Svar på läsarfrågor

Som vanligt är det jätteroligt att se vilken ström av frågor som ramlar in när jag utlyser en frågestund! Sällan hittar jag mycket ledig tid, men ikväll är jag relativt oupptagen och ska försöka beta av de flesta av frågorna. Enjoy!
 
(Notera att jag tar avstånd från frågor som berör individuell diabetevsård, för privata frågor eller frågor gällande ekonomi. Dessa anser jag inte medför något mervärde till mig blogg!)
 
1. Kommer det något fint Anna PS mode inför sommaren?
Det finns några nya produkter på gång, men lanseringsdatum för dessa är inte satt än. Förhoppningsvis till sommaren!
 
2. Har haft diabetes sedan 1971...och läser din blogg med glädje! Jag har äntligen nu fått en Freestyle Libre. Alltså, helt underbart. Bara haft den i en vecka, men redan så nöjd. Bara en undran - känns som att plåstret på sensorn börjar släppa. Har du något bra tips på hur man ev. kan förstärka? Sätta plåster runt? Eller plåster över hela? 
Det finns en jättebra grupp på Facebook där du kan ställa frågor som denna - olika tekniker fungerar olika bra för olika människor. Den heter FreeStyle Libre Sverige. Ett tips som jag tycker är bra är AnnaPS-armbindeln. Den kan du ha på över sensorn för att hålla fast och skydda. Armbindeln har dessutom en ficka, där du om du vill kan förvara handenheten. Du hittar webshopen för armbindeln HÄR
 
3. Om man vill samla in pengar till diabetesforskning, vad är ditt tips då?
Oj, det finns många sätt att gå tillväga.. Du kan tillverka något själv, sälja det och skänka del av vinsten. Du kan starta någon form av auktion på Tradera. Du kan sälja saker du inte längre behöver eller använder. Du kan gå med i en diabetesförening och hjälpa dem. Du kan starta en kampanj i sociala medier.. Bara fantasin sätter gränser!
 
4. Har typ 1 diabetes och är sugen på att testa pump MEN läkaren och diabetessköterskan kommer med relativt dåliga motargument så som att det är svårt att sätta nålen. Och läkaren tror det skulle vara bra för mig men det hjälper inte med problemet som enl honom är min vikt. Har du något förslag på hur man kan gå vidare?
Det tycker jag låter som ganska svaga motargument. Jag tycker att du ska ta reda på hur pass givmilt ditt landsting är generellt sett gällande pumpar, för att se hur dina chanser ser ut. Du kan också söka argument i Facebookgrupper eller hos pumpföretag. Det ska finnas stadgar gällande kriterier för pumpanvändning. 
 
5. Får du ofta nätterna förstörda pga din diabetes?
Ofta skulle jag inte säga, men det händer i varierande skala. Säkert snittar jag någon gång i veckan, men riktiga mardrömsnätter där flera dagar efteråt är förstörda inträffar betydligt mer sällan.
 
6. Vill du bli gravid i framtiden? Hur känner du isåfall inför det? Är du nervös för att bli det ifall det blir komplikationer?
Ja, det vill jag nog. Jag försöker att inte tänka på det ur i negativ synvinkel, utan ser mer fram emot det underbara i att vara gravid. Jag kommer isåfall jobba stenhårt innan för att gå in i graviditeten med ett så bra HbA1c som möjligt, och försöka sköta det exemplariskt under de nio månaderna, för att underlätta mesta möjliga för mig. Jag vill se graviditet som en möjlighet till något fantastiskt, inte som en risk för något hemskt. 
 
7. Tycker du man ska vara medlem i en diabetesorganisation? Varför, varför inte?
Det tycker jag absolut! Ju fler som går med i föreningar och organisationer, desto starkare blir rösterna. Ofta kan det vara svårt att hitta ett forum där man kan göra sin röst hörd, och i en förening kan man få hjälp med detta. Tillsammans är vi starka!
 
8. Kommer du ihåg hur dina värden låg på från början. Gällande GAD, ö cells antikroppar, och c peptid?  Håller på att försöka reda ut mina egna, då jag tror jag är feldiagnoserad. 
Nej, detta har jag tyvärr ingen koll på. Jag önskar dig all lycka med att finna svar!
 
9. Hur började din diabetesinriktade karriär? Vad hoppas du att få ut av den - förutom att sprida kunskap? Har du lärt dig något speciellt som är värt att nämna av ditt jobb som egenföretagare? 
Ha det bra, och tack för att du inspirerar andra!
Den började nog indirekt när jag startade bloggen i mars 2014.. Jag vill självfallet utvecklas som människa och greppa egenskaper jag inte hade innan, vilket jag tycker att jag har gjort. Jag har blivit mer socialt begåvad, jag lär mig dagligen mer om marknadsföring i sociala medier, och jag får ständigt möjlighet hjälpa andra diabetiker. Det sistnämnda är såklart det viktigaste! Sällan känner jag mig så nöjd i mitt jobb som när jag får chansen att hjälpa och stötta andra i min egen sits.
 
10. Vad är ditt hb1ac mål? Och vad hade du senaste i hba1c?
Jag satsar på att ligga runt de nationella riktlinjerna, vilka så vitt jag vet är 50-52. Mitt senaste värde låg på 45 (om jag minns rätt).
 
11. Har du mycket strul med din pump?
Nästintill inget alls!
 
12. När kan du tänka dig att skaffa barn?
Det vet jag inte, och även om jag visste så är inte bloggen det forum där jag kommer skriva om det först!
 
13. Vill du fullfölja din arkitekturutbildning?
Vill, vill jag absolut. Tyvärr kan man inte få allt i livet, och just nu händer för mycket annat i mitt liv för att jag ska hinna tänka på studierna.. Vad framtiden har att utvisa återstår dock att se!
 
14. Hur mycket betalar du för sjuksköterskebesök resp läkartid?
Som diabetiker med idrottsskador kommer man ganska snabbt upp i frikortet (som ligger på någonstans över 1000 kr..?). Jag brukar nå den gränsen på ett par-tre månader efter nystartat år, och sedan går jag gratis resten av året.
 
15. Har någon i din släkt diabetes?
Nej, ingen typ etta iallafall, så långt bak vi har kunnat göra research. Någon typ tvåa långt bak i generationerna.
 
16. Hur mycket får du i inkomst?
Det en fråga jag väljer att inte svara på. Men diabetesvärlden är inte något man ska ge sig in i om man letar efter rikedom!
 
17. Är du kär?
Ja!
 
18. Delar du och sambon ekonomin?
Även detta är en fråga jag väljer att inte svara på.
 
19. Blir det en reunion på vårruset även i år?
Nej, tyvärr blir det inte det. Dels jag har inte samma tid som jag hade vid denna tiden förra året, och dels inte  kroppen. Jag önskar att jag hade kunnat genomföra det i år igen (för det var en succé förra året!), men då skulle jag ha behövt assistans. Det är dock fritt fram att "copy-pastea" tanken och dra ihop något liknande i sin egen stad!
 
20. Samlar företaget Diabetesia pengar till diabetesforskning?
Nej, inte direkt. Jag har inte tillräckligtstor omsättning än - men jag tar endast konsultjobb som direkt eller indirekt drar in pengar till forskningen. Jag bidrar dock personligen, och ser min kunskapsspridning som ett pågående, indirekt bidrag.
 
21. Vad skulle du göra om du vann 500.000kr?
Oj.. Jag skulle förmodligen placera delar av dem på något strategiskt sätt, och ge bort andra delar av dem till välgörenhet i olika former. Och kanske betala av en del av mitt CSN-lån!
 
22. Pump vs pennor?
Pump! 
 
23. Vad tycker du om två pers som är gifta och bor tsm men inte delar ekonomi?
Detta tror jag inte att jag har någon åsikt alls kring.
 
24. Känns som diabetesforskningen behöver mycket pengar för att komma vidare i forskningen. Hur tycker du vi ska samla in pengar?
Se fråga 3 för förslag. Men det viktigaste tycker jag är att vi slutar upp med inbördeskrigen (typ 1 vs typ 2, LCHF vs anti-LCHF osv) och fokuserar på att VI behöver pengar. Alla, oavsett typ och kosthållning. Tillsammans är vi så mycket starkare!
 
25. Tror du att det kommer bli en diabetesgala i tv någon gång eller har inte diabetes den uppmärksamheten?
Jag är född pessimist, men vill ändå tro att en TV-sänd gala inte är jättelångt borta. Med det driv som finns i diabetesvärlden nu, och alla de eldsjälar som dyker upp titt som tätt, tror jag inte att något är omöjligt!
 
26. Tror du att diabetes typ 1 någonsin kommer att botas?
Ja! Eller kanske inte botas, men förhindras. Jag tycker att det är viktigare att förebygga att fler drabbas än att bota de som redan är sjuka. Vi kan ju vår vård relativt bra, och har vant oss vid det här livet. Självfallet hade det varit fantastiskt om alla små diabetesbarn och alla andra diabeteshjältar skulle få uppleva att vara friska en dag, men det mer realistiska tror jag är att förebygga. Men steget efter det är ett botemedel. 
 
27. Äter du ekologiskt? Hur mkt hamnar matkostnader på/månad?
Jag äter så mycket ekologiskt jag kan! Jag äter dock även laktos- och glutenfritt, så ibland blir utbudet begränsat och då får man ta vad som erbjuds. Men i största möjliga mån, ja! Den ekonomiska biten vill jag inte svara på.
 
 
Jag måste börja arrangera frågestunder lite mer frekvent, ser jag. Fler svar hinner jag inte med nu, men annars nås jag som vanligt alltid på mailen diabetesia@hotmail.com om ni har några frågor eller funderingar.
 
Imorgon har jag en riktigt spännande nyhet att dela med mig av.. Tills dess: ha en riktigt mysig söndagskväll, allihop!
 
____________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 14,4 mmol/liter. (Uuhhrk..)
0 kommentarer