Julfika hos en diabetiker

Jag vet inte hur det ser ut hemma hos andra diabetiker när julen närmar sig, men hos mig skiljer den sig inte mycket från en jul hos folk med fungerande bukspottkörtel. Jag älskar julpynt, julgodis och julklappar - och inte tänker jag låta min diabetes hindra mig från att njuta fullt ut! 

Jag var och shoppade inför julfika häromdagen, och bilden här ovan visar resultatet. Jag väljer att köpa julmust light och glögg utan tillsatt socker - eftersom jag tycker att det flytande sockret är det mest svårhanterliga. Även pepparkakor brukar jag köpa (ja, jag är för lat för att baka..) sockerfria. Gille har nu kommit med sockerfria pepparkakshjärtan i storpack!
Men - sedan blir det ju ingen riktig jul utan skumtomtar och kanelknäcke! Clementiner tycker jag också hör till.

Debatten om med eller utan socker går alltid varm i diabetesforum i juletid. Min filosofi är att njuta av det man tycker är gott, lära sig att dosera insulin därefter, och äta med måtta. Det blir ingen god jul utan kolhydrater - inte enligt min bok iallafall!
 
Hur brukar mina läsare hantera julfikan?

__________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 9,9 mmol/liter.
8 kommentarer
carola

Ät min sons första jul efter debut och känns lite blä. Just när vi bakar pepparkakor och mesta degen hamnar i magen, nybakta saffran bullar och glas mjölk. Adventsfika då vi gör massa gotta. Halloween/påsk är typ 1 dag, hela december är jul. Tack för tips om pepparkakor. Kram

Maria

Jag gjorde också så, fram tills för några år sedan då jag insåg att jag mår mycket bättre om jag äter liberal lågkolhydratskost. För mig funkar det jättebra nu, och jag har hittat så bra alternativ att jag inte saknar något. Jag tycker det är upp till var och en att välja, det som funkar för en funkar kanske inte för en annan, huvudsaken är att vi diabetiker är ödmjuka för att alla är olika och fungerar olika.

Amanda

Juletid kör jag på som vanligt folk, äter av allt men med måtta. Julmust light har jag inte stött på tidigare, men låter som något jag kunde pröva! Ju färre kolhydrater att räkna, desto trevligare :)

Emilia H

Jag kör på julmust och glögg i light, äter vanliga pepparkakor (det blir inte så många då jag får ont i magen....xD) och försöker undvika julgodis förutom på själva julafton, för då måste jag ändå ta lite extra insulin till julbordet, så jag passar på att äta julgodis då!=)

Annika von Bonsdorff

Har en son som är 14 och typ 1 diabetiker sen 3,5 år. Vill gärna följa med i diskussionerna!

Michaela

Tack för tips på lightglögg :)
Håller med, det flytande sockret brukar höja blodsockret rejält.

Johanna

Min bror har diabetes och vi har väl det mottot hemma också, att man får äta med måtta och att han doserar insulin efter det.

Hur ser du på sockerfritt godis? Äter du det eller vanligt? Jag har smakat och varken han eller ingen annan i familjen tycker det är gott, utan han äter (de små mängder godis han ibland äter) vanligt godis. Hur resonerar du om detta?

Svar: Jag äter helst vanligt godis, eftersom jag - precis som ni - tycker det är godare! Lagom är bäst!
Diabetesia

Isa

Jag sätter på en hög temp basal och tar en kombi bolus, sedan så äter jag medans jag samtidigt försöker hålla koll på blodsockret genom CGM:en, ens bästa vän.