Gästblogg - Elenora Gustafsson

Mitt namn är Elenora, men kallas för Nora. Jag fick diabetes när jag var 10 år gammal och är idag hela 20 år. Jag vill dela med mig av min historia eftersom att jag som så många andra vuxna och barn bär runt på en kronisk sjukdom som allt för många människor tror att det endast innebär att vara så kallad "sockersjuk." 
 
För 10,5 år sedan var jag på semester med min familj runt om i södra Sverige. Denna sommar betedde jag mig inte som vilket barn som helst. 
Varför? 
Jag gick ner i vikt.
Drack kopiösa mängder av vätska utan att släcka min törst. 
Jag kissade hela tiden. Under en natt kunde jag kissa upp emot 3-4 ggr. 
Jag var konstant trött och blek.
Jag kräktes även ett par gånger.
 
Väl hemma hos vårdcentralen konstaterade man att jag hade ett blodsockervärde på 24 mmol/L. (Ett normalt ligger på 4-6 mmol/L).
--> Sjuktaxi till Astrid Lindgrens barnsjukhus och där började två veckor av utbildning och tillfrisknande. 
 
Jag är väldigt duktig med min diabetes och har alltid varit. Jag vet vad jag borde äta, vet hur jag borde sköta mig och vet hur jag ska göra med inställningar och allt. MEN! Varför skulle just jag drabbas av denna skit? Så har jag tänkt i 10 års tid. Jag har motarbetat min diabetes så pass mycket så när jag var 14 fick jag 4 st. njurbäckeninflammationer, ännu fler urinvägsinfektioner och magkatarr. Inläggning på sjukhus pga. komplikationer från min diabetes. Detta var allvarligt och i efterhand var jag även tvungen att kolla så det inte hade givit mig några ärrbildningar på mina njurar. Turen jag hade med mig är jag tacksam för! Inga ärrbildningar, men uppskrämd! 
 
Hjälpte detta? Nej.
 
6 år senare flyttar jag iväg 3 månader till Turkiet. Flyttar hemifrån tar ansvar och möter många prövningar både med min diabetes och med mitt liv. Här fann jag mitt mål med livet. Jag vill ha en familj senare i livet. För att jag skulle kunna få detta krävs att jag tar hand om mig.
 
Den dagen insåg jag, jag har diabetes och jag måste ta hand om mig och utbilda människorna som jag vill ha runt mig. 
 
Jag har allt jag vill ha. Jag har jobbat utomlands som au pair, rest till andra länder och nu studerar jag till sjuksköterska i drömmen att jobba med barndiabetes, jag har en stöttande pojkvän och underbara människor runt omkring mig. 
Jag har ett mål med mitt liv och det målet räddade mig. 
 
Jag bloggar om mina resor och min diabetes på: