varit problem för mig. Men då började mina diabetes besvär. Men låga tider i blodsockret + rekyler å sedan humör därefter är fasiken i mig det jobbigaste att både förklara och nästan be om ursäkt för. Sedan de som dömer. De som jobbat inom sjukvård eller har och säger att jag inte sköter mig? Hål i huvudet. Man blir ledsen och arg å förtvivlad. Men att leva med sjukdomen är ingen dans på rosor. I vissa stunder när man får problem och det sticker iväg både hit och dit. Då är det verkligen en situation man vill vara utan. Bra skrivet. Jag måste börja följa dig. // Susanne. Någonstans i Sverige.

Marie

Bra skrivet tjejen ... och ger många en tankeställare. Du lärde ut det som måste till för att rädda liv. Det var rakt på sak - utan krussiduller... och kan rädda många. Kramar !!!

Lovisa

Så otroligt bra skrivet! Känner igen mig då jag själv har haft diabetes sedan 2007. Kunskap om diabetes för allmänheten är skrämmande låg. Är det okej om jag delar detta inlägget?

Camilla

Stort tack för denna artikel, som givetvis delats på FB. Min man fick diabetes 1 i vuxen ålder pga bukspotten som gav vika. Han jobbar som hantverkare o har berättat om sin sjukdom, de flesta säger. " Var har du din spruta som vi kan ge dig om du svimmar". Så tråkigt att man inte ger ut mer info till allmänheten om detta :-( Har ju tom läst att polisen tagit in folk för onykterhet när de i själva verket hade lågt socker, och vissa av dem klarade sig inte.
Så jag hoppas att din artikel delas många gånger i både media och på fb.
Tack!!!

Sara

Grymt bra skrivet! Själv har jag flera gånger reagerat på vänner som svarat att de mår fint och att jag inte ska oroa mig och ändå börjat rota i både min och deras väskor efter vad som helst att äta!
Men det är också för att jag dels sett det innan och ännu viktigare vetat om att de haft diabetes. I vissa fall är man ju redo att börja jaga akutspruta(vet såklart att jag inte bara får ge den) och ringa ambulans innan de börjat svara på tilltal igen, och detta utan att någon annan i närheten reagerat!

Men som flera redan skrivit. Tänk om den personen som ser dig svimma inte känner dig, eller vet så mycket om hur pump eller sprutor ser ut (för det känns självklart att rota i en avsvimmad människas väska, ifall att)! Viktigt är att man som diabetiker låter omgivningen veta! Att man har det skrivet först i ex. Almanacka eller liknande. För det är ju svårt för en okänd människa att veta att det är så jäkla mycket farligare när du svimmar än när jag gör det.

Och till alla som säger att det bara är att hålla koll på blodsockernivån. Hur bra koll har ni på eran själva? Det krävs så lite felmarginal för att det ska kunna gå åt helskotta!

Annelie

Hej ! Jag levde med en partner som har diabetes. När jag började lära känna honom så ville jag lära mig hur jag skulle göra OM han skulle få lågt socker.. Och det var många gånger jag kände att han va låg och det var många gånger jag fick ta blod test till mätaren o sen ta insulin på honom.. Skulle jag se någon få socker fall skulle jag givetvis hjälpa personen.. Det är så en bra medmänniska gör !!! Gud va bra skrivet av dig !

Filippa

Jag har diabetes och har haft det sen jag var 5 år, och nu ska jag precis fylla 15. Du har skrivit en så otroligt bra text så jag vet inte vad, och jag har själv haft redovisningar i skolan om just min diabetes, vad det är och hur kompisarna i min klass kan hjälpa mig. När jag var färdig så hade de en helt ny syn på det hela och de hade inte tänkt sig diabetes på det sättet överhuvudtaget. Nu frågar de ofta hur jag mår, om jag är låg eller hög, om de ska följa med mig till skåpet för att hämta dex eller om jag tagit insulin. Det hjälper så otroligt mycket för en diabetiker genom att berätta för människorna i sin omgivning om hur det går till, och tack för att du också gör det. Diabetesen är otroligt jobbig, men det blir en del av livet, och jag har aldrig riktigt haft något annat att jämföra med eftersom jag var såpas liten när jag fick det. Det bästa är att göra det bästa av situation och sen bara hoppas på ett botemedel. Tack för ditt stöd❤️❤️

marie

Att hellre vilja ha cancer e nog de dummaste jag hört. Folk är egoister o anser alltid att just deras diagnos är värre. Jag tror faktiskt min bror hade velat vara fri från sin cancer som slog ut levern och gallblåsan. Han kunde inte bli transplanterad pga av cancer. 36 år och dog! Den som öhellre vill ha cancer borde nog skaffa sig bättre kunskap om det!!!

Jessica

Tack snälla för en bra text. Jag själv fick diabetes när jag var 26. Jag hade kunskapen, då två av mina bröder samt tre av mina syskonbarn, redan hade det. Men det är många som inte vet. Mina arbetskamrater uppdaterar sig ofta kring hur de ska agera om jag hamnar där vilket känns väldigt betryggande men många andra vet inte.

Jag har delat ditt inlägg och faktiskt fått många positiva svar att de läst och tagit till sig.

Tack en än gång för en välskriven och utbildande text.

Nellie

Hej! Vill tack för ett bra inlägg, min pappa har diabetes typ1 och jag undrar många gånger hur lite folk kan och varför det är så. Min pappa har haft diabetes så länge jag kan minnas, men kan tänka mig stressen med en liten dotter när beskedet om diabetes. Han har klarat sig bra, har pump och lever ganska normalt, till i början av december. Då han fick Temporalarterit, vilket är en inflammation i blodkärlen i huvudet, han har åkt in och ut med hemska värden och svimningar. Det som chockade mig mest va när jag hittar pappa på golvet och ringer ambulans, värdet va egentligen inte så farligt men sjukdomen gjorde sitt, när ambulansen kommer och jag säger diabetes, så tittar dom på mig och säger "Jaja, det gör inget! Har ju inget med saken att göra!" Det gjorde ont i hela mig att skicka iväg honom med dom. Dom som ska rädda liv, bryr sig inte om min pappas största problem. När någon påstår att diabetes är enkelt att handskas med vill jag kasta någon på dom, pappas Temporalarterit behandlas med kortison, vilket göra att han inte kan få ner sitt värde till normalt utan ligger konstant högt, oavsett hur mycket insulin han tar. Detta är något av det svåraste jag vet, och att veta att inte så många vet va man ska göra när något händer, det gör mig rädd att låta han lämna huset själv, men man kan inte begränsa hans liv mer heller, det är inte rätt, men att mitt hjärta hoppar över ett slag varje gång jag hör telefonen ringa när han inte är hemma, det går inte att förneka!

Tack för att du skriver om det så faktan kommer ut!

Mikaela Lahtinen

Super fint skrivet! Har haft diabetes i snart 2år och det har nog inte varit dans på rosor. Fint att du kämpar!

Själv diabetiker!

TACK!! Detta inlägg satte ord på precis allt jag själv känner. Haft diabetes i 14 år och folk förstår fortfarande inte allvaret med sjukdomen. Borde startas en insamlingsgala för diabetiker. Precis som för cancer! Tack ännu en gång!

Zaida

nu har jag läst ditt inlägg upprepade gånger och även alla kommentarer. Och jag måste säga att det nog är med cancer som med Diabetes, du har uppenbarligen ingen koll överhuvudtaget. I min familj finns all typ av diabetes och all typ av cancer. Ja min morbror har fått amputera båda benen tack vare sviterna av diabetes och det är fruktansvärt. Men att nu igen, 2 år efter min pappas död i cancer, vänta på mammas död tack vare obotlig cancer, där ingen av dom ens är nära av pensionsålder, Eller kusinen som dog efter sitt barns förlossning i cancer. Det är inte okej. Mina tårar börjar spruta över just den kommentaren. En jävligt onödig kommentar.

Det finns massor med sjukdomar, men ingen av dom bör bli jämförda med varandra, aldrig. Livet ger alla människor prövningar, men man bör inte jämföra varandras olycka för det. Och ja, det borde vara mer information om nödlägen överlag. Och jag vart riktigt glad över att se inlägget delas, tills jag läste det och det mest var riktigt otrevliga jämförelser och påståenden utan den konkreta information jag verkligen ville läsa :(

Jag är dessutom en sån som svimmar av nålar och blod, så varna mig gärna så jag kan titta bort när det är dags för insulin. Jättebra att någon tar upp ämnet, men snälla gör det med lite mer respekt för andra och lite mer informativt.

Hoppas alla som kämpar får lite medvind <3

Caroline

Du gör skillnad med ditt inlägg! Du gör en stor insats som kan göra skillnad på liv och död. Wow!
Min son fick diabetes för ett år sedan, då 4 år gammal. Hans är också typ etta, och pappa tog nog diagnosen hårdast av oss alla i familjen. Som 4-åring reflekterar man inte så mkt över vad det innebär, utan det jobbigaste var att behöva ta ett blodsocker, behöva ta ett stick, men efter det var allt som vanligt igen, livet är kul och ska vara till för att levas! Vi har verkligen lyfts upp av hand härliga inställning!
Givetvis har vår familjs engagemang växt sedan vårt barn blev drabbat. Och jag känner tacksamhet för att du skrivit det här! Tacksam att du engagerar dig och har ett driv, en vilja att göra skillnad!!

Stig H

Stort tack för att du startat denna blogg!
Är själv en snart 50-åring som haft diabetes typ 1 sen jag var 15. Har själv upplevt allt det du beskriver om okunskap, kränkande oförsämda kommentarer och förutfattade meningar.

Ditt engagemang hjälper många!

Katja Löfling

Hejsan,
Blev berörs av din text och måste erkänna att jag inte vet vad som är bäst att göra. Tog en gång hand om en tjej som stupade men hon hade tydlig information i sin plånbok om vad som skulle göras och kunde då följa den. Hon hade även tele ummer till närmaste anhörig och husläkare så man kunde informera dem. Då gällde det epilepsi. De med Diabetes har väl kanske något märke man ska uppmärksamma på? Eller?
Gör gärna en liten Checklista på vad man ska göra.
1 - hur konstaterar man att en person drabbats av just av denna koma? (märke?)
2 - ring ambulans?
3 - Sätt en dextrosol under tungan eller ge söt juice? osv osv...
Bra att du uppmärksammar allmänheten då många blir helt satta ur funktion i situationer då man måste reagera snabbt.
Kram o lycka till!

lolle

Förstår att många blir upprörda av jämförelsen cancer och diabetes. Men för ett barn är det svårt att se. Det mitt barn som nyligen fått diabetes sa var att det är orättvist att alla bara bryr sig om de som får cancer. Jag förstår henne för hur många galor har det anordnats för diabetes och hur mycket reklam för att stödja diabetesföreningen finns det och hur många diabetiker blir friska från sin livslånga sjukdom allt detta i relation med att det varje dag är två barn som insjuknar i diabetes.

Alex D

SÅ BRA SKRIVET!!! GRYM du är!!! Mera kunskap åt folket!!!

Alvaro

Bra inlägg, det saknas verkligen kunskap kring detta i samhället. Det du gör är viktigt, fortsätt så!

..och alla ni andra som diskuterar cancer vs. diabetes. Den diskussionen är meningslös och leder ingen vart. Ut och sprid det ni lärt er om diabetes nu istället.

Marie

Tack för denna mycket målande beskrivning över hur din och troligen fler med dig möter vardagen med diabetes.
Jag håller med dig om att alla borde få läsa den. Jag är oerhört tacksam eftersom jag har en son på snart 10 år med diabetes och känner igen mycket av det du beskriver.

Anonym

Jättebra inlägg!!! Om flera bara visste hur man kan hjälpa till vid känning... Vår trettonåring segnade ner i affären o många stod handfallna.. Tack :)

Mia Nilsson Johansson

YES! Bra skrivet o jag delar det på facebook!! Lever med en typ 1 sedan snart 21 år o det är ibland ett vanligt liv o dessemellan ett elände utan slit... // Mia

Ida

Tack, för du lärt mig något så
viktigt! Otroligt bra skrivet!!

johanna

Jag tyckte att det var väldigt passande för mig att hitta det här då jag fick diabetes för snart 3 dagar sedan.

Nannica

Skulle önska ett förtydligande i din text (som är väldigt bra). Man skall ALDRIG försöka ge en medvetslös människa dricka, inte ens en diabetiker, då det kan leda till drunkning. Lägga druvsocker under överläppen är absolut bäst vid medvetslöshet.

alma

Fantastiskt bra skrivet!! Det är verkligen som du säger, folk vet för lite om diabetes. Min mamma har diabetes och hon har haft det sedan hon var typ 5 år, så det har alltid varit vardag för mig att hon tar sprutor och kollar blodsockret. Enda anledningen till att jag vet något alls om diabetes är ju för att min mamma lider av sjukdomen. Hon tog för mycket insulin en gång och blev ju medvetslös. Hade inte pappa vetat hur han skulle agera i den situationen kunde det ju slutat riktigt illa... Hemskt när man tänker på det. Ni är starka, ni diabetiker!

Matilda Iwanson

En diabetiker till en trogen annan, du satte den här texten som ett blodsocker på 6.0! 20 år gammal med diabetes i 12 år. Vi är kämpar! <3 Hejaheja!

Johanna

Så otroligt bra skrivet!

Hade jag inte snart varit färdig sjuksköterska (1 år kvar), hade jag definitivt varit en av dem som inte hade förstått, inte vetat vad man skulle göra om en person med diabetes fått blodsockerfall och svimmat av. Nu vet jag, men som du säger så borde fler lära sig - precis som HLR - tidigare i skolan. Särskilt med tanke på att det ändå är så pass vanligt nu!

Emma

fick absolut ingenting ut av det här mer än att jag nu sitter och är sjukt irriterad på dig. Du har ett väldigt fult språk, och jag vet fortfarande inte vad jag ska göra om det händer min kompis något som har diabetes...

mikon

Bra skrivet. Fick graviditetsdiabetes, och lyckligt vis så har jag inte det nå mera. Men om jag inte sköter min kost å rör mig kan jag få det och om jag har otur kan jag iaf få det.
Detdär att picka sig osv... alla diabetiker e nog riktiga kämpar. Jag hadde det bara i 4 mån!!! Och tyckte det var jobbigt att inte få äta glass å godis... haha nu i efterhand så är det inget mot vad typ 1 å två har...
Hoppas många lär sig vad insulinchock innebär och hur de skall hantera det osv...

Jonathan

Bland det bästa jag läst! Tack för denna texten. En hälsning från en diabetiker till en annan!

Lotta Norrman

Stå på dig tjejen. Det är dags att diabetikerna tar plats o blir militanta. Jag har en dotter som var 3,5 år då hon fick diabetes o blickarna när jag gav henne insulin på "Donken" var ungefär som om jag givit henne Heroin. Alla dumma frågor som omgivningen ställde o fortfarande ställer fastän hon är 26 år nu.
Är fortfarande en orolig morsa som ofta funderar på om hon har det bra i sin lägenhet men hon är en tuffing o klarar sig utomordentligt .

What so ever

Bra skrivet måste jag säga! Men om man ska "lära sig mer om diabetes så borde man ju också lära sig om andra allvarliga sjukdomar för det är ju inte så att diabetes är det värsta av dem alla! Visst det är farligt men säger jag inget om men. Men till exempel LQT-syndrom vilket är en sorts arytmi där man hela tiden går runt med en risk att svimma för att hjärtat hoppar ett fel slag. Svimningen leder till 90% chans till att man inte vaknar upp igen. Borde inte sådant också uppmärksammas av folk?

Kajza

Lite mycket svammel och gnäll i texten tycker jag. Det gör att bara dem som redan är intresserade och informerade om ämnet orkar läsa och de människorna va nog inte dem du vill nå ut till..? En kortare och mer informativ text om hur man bör agera hade vart bättre.

Mickaela

Håller helt med dig! Kunskapen bland "friska" människor är verkligen sjukt låg. T.ex. blev jag gravid förra året, självklart fick jag veta att det inte riktigt skulle bli som en vanlig graviditet, med många fler kontroller, men ingen kunde berätta för mig vad som kunde hända med mig och barnet (mer än att hon kunde få hjärtfel ifall jag hade högt BS under början av graviditeten), dom ville skicka mig till ett sjukhus 15 mil bort för kontrollerna, men det var rent vanisnne. Åka i 2 timmar en gång i månaden för en kontroll på 20 min. Totalt vansinne... Men det är väl så det är när man bor på små orter i norrland... Killen jag var med då, pappan till min dotter, var med på 2 av 17 kontroller, båda två var ultraljud, annars tyckte han att jag klarade mig själv och jag kunde inte "tvinga" med honom på massa onödig grejer på sjukhuset. Det var ju jag som var gravid och hade diabetes, jag fick väl sköta det själv? Honom var jag med i drygt 2 år, tro det eller ej. Och två veckor innan jul 2014 fick jag Keton Acidos och hamna på IVA i 2 dygn. Det visade sig då att alla gånger jag har försökt förklara för honom vad som är konsekvenserna med att ha diabetes och inte sköta det som man ska har gått in genom ena örat och ut genom andra. Han visste inte ens vad keton var, och kunde än mindre koppla det till min diabetes. Han var rädd att jag skulle smitta vår dotter... Så ja, till och med sjukvården och ibland dom vi älskar tycker vi får sköta oss själva, även när vi inte kan och är i helt nya situationer. Det var bara ren tur att jag inte svimma när jag var gravid för jag slutade känna när jag blev låg. jag hade inte velat svimma med honom. Nu bor jag själv vilket kanske inte är så bra heller eftersom jag fortfarande inte alltid känner när jag blir låg, men det är bättre än att bo med någon som är helt ointresserad av din sjukdom och vad som kan hända pga den.

anonym

tack! kunde verkligen inte sagt det bättre själv. behövs fler som du!

monica wikström

Jätte bra skrivet! Ni är verkliga hjältar ni som kämpar med diabetes typ 1. Med egen erfarenhet i familjen, så vet jag vad det innebär. Så många gånger man gråtit och tänkt, jävla sjukdom kan du inte bara försvinna.
Håller fullständigt med dej om att det behövs mycket, mycket mer information till alla om denna förbannade sjukdom.
Önskar er med diabetes typ 1, all lycka i värden. Det är ni värda!

Andreas

Mycket bra skrivet!

Anonym

Hej, jag har haft diabetes i 37 år, jisses s å lång tid.... Jag kämpar dagligen men jag ger mig inte. Har t ex gjort den svenska klassikern, tagit mc kort, fått två friska barn, gått socionom utb å fått ledgångsreumatism på köpet, men jag har ändå tre islandshästar och en god hälsa. Såååå viktigt att röra sig å våga njuta av livet trots diabetes. Mitt mål är att skriva en bok å dela med mig av allt man gått igenom. Vi får se hur det blir med det.

Jonathan Aspenlöv

Sjukt bra skrivet, fyller 17 år detta året, och har då haft diabetes i 15 år, har levt med de i nästan hela mitt liv.
Jag kommer inte ihåg nåt annat, och hela mitt ''medvetande'' liv har gått ut på att ta sprutor och tester.
jag har haft sjuka problem med de och faktiskt varit nära på att dö i syreförgiftning och ett hba1c på 139, när man räknade på de sättet.
du beskriver och förklarar allt sjukt bra i din text!
du ska ha fett med cred för detta :)
vet hur jobbigt diabetes kan vara..
Kämpa på alla diabetiker där ute, jag kämpar så mycket jag kan också!
Peace :)

roffe

Hej. Tack för tänkvärda ord, diabetiker sen ca 1år tillbaka, möjligen jag inte tagit det på så stort allvar, fick mig en tankeställare. Tack mvh

Anonymt

Mycket bra skrivet. Tänk om alla kunde förstå vad som händer om man ger en avtuppad diabetiker mer insulin...
// diabetiker sedan 15 år tillbaka.

Mona

Bra skrivit! Har en 18 åring kille som inte har accepterat sin sjukdom som han har haft i 8-9 år, varje dag är det alltid något oroligt för oss som står honom närmast. Massa kramar ifrån en trött mamma.

roger Johansson

Jag har haft typ 1 i 31år och man har gått på nitar under åren men också lärt sig hantera sjukdomen.har haft ganska jäktigt liv med både poilitiska,fackliga och ordnat resor och läger för ungdomar och läger för barn och deras föräldrar och man upptäcker under åren hur stress ändrade tider och skiftande jobb påverkar.

Mathias samuelsson

Underbar text. Jag har haft diabetes i 39 år och tänker varje kväll på om jag kommer vakna nästa dag eller om det är sista kvällen jag somnar för jag lever ensam. Du är guld.
Mvh mathias

Yasmine

Herregud, TACK för att du satte mina tankar i ord! Min bror har haft diabetes typ 1 sedan han var ett år gammal (han blir 20 år) och jag har haft det i 4 år snart. Har gjort ett litet inlägg på min blogg om ditt inlägg. Hoppas det var okej!

http://yasmine.se/2015/01/28/till-dig-som-inte-vet/

JILL

Okej, såhär är det. Jag blir glad över att du tar upp typ 1 diabetes i rampljuset. Det pratar inte så mycket om typ 1 diabetes. Utan alla tror att typ1 och typ2 är samma. Min pojkvän lider av typ 1, så det är en hjärtefråga för mig också. MEN, jag har svårt att inte störa mig på hur du säger emot dig själv - "Onödigt att jämföra olycka med olycka" - "många väljer cancer före diabetes". Statistik på detta, tack? Motsägelsefullt, onödigt, provocerande och framförallt helt gripet ut luften. Min pappa hade kronisk cancer och dog efter 6 år med detta helvette till sjukdom. Han hade garanterat valt diabetes före cancer. MEN som sagt, varför ens jämföra? Jag förstår det inte? Jag är lite mer av sorten att det är onödigt att jämföra olycka med olycka. Vi har redan förstått att diabetes inte är kul att leva med och att ni är vardagshjältar! För så är det! Men cancerbiten är överflödig. Det är min åsikt. Som har/haft närstående med både diabetes och cancer. Tack o hej!

Boel

Hej jätte bra inlägg. Undrar bara var du har köpt armbandet där det står fuck diabetes på.

Pernilla

Åh vad jag blir glad över detta inlägg.. Jag är mamma till en snart 4 åring som haft diabetes sedan han var 2.5.
Varje dag är en kamp till att se till att han ligger bra i sitt blodsocker, och om han inte gör det, vad beror det på?
Det går bra, men det finns en ständig oro med allt som diabetes på verkar!

Hoppas det går bra om jag delar detta på min blogg?

Kram

Anonym tjej

Hej! Jag har själv diabetes, och detta är verkligen intressant! Många frågar: Gör det ont osv. Många tror att man inte får äta sött. Det är fel, blir trött på dom... Men tack för att du skriver detta, så får fler lite att tänka på!

Katia

Mitt namn är Katia och min lillasyster Hannie fick diabetes när hon var 11 år gammal. I början var det nog inte så svårt för henne, hon hade mamma och pappa som hjälpte henne med sprutorna och säg till att hon åt rätt när hon skulle. Jag minns sprutorna, såg så coola ut med häftiga färger och mönster och jag minns ännu doften av insulinet. Under uppväxten blev det kanske svårare, jobbigare. En tonårig äter ju som vad som helst när som helst och ibland är det jobbigt att vara annorlunda. Det var så många gånger som man fick fara till akuten då hennes blodsocker skjutit i höjden. Läkarna sade att detta kunde vara slutet då hennes värde låg på chockerande 84.. otroligt nog och med fenomenala läkare och sköterskor så överlevde hon detta. Hon hade det jobbigt länge, rebellen i henne trotsade allt och livet var ostadigt. Sen träffade hon sin livskamrat. Ingen tvekan. De drog upp varann från det jobbiga och 2010 fick de sitt första barn.Att vara gravid och ha diabetes är ingen dans och så här i efterhand undrar man om man själv skulle palla med konstanta läkarbesök och total kontroll på sockernivåerna.. Hon började kanske ta livet mer på allvar då.Hon utbildade sig, började jobba som nattsköterska på ett äldreboende ochman såg på henne hur lycklig hon började bli. 2013 fick hon hennes andra barn. Vilken hjältinna! De köpte hus i början av 2014 och hon njöt av det. Hennes plats i världen. Hon bestämde sig för att utbilda sig mera. Hon jonglerade barn, hus, jobb och heltidsstudier samtidigt som diabetesen gjorde sig konstant påmind.

Efter hennes nattpass den 29 januari 2015 kom hon hem på morgonen. Kanske var hon trött, hon växlade några ord med sin man innan han for till jobbet, pratade med vår pappa i telefonen och gick och lade sig för att sova.

Min syster Hannie har inte vaknat upp ännu. Min syster dog efter att ha hamnat i en insulinkoma medan hon sov, detta för att hon glömde att äta något innan hon sov.

Min syster är 30 år gammal och kommer alltid att vara det.

Jag ber att alla sprider denna kunskap vidare. Diabetes är dödligt och ska tas på allvar. Det handlar om liv och död. Jag önskar ingen detta öde.

Svar: Tack Katia, för att du både vill och orkar berätta. Det är obeskrivligt starkt av dig. Jag beklagar av hela mitt hjärta din systers öde, och jag håller med dig i din förhoppning om att alla sprider kunskapen vidare. Jag skulle gärna ha fortsatt kontakt med dig, och gärna lyfta upp din välskrivna text i ett eget inlägg här på bloggen. Om detta är något du är intresserad av - skicka ett kort svar till diabetesia@hotmail.com. Styrkekramar från mig till dig, hälsningar Sofia (Diabetesia)
Diabetesia

Hanna

Hej! Jag har precis skapat en blogg om diabetes. Jag är väldigt glad att få se någon som verkligen orkar skriva detta. Den är värd allt beröm den kan få. Jag fick diabetes för två år sedan, vilket var ganska jobbigt. Nu är jag nära att gå över på pump, eftersom jag känner mig säker.

katten

Varför denna rädsla för att ringa 112? Hittar man någon som är avtuppad eller förvirrad och inte verkar klara sig själv, RING! Det är ju dom som kan göra bedömningar om vad som behövs.

Och om cancer, det går inte att jämföra vidriga sjukdomar. Tyvärr får dödligheten i cancer mycket uppmärksamhet men man ser inte långtidseffekterna i media. Hade önskat att informationen om både det och diabetes (alla typer!!) fick synas mer.

Men jag är ju lite partisk oxå, min sambo har fått grava effekter av både hjärntumören och den
behandlingen han fick

Håller tummarna för bra forskningsresultat framöver. Och bättre allmänbildning!

Kramar till alla :-)

anonggh

Hej. Jag tycker att de är självklart att man ska ha denna info med sig, lika som hjärt och lung räddning och annat sånt.
Men nu så är de ju så att jag strunta i att läsa detta på grund av min dyselexi.
För innan man ens kom till något som har med saken att göra. Så stod de bara massa skit som är helt onödigt i sån här info.
Och nä jag kan inte hoppa över massa å så. För de blir förvirrande då för mig.

Så nu har jag ingen aning om hur jag ska kunna hjälpa en person med diabetes.

Jag kan bara tala för mig själv.
Jag tror nog att de finns fler där ute som strunta i att läsa på grund av allt skit i början.

Tänkte bara informera om detta så ni kan tänka på de när ni skriver sån här mycket viktig information.

Tack å hej

Diabetesbro

Grym text helt klart en diabetesbro

Jens

Ibland när man läser sånthär blir man så arg på vissa kommentarer, jag förstår att alla vill bara väl men besserwissar/messershmittar bör tänka innan den uttalar sig. Själv fick jag diabetes vid 9 år. Min första hjärntumör vid 13 år med 50% överlevnadschans. Överlevde tydligen. För 3 år sedan fick jag tillbaka min dumma tumör, så har provat bådeoch. Vad jag vill säga är att lev livet och ta hand om era nära och kära.

Evelina

Såååå otroligt bra skrivet! Vilken förebild du är alltså, verkligen!! Haft diabetes i 15 år av min 20 år och man märker att det finns mer okunskap än vad det finns kunskap kring det. Riktigt bra att du skriver och tar upp detta som du gör! 👍

Moa

Hej! Jag skulle vilja veta hur du fick reda på eller märkte att du kunde ha diabetes? För jag skulle gärna veta!! :)
Du får gärna svara kommentaren på min blogg eller göra ett inlägg om det, tack! OCh riktigt bra inlägg! Cred till dig <3

Amanda Rydén

Vet EXAKT vad du menar men precis ALLT! Har själv haft diabetes sen 2007 och fyller 15 i år så det är ju ett tag. Det finns både uppgångar och nedgångar. Och det du har skrivit stämmer på alla punkter och di kunde inte ha skrivit det bättre! Hoppas ditt liv fungerar någorlunda bra så fortsätter vi diabetiker att kämpa tillsammans!
Ha de bra Kram :)

Helle

En rolig och framförallt uppmuntrande info
Jag fick diabetes typ 1 när jag var 6 år
Idag är jag 48
Under åren särskilt de sista 10 har mitt hba1c varit alldeles för högt
Mycket stress har gett mig det och för lite träning
Hur som helst
Jag använder inte glasögon, har inga njurskador eller amputerade ben och egentligen lever jag ett fullt friskt liv
Så mycket skrämsel under åren
Du kan bli blind
Få förstörda njurar
Tappa blidcirkulationen i tår fötter å ben å få amputera!!
En del människor , även läkare älskar att måla upp skräckbilder för oss
Jag har VÄGRAT att lyssna och bett dom behålla sina mardrömmar för sig själva
Tack å liv, vi lever på 2000 talet när forskning och många nyheter hela tiden kläcker positiva koder för oss
Min enda son har
Oxå utvecklat diabetes som 15 åring
Tack p lov har han sett min positiva inställning och lärt min kunskap under åren
Han går hole in med positiv energi
Trots mycket motgångar ....
Det är till hjälp för oss alla med diabetes att få slippa höra om
"Min farfars" hade diabetes och han fick ..... Bl.a. Bl.a. Bl.a.
Så urless på såna stories
Behåll dom för er själva å peppa oss istället!!

Heidi

Otroligt bra skrivet!
Det finns så sjukt många som inte har en aning om hur diabetes fungerar och alla borde veta.. Det borde vara obligatoriskt att lära sej från grundskolan typ.. (Heheh) 😊👍

Kinnanalle

Det bra du tar upp sånt jag har fått insulinchock par gånger och bo ensam då och ska nå hjälp då finns det ingen som kan och förstå en så det kommer sköterska så dom bara går sen väg ingen verkar förstå vad diabetes är och vad dom ska göra du gör mej glad du tar upp detta problem /Tack vännen

Anonym

Har tyvärr levt med diabetes typ 1 i nästan hela mitt liv trots att jag inte har sjukdomen själv. Min bror och tre av mina barn har det. Och även om man är tvungen att lära sig att leva med det så finns det alltid en oro inom en.
jag hoppas din text har ökat förståelse och kunskap hos många.

purposes.blogg.se

Alltså väldigt bra skrivet!!! Verkligen - I mean it! Älskar verkligen hur du fångar in läsaren, för det är sällan folk orkar läsa långa inlägg. Ditt sätt var väldigt kraftfullt! Mycket bra skrivet!!!

Joel Lundén

Galet bra läsning! Synd att jag såg denna text först idag, men bättre sent än aldrig, då jag själv i måndags (4 maj) kort skrev om min diabetes på FB som jag haft i nu 11 år. INGET KUL LIV, men ja, vi kämpar på dagligen. Vill ge alla oss diabetiker en stor massiv mysig kram.


Kan btw skicka den text jag skrev om intresset finnes~
*Lyfter på hatten till denna text*

Robex Lundgren

finna bilder

Anonym

You go girl 👍 Bra skrivet!!

Christina

You go girl 👍 Bra skrivet!!

Anna Turesdotter

Du är grym!! Vet hur det är att leva med en daglig kamp, har alltid haft lite extra respekt för alla er diabeteskämpar <3

Caroline

Så bra du skriver! Tack för att du delar med dig och uppmärksammar.

Camilla

Hej jag fick min diabetes 2010 och har haft det väldigt jobbigt med min diabetes men nu är det mycket bättre

Sebastian

Jag är 26 år och har haft diabetes i 21 år..
Det viktigaste jag lärt mig om diabetes är att vi som har det inte ser på den som en sjukdom... Det är en livsstil!!!!

Ingela

Så bra av dig att ta upp detta!! Jag har haft diabetes typ 1 i 16 år och vet exakt vad du pratar om. Än i dag blir jag förvånad över hur lite människor vet om vår sjukdom. Kämpa på!! Sänder en kram till dig och alla andra "sockerhjärtan" där ute💖

Ann-Sofie

Otroligt bra skrivet, mycket välformulerat! En sån viktig text måste skrivas på rätt sätt för att människor ska "orka" och vilja läsa vidare - det gjorde du, utan problem!!!

HEJA DIG! Och tack för informationen!

Rolf

Her er et tips som kanskje kan gjøre livet ditt litt lettere.
http://insulinfri.no/advarsel/

S

Ni som gnäller på kommentaren om Cancer.. det finns faktiskt folk som tycker så.. och sen är det nog så att dödligheten i deiabetes är högre än för cancer.. det tar bara längre tid..

Taget från http://diabetes.se/PageFiles/686/Journalistguide_20140626.pdf

Ta diabetes på allvar
Många människor tror att diabetes är en relativt ofarlig sjukdom och inser inte att om sjuk
-
domen inte tas omhand ordentligt kan det leda till förödande komplikationer och för tidig
död. Bara i Sverige dör fem personer varje dag som en direkt följd av diabetes.

Jasmine

Så himla bra inlägg!!

Weronica

Heja dej, så bra skrivet!
Jag har en mamma som kämpar med sin diabetes och jag har många gånger varit med om dom läskiga stunderna då sockret sjunker rejält mycket!
Kämpa ❤️

Jenny

HEJSAN!
Jättebra skrivet!!
Jag har en son som är 13 år som fick diabetes 1 i januari månad!!. Kämpa!💗💉

Diabetiker sen 10år

Bra skrivet!!! Jag vet själv hur jobbigt det är! Har haft diabetes i ca 10 år. Sen ja va nio... Varje dag dag in å dag ut! Insulin blodsocker mat har man så att allt räcker? Samma frågor samma sak heltiden. Bra skrivet å hoppas alla som läser detta förstår!!

Julia

Heja, Heja! Riktigt viktigt inlägg och bra skrivet!! :)

Elin

Så jäkla bra skrivet! Känner två killar från min förra klass som båda hade diabetes men har aldrig riktigt vetat att det ända man ska göra är att ringa ambulansen ifall den skulle svimma. Har inte vetat så mycket om diabetes men det låter väldigt jobbigt:/

Anonym

Vilken fantastiskt bra text! Vår dotter fick diagnos diabetes typ 1 för en vecka sen. Hon fyller 13 i juni och vi älskar din blogg !!!

Anonym

Vem det nu var? Så urbota idiotisk att man som diabetiker i ditt tänk ska ta hänsyn till om ngn runt omkring är sprut- och nålrädd.
Det var nog det löjligaste någonsin. Blir lite lätt förbannad.

Heja i övrigt! Mkt bra skrivet.

Helena Sandberg

Vår 10-åriga dotter har haft diabetes typ 1 i mer än 8 år nu👿
Misskötseln och lögnerna har ökat senaste halvåret. Att inte kunna lita på henne är så svårt och hon vill inte veta av sin sjukdom. Numer är hon "tjock" enligt henne själv och jämför sig själv med andra "normala" tjejer. Hur sjutton ska man göra för att få henne att förstå allvaret... Kram till dig och dina inlägg!

mamma L

Så himla bra skrivet. Jag hoppas det är ok att jag delar detta.
Vår son fick diabetes strax innan sommarlovet.
Och jag känner precis som du skriver, en cancerdiagnos hade varit lättare.
Hur kan jag säga så? Jo för att jag vet.
Vår dotter har nämligen haft leukemi så jag vet vad det innebär. Jäkligt tufft men för oss fanns det ett slutdatum på eländet. Visst det går inte alltid bra, men det gör det inte heller med diadiabetes.
Kämpa på! Ni med diabetes är riktiga hjältar som får stå ut vareviga dag 💜

Mårten Nahlin

Bra skrivet. Jag gillar att läsa dina inlägg och hoppas du tänker fortsätta så min dotter 6 år med diabetes får en bra förebild, nån att se till och luta sig mot när hon kärt sog läsa (snart så).

Therese

Grymt bra skrivet Sofia .
Jag har haft diabetes i 10 år nu o de är en kamp i bland på jobbet.
Men jag har bra hba1c och de går super bra:)


Tess

Bra skrivet! Hur man bemöter och reagerar vid olika tillstånd borde ingå i första hjälpen-kurser! T.ex. hur man hanterar diabeteskoma, epilepsianfall etc. Jag gick ett halvår på omvårdnad innan jag bytte till barn och fritid. På omvårdnad fick vi lära oss, men inte på barn och fritid. Jag tycker det är väldigt viktigt för alla att lära sig och blev förvånad när det inte ingick även på barn och fritid då många som gick där skulle jobba med barn efter utbildning. Jag tog upp det med skolan och hoppas att förändringar skett nu, för de tog åt sig och tyckte jag hade bra synpunkter. Ditt inlägg påminde mig om detta så jag ska ta kontakt med en lärare där och höra hur det gick.

anniz

Min pappa hade ju blodförtunnande och var därför tvungen att gå runt med ett bricka som satt fast i ett halsband där det stod att han tar waran. Nu känner jag en som har diabetes men kan inte direkt minnas om jag sett något men har de med "allvarligare" diabetes (nu är väl all diabetes i sig allvarlig kanske) något liknande? Låt oss säga ifall en person faller ihop framför mig och man ringer 112? Vore ju bra för mig och larmcentralen att veta att den man ringer åt har blivit medvetslös och har diabetes.

Emma

Hej!
Jättebra skrivet! Har en bror med diabetes typ 1 och vet därför att man även kan bli medvetslös av för högt blodsocker också. Då läkarna undrade hur min bror kunde vara vid medvetande när han hade 25 i blodsockervärde då den upptäcktes.
Kan därför tycka att det är bra om man vet att personen som svimmat har diabetes kan man (om sockermätare finns) kolla om personen är hög eller låg.
Men som sagt jättebra skrivet. Det här var första gången jag läste din blogg men troligtvis inte den sista!! Kämpa på!

Hanna

Hej! Jag blir så himla glad av att läsa det här! Jag har själv diabetes, och tycker att det uppmärksammas för lite. Jag har läst den här texten minst fem gånger. Det är kul att någon har skrivit om det ordentligt! :)

Den Hårda sanningen

Absolut ska världen runt dig va dom som tar ansvar för dig.

Natural Selection är allt jag säger.

Nej jag tänker inte göra xyz eller lära mig zyx för att en annan myra i stacken fötts med fel uppsättning delar, Egentligen skulle organismen sorterats bort vid födsel då den innehåller defekter som gör att den inte kan överleva naturligt.

Alla dör. Lär dig leva med det

Tobias Holmvist

"Vi är riktiga champions, allihop. Diabeteshjältar." Medan det finns som svälter ihjäl eller arbetar 16 timmar för att kunna känna pengar för sin familj. Vi är inte några hjältar för att vi har det lite svårare än vad andra har det. Sluta försöka glorifiera dig själv som människa.

Karolina Holgersson

Tack! Jag har haft diabetes i 32 år och jag är 40 år. Underbar text, kämpa på!

Nadja

Som du märker så har du fått några kommentarer från människor som tycker att det är en bra text, men blir ledsna/upprörda av din cancer-kommentar.

Mitt tips, ur ett rent språkligt perspektiv, är att ta bort eller korrigera stycket i fråga;

- Det är inte "bara" diabetes. Använd aldrig de två orden efter varandra. Visst, det finns de som har det värre. Men att jämföra olycka saknar mening. Det finns till och med de som hellre skulle tagit emot en cancerdiagnos - för cancer kan man bli kvitt ifrån.

Du säger emot dig sjävl i ett och samma stycke, samt att du visar din okunskap om cancer. Detta blir lite magstark när du senare i texten pratar om vikten om kunskap.

Mitt tips kan oxå ges ur ett rent emotionellt perspektiv; genom att ta bort eller korrigera stycket så förolämpar du inte alla cancerpatienter samt anhöriga. Alla som har cancer men än så länge inte vet om den kommer att döda dem. Alla som har cancer och vet att den med största sannolikhet kommer att döda dem. Alla som har cancer och går igenom smärtsamma behandlingar. Alla anhöriga som begravt någon pga cancer.

Att inte stöta bort den stora gruppen människor (om någon av den börjar läsa din artikel) kommer garanterat generera fler läsare. :)

Katarina, diabetiker typ 1.

Flera har frågat hur man bäst tar hand om en akutsituation då en diabetiker är medvetslös. Se bra länk till 1177.

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Akut-omhandertagande-vid-diabetes/

Fyndigtnamn

Jättebra inlägg! Tack för att du just lärde mig en hel del, jag som inte kan mycket alls om denna sjukdom fick just en påminnelse om hur viktigt det är att känna till detta. Nu blev jag riktigt törstig på kunskap och ska spendera den kommande halvtimmen med frenetiskt googlande för detta är ju superviktigt att ha koll på! Grym blogg du har :)

Linda

Kanon bra skrivet och ja alla borde få veta hur man ska göra. Har du ett Armband eller halsband som visar att du har diabetes?

Petra

Så himla viktigt inlägg! Tack! Jag hoppas det får en stor spridning!

Anonym

http://www.smartadiabetiker.com/wp/

neamdring.blogg.se

Oj oj så viktigt!! Har delat ditt inlägg på min blogg!

Anonym

I kväll har ja läst på paddan så länge så ögonen går i kors,men det är nyttigt med information.

Mia

Blev glad när jag såg det här inlägget, för ofta förman höra att " det är väl inget att hänga upp sig på" Men samtidigt får man inte gräva ned sig, själv har jag nu haft diabetes sedan juli 2014. Ibland blir man gråtfärdig när man " testar" sig och ibland blir man RIKTIGT nöjd. Själv äter jag LCHF och försöker undvika socker så mycket som möjligt för att jag mår bättre av det😋 Men man får en del att bli " ledsna,besvikna,arga eller stötta" av det, men samtidigt är det ju MITT val här i livet och jag mår så himla mycket bättre av det och jag vill inte göra folk besvikna men jag måste hålla på det jag känner är bra för MIG!Så håll ut alla diabeteiker runt om i världen och stå för vad ni tycker och vill och hoppas att alla i er omkrets stöttar och känner att ni gör rätt och att folk vågar hjälpa oss när vi får sockerkoma så vi får den hjälp vi behöver 💖ta vara på er allihopa som läser detta och kramiz på er😍

Ulrika

Jag har inte diabetes, men undrar om det inte vore bra för er drabbade att t ex ha ett smycke på er där det står "Jag har diabetes". Då vet förhoppningsvis både "vi vanliga" och ambulanspersonalen fortare hur vi ska agera. Lycka till!

Annica // Guld med ADHD

När jag gick i mellanstadiet fick en klasskamrat typ 1 diabetes. Han råkade även vara en släkting till mig. Det kom en sköterska till skolan och berättade för vår klass om diabetes och hur det funkade. Det här var 1994 så hon visade oss hur insulinpennor ser ut. Hon var också noga med att vi aldrig skulle ge vår klasskamrat insulin. Men vi fick titta på den lilla nålen, prova att sticka oss själva om vi ville (med koksalt i sprutan) eller sticka i en apelsin. Allt för att vi skulle få lite mer förståelse för sjukdomen. Vår lärare fick ansvaret att se till att det alltid skulle finnas druvsocker i klassrummet och vi elever skulle veta var det låg. Skulle vår kamrat svimma skulle vi ringa ambulans och lägga druvsocker under läppen så att det inte åkte ner i halsen och kvävde honom.

Sedan 3 år tillbaka är jag tillsammans med en man som är diabetiker. Pga klasskamraten som fick diabetes hade jag redan bas-infon som är nödvändig men nu lever jag själv med en som har diabetes, så jag har läst på. Jag vet vad som händer vid lågt blodsocker, jag vet vad som händer vig högt blodsocker, jag kan kontrollera min partners blodsocker, jag kan fylla på hans insulinpump, jag kan ge honom insulin om det behövs (gör det aldrig utan hans instruktioner) och jag vet var han har "sockersprutor" vid nödfall.

Jag blir förvånad över hur lite människor vet om diabetes. Jag har flera gånger åkt hem från jobbet då jag inte fått tag i min partner, som jag vet är hemma. Jag blir livrädd när han inte svarar i telefonen när jag försökt nå honom under 1 timme. Då meddelar jag kollegorna att jag måste kolla till honom, att jag kommer tillbaka sedan annars hör jag av mig, så kör jag hem, rusar in i lägenheten och ber till alla gudar som finns att allt skall vara ok. Alla gånger har det varit okej, han har sovit eller inte hört telefonen. När jag sedan kommer tillbaka till jobbet möts jag av oförstående kollegor, varför måste jag åka hem och titta till min partner? Han är ju vuxen och kan väl klara sig själv? Och det är förvisso sant. Men han har diabetes, och de vet om det. Hans diabetes är svårinställd och det är inte ovanligt att han har lågt blodsocker på morgonen. I värsta fall kan han ha dött.

Jag får frågor om hur mycket insulin man skall ge en diabetiker som svimmat, var skall man sätta sprutan osv. Jag rättar såklart, informerar om att en diabetiker som tuppat av skall absolut inte ha insulin, det är socker som behövs. Då kommer såklart påståendet om att en diabetiker inte skall ha socker.

Det är skrämmande hur lite folk vet om den här vanliga sjukdomen!

Eva Egelmyr

Många skriver att det är sött en diabetiker skall ha som tuppat av. FEL FEL man skall ta reda på om personen har högt eller lågt blodsocker. Lågt blodsocker(BS) =sött Högt BS= insulin
Kan man inget ring ambulans. Känner man personen lär dom ta BS så dom vet när dom ringer. 9 ggr har min dotter legat i djup koma, jag menar djup. Orsaken var högt BS. Nu kan jag ta BS så jag kan ge insulin från penna och vet hur många enheter jag kan ge i väntan på ambulans och även försöka få upp värmen på henne.

Eva Egelmyr

Sorry för avbrottet sådant som händer.
ALLA diabetiker är olika precis som du o jag.
Det som är ok i värden för en är lågt för en annan. Min dotter ligger högt för dom flesta 8-12 inom den ramen helt ok. Det är sky högt för en annan diabetiker. Men där fungerar hon bäst och hennes prover är bra.
Tänk på det, alla är dom olika. Koma vid högt BS förekommer alltså men är inte lika vanligt kanske.
Nog går BS upp vid infektioner hos vissa av er?

Anonym

Så bra skrivet! Själv har jag haft diabetes i 11 år nu (sedan jag varit 2). Tycker det är viktigt att medmänniskor ska veta hur man gör ifall man skulle svimma eller liknande. 😊

Annika Mårtensson

Äntligen!! Perfekt.

Jag har inte diabetes, även om jag ligger i riskzonen. Men för mig hör det till allmänbildningen att veta hur man ska agera om någon blir sjuk, speciellt när det gäller våra "folksjukdomar". Lika väl som att jag kan HLR. Även om jag inte känner någon med sjukdomen så kan ju faktiskt någon bli sjuk där jag råkar vara just då.

OBS - jag skrev faktiskt till sidan för den centrala diabetessidan här på nätet. Jag frågade just detta "VAD ska jag göra om någon faller ihop?" De svarade att det naturligtvis borde finnas på sidan, men senast jag tittade så fanns det fortfarande inte. Som jag ser det är det inte att det BORDE finnas, det SKA banne finnas där.

Så - tack för mycket bra information.