Nytt infusionsset: MiniMed Mio 30

I november förra året fick jag upp ögonen för ett nytt infusionsset som Medtronic hade släppt, MiniMed Mio 30, genom en diabetesblogg-kollega i Wales. Jag blev genast sugen på att testa, och efter att ha glömt bort det under en period så ramlade två paket från Medtronic ner hemma hos mig för ett par dagar sedan. Idag var det dags att byta nålen, och då passade jag på att testa ett set av den nya varianten. Vanligtvis använder jag mig av MiniMed Mio. 
 
Nämnas ska göras att jag varken är medicinskt utbildad eller anställd av Medtronic. Därför kan jag bara guida er igenom hur MITT nålbyte ser ut. För frågor gällande behandling eller val av infusionsset, bör ni vända er till sjukvården.
 
Den största skillnaden seten emellan är att Mio 30 har en nål som skjuts in diagnonalt, och Mio en nål som skjuts in rakt. Båda skjuts in med en stålnål, som sedan dras ut och lämnar en plastkanyl kvar i huden. Med Mio 30 kommer slangen i en separat förpackning. 
 
Så efter att ha fyllt reservoaren och fyllt upp slangen, var det dags att sätta fast nålen. Jag har tidigare aldrig testat en "sned" nål, så jag var lite ovanligt pirrig..
 
Såhär ser insertern ut. För en tydligare genomgång av insättandet, kan jag rekommendera min walesiska kollegas video:
 
 
 Mitt första intryck av det här infusionssetet är jättebra! Som jag har förstått det tillhör jag dock inte en av de mest tydliga målgrupperna för användande, vilka är:
 
  • diabetiker som har problem med raka infusionssetsnålar.
  • gravida diabetiker som får mer och mer spänd mage, och därav trivs bättre med "sned" nål.
  • små barn med väldigt lite underhudsfett (då gör en vinklad nål mindre ont).
  • väldigt fysiskt aktiva människor (såsom fotbollsspelare eller de med ett aktivt jobb, där pumpslangen och nålen utsätts för "ryckande" på daglig basis).
 
Då jag inte är någon representant för Medtronic, kan jag inte svara på vilka landsting som har eller inte har upphandlat detta infusionsset. Men då det fortfarande är relativt nytt, har förmodligen inte många landsting gjort det ännu.
Känner ni  att detta är något ni vill prova, så tycker jag att ni ska fråga er diabetessjuksköterska om statusen i just ert landsting!
 
__________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 7,5 mmol/liter.
2 kommentarer
Anonym

Ser ut som en kopia av Inset 30, som funnits en tid.

Elin

Håller med, en kopia av inset 30 som tillhör animas.

Svar: Det kan mycket väl vara en liknande variant - och kanske desto bättre. Det finns målrupper för det, men Animas' infusionsset fungerar ju inte med Medtronicpumpar så vitt jag vet!
Diabetesia