Byte från Libre till CGM


Jag får ofta frågan "Varför använder du Medtronics pump men inte deras CGM?". 
Svaret på detta är helt enkelt att jag alltid väljer den vård som känns optimal för just mig just vid det tillfället. Om den vården är upphandlad och finns tillgänglig, det vill säga.

Som bloggare har jag haft förmånen att få agera testperson för nya hjälpmedel då och då. I september för 1,5 år sedan var jag först i Sverige med att testa Abbotts FreeStyle Libre, och jag blev omedelbart förälskad i den. I februari året därpå fick jag erbjudande om att prova Medtronics system MiniMed 640G med medföljande CGM. Då pausade jag användandet av Libren ett tag. (Jag har nyligen även fått erbjudande om att testa Dexcoms G5, men känner inte att jag har tiden att lära mig ett system till just nu.)

Med tiden uppfattade jag det som att Medtronics CGM inte var lika pålitlig och korrekt i mätvärdena som Libren - och i samma veva fick jag riktigt fula utslag av CGM:ens tejp - så då bytte jag tillbaka till Libren igen. 

Nu har jag dock i några månader kämpat med fula utslag även från Libresensorn. Att sätta den direkt på huden har definitivt inte fungerat. Ett tag använde jag Apoteket Hjärtats egna skoskavsplåster under, och det funkade fint. Men de senaste veckorna har även det gett fula utslag, så nu måste mina armar få vila lite.

I samma veva (när armarna kliade som mest - ni ser utslaget som en knöl på armen på bilden!) föreslog min diabetessköterska att jag skulle ge Medtronics CGM en ny chans, eftersom användandet av det kompletta systemet tillåter pumpen att stänga av insulinet automatiskt vid lågt blodsocker. Så varför inte? Jag är ständigt på jakt efter det ultimata hjälpmedlet, men har ännu inte riktigt hittat det. Nu ger jag det här en ärlig chans på nytt! 
Beroende på hur det går kanske jag fortsätter med det, eller går tillbaka till Libren. Allt beroende på vad jag känner är bäst för MIG. 
Båda två är riktigt bra och värdefulla hjälpmedel för personer som lever med typ 1-diabetes!


(Jag skulle gärna avböja kommentarer av "skryt!"-karaktär. Jag testar inte olika hjälpmedel och skriver om dem för MIN skull endast, utan även för att diabetiker över hela landet ska få upp ögonen och blir mer pålästa. Det leder till en mer jämlik efterfrågan och diabetesvård i längden.)

________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 12,8 mmol/liter. Urk.
12 kommentarer
Anki

Jag använder minimed 640g med cgm, och tycker det fungerar toppen. Men jag kan inte ha sensorn på magen. Anledningen är att jag får för dåliga värden där. Jag har sensorn på armen, då får jag nästan identiska värden som på blodsockermätare. Har testat Libre och Dexcom ( 4 dock och inte 5 som finns nu). Libren gillade jag skarpt men fick inte behålla den då jag gick över till pump med cgm, vilket är helt förståeligt. Enligt mig så valde jag bort Dexcom tyckte det var för mycket "pill" jämfört med Libre och Medtronics system.

Jag hoppas det kommer fungera bra för dig!

Anonym

Har medtroniks gamla paradigm med cgm. Funkar jättebra! Om man bortser från lite utslag av tejpen.

Pernilla

Och jag vill tacka dig för infon! Det var på din blogg jag fick nys om Libren för första gången och började sedan läsa på mer om den. Nu har jag en egen Libre på min kropp och älskar den, så lite tack vare är det att jag har den! :)

Johanna

Hej!
Jag var bland de första i Sthlm som fick Medtronic 640 med cgm och den fungerar toppen för mig sedan februari -15. Får stå ut med utslag på magen som ser ut som en krigszon - jag mår bättre än någonsin och "stoppfunktionen" gör det värt alla sladdar och utslag. Skinprep rekommenderas!

Elin

Så himla segt! Lider också av problem med utslag av både cgm och libre och får därför vara utan i nuläget. Vilket märks tydligt på mitt blodsocker som återigen svänger! Testat allergier och det har visat allergi mot kolofonium som utvecklats av dessa apparater tyvärr! Krånglar även häftan till pumpen för dig eller den fungerar? Mottar gärna tips på hur man kan komma runt problemet med utslag om någon har! :) måste definitivt testa skavsårsplåtser!

Veronica

Tack för dina korta lättfattliga beskrivningar av hjälpmedel och hur olika diabetes 1 är från person t person. Jag började läsa denna blogg förra året och lär mig sånt jag ej haft koll på. Såg Diabetesmannens blogg först men började läsa din regelbundet. Är ej diabetiker o har ej diabetes 1 i familj, vänkrets men har mött folk som snabbt behövt få i sig nåt sött Diabetes 2 vet jag mer om. V

Erik

Jag är glad att du har möjligheten att välja de hjälpmedel som passar dig just för stunden.
Jag önskar är att fler fick den möjligheten.

En snål jävel

Nice, kan jag få din gamla libre då eller? Har för bra hba1c för att få en gratis...

Mikael

Hej
Du får det att låta som om det bara är att bestämma sig för att börja med CGM. Jag var med i en teststudie av Medtronics CGM 2006 och har sedan dess varit väldigt tydlig mot Sahlgrenska att jag ville ha fetta system, men kostnaden stäldes mot personalens löner!
Då jag ville köpa det privat, krävde Medtronics intyg från från Db center/läkare att jag behövde systemet, men det ville man inte skriva då det skulle vara ett medgivande att jag borde få CGM som hjälpmedel.
Summa summarum - det har i alla fall inte varit ett fritt val för mig. Kanske har du en "VIP"-kö som synlig bloggare?

Lisa

Hej och tack för en bra blogg!
Hur ser et ut idag? Använder du freestyle libre fortfarande? Har precis börjat använda den och tycker att det fungerar mycket bra. Undrar om du har erfarenhet av att bada med denna sensor? Simmar ibland på fritiden och håller på att lära sonen att simma. Har du testat att täcka den på något sätt eller har du något annat tips?

Svar: Hej Lisa! Nej, jag använder CGM idag. Mitt tips är att du ställer frågan i Facebookgruppen "Bolla Diabetestankar", så får du många, engagerade och nyanserade svar! Mvh, Sofia
Diabetesia

Lisa

Okej! Tack så mycket för ditt tips!

Ellen

Har också fått delvis utslag men framförallt en knöl, kanske samma som du pratar om. Gick den bort för dig?