Lata sommardagar

Sedan i fredags eftermiddag har jag semester igen! I två veckor ska jag luta mig tillbaka och andas ordentligt. Inte jobba, blogga när jag har något intressant att dela med mig av, och annars bara vara.

För tillfället är jag på Öland tillsammans med min familj, i vårt sommarhus. Vi sover, vaknar, äter, badar, sover, solar, badar, äter, badar och sover ungefär. Helt underbart! Lata sommardagar som de bör vara.

Jag har sprungit några gånger och nu närmar sig Midnattsloppet med stormsteg! Kroppen känns helt okej, och varken knät eller höften ger mig några större problem. Jag håller alla tummar och tår för att jag ska klara av loppets 10 km..!

Nu ska jag och min far ge oss ut med träningscyklarna en sväng. Bra träning, snällt för lederna, och trycker ner mitt något frukosthöga blodsocker litegrann.

Njut av sommardagen, vi hörs!


___________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 10,7 mmol/liter.

1 kommentar

Svar på frågestundsfrågorna

Efter många om och men, låga blodsocker och turer i media - så har jag äntligen hittat en stund att svara på era frågor! Håll till godo:
 
1. Vad har du i HbA1c?
Mitt senaste värde låg på 52!
 
2. Har du något tips på vad man ska tänka på vid val av pump? Ska få min första i höst och fick namn på 3 tillverkare som jag kunde titta på och sedan höra av mig om vilken jag vill ha. Känner mig ytterst vilsen just nu.
Mitt tips är att göra en ordentlig research, så att du vet vilka pumpar som har vilka egenskaper. Sedan skulle jag punkta ned vilka av dessa egenskaper du tycker är viktigast för just DIG. Slang vs. inte slang? CGM vs. inte, osv. Pumpen kommer du ha i fyra år, så det är inte en livstid, men väl värt att fundera igenom! Jag har Medtronics MiniMed 640G och trivs jättebra med den!
 
3. Kul att du är tillbaks på bloggen! Råkade du ut för några diabetesäventyr under resan?
Tack! Hmm.. Inte så vitt jag kan komma ihåg. I securityn på Landvetter var det dock nyutbildad personal, så då gick de igenom heeela mitt handbagage, men annars gick resan förvånansvärt smärtfritt! Mitt insulin tappade viss effekt efter några dagar i värmen, men ingen panik direkt.
 
4. Om du jade obegränsade resurser och kunskap, vad skulle du ge diabetesvården då?
Mängder av pengar (för en jämlik vård och lika hjälpmedelsutdelning), och smarta forskare! Plus mer stöd till nyinsjuknade, till de som känner sig ensamma och till utslitna diabetesföräldrar!
 
5. Hur funkar det för dig med magen? Har hört om att den kan fungera lite annorlunda för diabetiker. Har diabetesen medfört några allergier? Tack för en riktigt bra blogg!!
Åh, tusen tack!
Jag har en magsjukdom utöver min diabetes, men det är inte helt säkert att den har kommit på grund av min diabetes. På grund av den äter jag laktos- och glutenfritt. Jag är inte diagnosticerad med intolerans för något av det, men jag mår helt enkelt bättre av att skippa det!
 
6. Jag är mamma till en tjej som sedan en dryg månad har Libren. Vi har problem med att få mätknapparna att sitta kvar på armen, har du några tips? (Dessutom lyckades mätaren bli fuktig så den fungerar inte för närvarande, men som tur är har de en app så att man kan använda telefonen). Hon älskar att slippa alla stick men lite knepigt har det varit än så länge...
Vilken lycka att ni har fått Libren, till att börja med!
Det finns mängder av sätt att få "knappen" att sitta bättre. Ett tips är AnnaPS-armbindeln (DENNA), ett annat är att plåstra över med någon form av plastfilm. Jag skulle även rekommendera er att gå med i gruppen FreeStyle Libre Sverige på Facbook (DENNA), där ni kan ställa frågan och få määängder av bra svar! 
 
7. Jag vet att du såklart vill att det ska komma ett botemedel för diabetes, men har du någon gång känt att du själv skulle vilja forska inom ämnet?
Ja, det vill jag verkligen! Nej, jag har aldrig känt mig dragen till biologi och kemi på det sättet, aldrig haft fallenhet för det. Skulle jag ge mig in i diabetesforskningen hade jag nog gjort mer skada än nytta, haha!
 
8. VILKEN LEVEL ÄR DU PÅ POKEMON GO?
Noll, noll, noll! Jag har faktiskt lyckats hålla mig från att ladda ner det än så länge - eftersom jag vet hur snabbt jag skulle bli beroende, haha!
 
9. Jag har själv diabetes, har haft i 10 år. Kommer du ihåg din jobbigaste diabetesstund, ex lågt/högt blodsocker, ketoner?
Utöver dagen då jag fick min diagnos, som inte var någon dans på rosor, så måste jag säga när jag var i Afrika, och drabbades av ketonförgiftning (läs om det HÄR och HÄR). Det var fruktansvärt både läskigt och obehagligt!
 
10. Har du hört talas om cbd-olja? Vad är dina tankar om det/dess påverkan på diabetes?
Nej, det har jag aldrig hört talas om?
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 8,8 mmol/liter.
1 kommentar

Happy 8th diaversary!

Idag för exakt åtta år sedan, blev jag inskriven på sjukhus för första gången i mitt liv. Den 28 juli 2008 fick jag diagnosen typ 1-diabetes. 
 
Jag kommer ihåg delar av den dagen så tydligt som om det vore igår. Vissa delar mindre tydligt.
Jag minns hur min mamma hade bokat en tid på vårdcentralen på morgonen. Det var en måndag och hela familjen skulle åka till fjällen och vandra med start samma eftermiddag. Men innan vi kom iväg ville vi lugna allas våra nerver; något var ju inte helt hundra med mig? Jag drack mängder, kissade mängder, sov mängder och hade tappat mängder av kilon (från min redan ganska lilla, femtonåriga kropp). Det var säkert ingenting - men lika bra att kolla upp iallafall! 
 
Så fel vi hade.
 
Sköterskan drog blod ur mitt armveck och skickade sedan hem oss. Blodproverna skulle skickas till Växjö Centrallasarett för svar, och det kunde ta några timmar. Vi åkte hem och packade våra fjällenryggsäckar, satte oss i bilen och påbörjade vår semester. Men vi hann inte längre än några mil utanför stan innan mammas mobil ringde och läkarrösten gav dåliga besked. Vi fick vända och köra i ilfart direkt till sjukhuset.
"Typ 1-diabetes handlar det om", sa sköterskan och jag trodde att hon skämtade. Inte jag väl? Jag var ju aldrig sjuk? Jag hade ju inte gjort något fel! Varför skulle det här hända mig?
 
I två veckor var jag inskriven på sjukhuset. Jag var femton år, men blev efter diagnosen betydligt mindre och var glad att de lät mamma sova hos mig. Allt var nytt, allvarligt, läskigt och okänt. Jag visste ingenting om vad typ 1-diabetes var, och jag minns tydligt hur jag försökte nypa mig i armarna för att vakna upp ur mardrömmen som nu var mitt nya liv. 
 
Tänk om mitt femtonåriga, nydiagnosticerade jag visste hur mycket jag skulle ha att tacka min diabetes för i framtiden!
Utan min sjukdom hade jag aldrig varit den ordningssamma, noggranna, envisa, drivna och utåtriktade människa jag är idag. Många av mina bästa egenskaper har jag att tacka hårt slit och motgångar för. Jag hade aldrig fått uppleva många av de saker som jag har upplevt, aldrig fått många av de chanser jag har fått, eller träffat många av de underbara människor jag har gjort. Min typ 1-diabetes har gett mig en bonusfamilj! En stor grupp människor över hela världen som förstår vad jag går igenom och kan ge mig stöd när jag behöver det.
 
Idag firar jag min åttonde "diaversary" (en blandning av "diabetes" och "anniversary" på engelska!), och det gör jag med glädje. Inte för att jag tycker om min typ 1-diabetes, eller är glad över min diagnos. Men för att jag har klarat av ett helt år till! Jag har blivit starkare, mer envis, kunnigare och klokare. Jag har kämpat dag och natt och jag har INTE blivit besegrad! 
 
Ikväll firar jag alla de positiva delar i mitt liv som diabetesen har bidragit till - och hyllar min egen förmåga och kämparglädje! Imorgon? Ja, då fortsätter kampen!
 
Hur firar NI era "diaversaries"?
 
(Och förresten - se till att ha på radiokanalen P4 Göteborgs "Sommar" imorgon kl 12.40! Hemlis..)
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 5,9 mmol/liter.
2 kommentarer