Valborg, diabetes och alkohol

Imorgon infaller Vallborgsmässoafton, en högtid som ofta firas med fest, fyrverkerier och alkohol. Lite onödigt tycker jag, det hade helt klart räckt med de första två bitarna. Många ungdomar alkoholdebuterar på denna dag, och många föräldrar går av den anledningen oroliga denna dag. 
Jag är inte på något sätt helnykterist, men jag förstår sällan syftet med att dricka mycket alkohol. Som diabetiker innebär det också en större fara för mig än för en frisk. 
 
Därför tänkte jag idag dela det inlägg som jag skrev för exakt ett år sedan, "Diabetes & alkohol - en kombination att ha respekt för". Ni hittar det HÄR. Ska du alkoholdebutera som diabetiker - in och läs där! Är du en orolig förälder som vill kunna ge tips - in och läs där! Vill du lära dig mer - in och läs där!
 
Persoligen kommer jag fira Valborg, men inte på grund av att det är Valborg. P fyller 25 år imorgon, och min bror fyller 25 år på söndag, så det är där mitt fokus kommer ligga i helgen!
 
Lova att ni är rädda om er, och att ni alltid tar det säkra före det osäkra i dimman! 
 
Trevlig helg!
 
_________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 6,1 mmol/liter.
1 kommentar

Att göra det bästa av ett lågt blodsocker

Att drabbas av låga blodsockervärden är inget som ågon diabetiker tycker är roligt, och efter snart åtta år med diagnosen börjar jag minst sagt bli ganska trött på det.
 
Idag har jag legat precis på gränsen till lågt blodsocker hela dagen, efter en tidig morgonträning. Jag är alltså inte så låg att jag mår dåligt av det, men jag har heller ingen marginal för stress eller rörelse - då skulle jag sjunka under gränsen. 
 
Jag är sedan länge less på druvsocker (förutom Dextrosols smak "cola", den är fortfarande rätt okej!), så jag försöker variera mina low treatments litegrann. Idag med kvarg, jordgubbar, kiwi, banan och valnötter som mellanmål. Det är mitt sätt att göra det bäst av ett lågt blodsoscker!
 
Vad äter ni när ni är låga, förutom druvsocker?
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 4,1 mmol/liter.
4 kommentarer

En chans att forma framtidens diabetesvård

Jag har levt med diabetes i snart åtta år. Jag har lärt mig massor, blivit expert på min egen kropp, och sett ett fantastiskt onlinesamhälle byggas upp. Men något saknar jag.
 
Då talar jag inte om sockerfritt godis som smakar gott, en mindre insulinpump eller ens en ny bukspottkörtel - även om allt det hade varit varmt välkommet. Nej, jag talar om en öppen dialog kring diabetesvården.
 
- Jag har stått och talat inför vårdrepresentanter och politiker under Almedalsveckan, och efteråt mötts av "Vad bra du var, det är inte ofta vi får höra från patienterna!".
- Jag har i egenskap av bloggare varit inbjuden till mässor och konferenser där patienter vanligtvis inte hör hemma, som har gett mig oerhört mycket.
- Jag har talat med företag som har fantastiska produkter tillgängliga - produkter som många patienter aldrig ser röken av.
- Jag har talat med vårdpersonal som har jobbat sig halvt sönder och samman. 
 
Så varför talar vi då förbi varandra? Varför talar inte patienterna, vården och industrin med varandra?
 
Jag vet inte. Jag vet verkligen inte.
Vi hade kunnat spara så mycket ork, tid och pengar på att tala med varandra, istället för förbi varandra. Tänk om vården hade släppt in alla patienter och företag i sina diskussioner? Tänk om alla patienter fick prata direkt med företagen och skapa sig en rättvis uppfattning om vilka hjälpmedel som vore bäst för dem? Tänk om vi hade haft en helt öppen dialog?
 
Men nu finns det äntligen ett forum för diskussion mellan patienter, vård och industri - i en neutral miljö, där alla har samma förutsättningar.
 
Jag är så stolt över att kunna säga att jag är en av initiativtagarna till eventet "Virtuell Diabetesvård". Tillsamans med företaget A. Menarini Diagnostics har jag startat upp "Virtuell Diabetesvård" med syftet att lyfta vårdfrågan till öppen diskussion inför patienter, föräldrar, företag, läkare, sköterskor och andra nyfikna.
- Hur kan en mer virtuell vård göra vården bättre, effektivare, mer tillgänglig?
 
En paneldiskussion har redan hållits i Göteborg (den kan ni läsa mer om HÄR!), och nu kommer vi till Stockholm för en andra upplaga! Den 23 maj i centrala Stockholm: detta är en exklusiv chans att för dig som patient eller anhörig komma i kontakt med industrin och vården på ett jämställt plan. 
kom dit, lyssna, gör din röst hörd, lär dig en massa nytt, fika, och mingla. Det är helt gratis och kommer bli hur bra som helst! Min roll på eventet är moderator. 
 
Se inbjudan nedan för mer information om tid, plats och anmälan! Och glöm inte bort att gilla Virtuell Diabetesvård på Facebook, HÄR!
 
 
Missa inte den här chansen nu - här kan ni verkligen vara med och forma framtidens diabetesvård!
 
__________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 9,8 mmol/liter.
0 kommentarer