5 anledningar att stötta diabetesforskningen

November månad är vår månad, alla vi som lever med någon form av diabetes. Eller ni som lever med någon som lever med diabetes. Tänk om vår månad hade synts överallt; på TV, på spårvagnar och tunnelbanor, i tidningar.. Men icke. Det görs inte tillräckligt med oväsen! Våra röster är inte höga nog, och det kan ibland ge intrycket av att vår sjukdom inte är allvarlig nog. Och det är den.

För att hjälpa er som ännu inte förstått vikten i att stödja diabetesforskningen på traven, ska jag lista det för er. Varför er röst gör vår starkare. Varför era pengar tar oss närmare ett friskt liv - och kan bespara mångas!

 

5 anledningar att stötta diabetesforskningen:


1. För min skull
...gör det för mig och för alla andra som lever med den här sjukdomen. Vi som har stuckit oss själva tusentals gånger, för att testa blodsocker och dosera insulin. Vi som tvingas tänka 24/7 och ta tuffa och svåra beslut hundratals gånger om dagen. Vi som går in i väggen av prestationsångest när vi försöker jonglera vår kroniska sjukdom med både jobb och privatliv. Vi som tacklar orimliga fördomar och förutfattade meningar om vårt tillstånd dagligen. Gör det för min skull?

 (Gör ditt eget "footprint" HÄR)

 

2. För barnens skull
...varje år diagnosticeras mängder av oskyldiga barn och ungdomar. Utan att ha provocerat fram sjukdomen döms de till att leva med sprutor, planering och faror livet ut. Gör det för barnens skull?

3. För de som ännu inte drabbats
...men kan komma att drabbas. Olika former av diabetes är globala sjukdomar som ökar i antal för varje år. Helt plötsligt är det din dotter, din kollega eller din bästa vän som ligger inlagd på sjukhuset och har en helt ny livsstil att anamma. Med ökade ekonomiska bidrag kan forskarna hitta mer effektiva mediciner - eller rent av ett botemedel. Gör det för de som ännu inte drabbats, redan nu?

4. För ekonomins skull
...hur lite jag än tycker om det här argumentet, så är det ett argument. Ekonomin. Diabetes är sjukdomar som kräver dygnet-runt-vård och är därför kostsam för samhället. Om din medmäskliga sida inte kan övertyga dig att stötta forskningen, så kanske din finansiella sida kan. Gör det för ekonomin?

5. För U-ländernas skull
...att få sjukvård och medicin är ingen självklarhet. Jag är lyckligt lottad att ha fötts i ett välfärdsland - alla har inte den turen. I vissa länder tar läkarna en titt i patientens plånbok och låter vad de ser avgöra huruvida personen får insulin eller inte. Om inte så väntar en långsam, plågsam död. Gör det för de mindre lyckligt lottade patienternas skull?

 

...men framför allt - mest av allt - så vill jag se fler bidragsgivare som donerar pengar för VÅR skull. Din, min, barnens, samhällets, ekonomins, medkänslans - den bättre världens skull! Färre sjukdomar och friskare människor leder till så mycket bra! 

Och om jag nu har lyckats övertyga dig, så väntar Barndiabetesfonden (HÄR) och Diabetesfonden (HÄR) med öppna armar och ett varmt hjärta på din gåva. Liten som stor. Allt gör skillnad. Tillsammans är vår röst stark.
En dag vill jag kunna säga "Jag hade typ 1-diabetes".

 

____________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 7,6 mmol/liter.

(Klicka gärna på hjärtat härunder för att ge inlägget bättre spridning och generera fler eldsjälar!)

#1 - - birgitmaria:

Självklart ska jag donera pengar, för allas skull!
Jag har själv inte diabetes, men min mamma har levt med det i över 50 år, så jag vet iaf lite grann.
Du skriver en riktigt bra blogg och det är roligt att följa den!

#2 - - Petter:

Skulle gärna donera pengar, men är fattig som en kyrkråtta.
Blev av med mitt jobb förra månaden eftersom jag har diabetes. Uppenbarligen fick man inte ha insulinpump i arbetskläderna. "Ingen teknologi", sa de. Det var bara att behöva säga upp mig.

Blodsocker i skrivande stund: HI. För högt för att kunna mätas, alltså över 28 mmol/l. Försökt få ned det hela kvällen, doserat över 30 enheter insulin utan resultat, då varje enhet bör sänka mig 3 mmol/l.
Hårt liv att vara diabetiker (y)

#3 - - Hanna:

Det borde verkligen uppmärksammas mer!