Frisk i en sjuk värld, eller sjuk i en frisk värld?

Ibland undrar jag om det verkligen är jag som är så sjuk - eller om det är samhället som inte mår bra.
Jag dras med flera kroniska åkommor, två idrottsskador, ett par ledinflammationer, ett synfel och några andra småskavanker. Jag är tjugotre år gammal med en medicinsk journal tillräckligt lång för att täcka tre-fyra åttioåringars standard..

Idag kändes det dessutom som att jag tog ett steg rakt ut i ingenting och föll fritt. Jag blev diagnosticerad med min tredje kroniska följeslagare, och dagen idag har gått i deppighetens tecken. Varför jag? Varför nu? Kan jag inte få leva ett ostört liv? Jag har ju redan tillräckligt så att det räcker och blir över...

Så just nu känns livet ganska... orättvist.

Men jag kan inte låta bli att fundera över om det verkligen är jag som är så sjuk, eller om det egentligen är samhällets bild av hälsa som gör att jag tycker synd om mig själv. Alla strävar vi mot att vara pigga och friska - men är det verkligen en realistisk förvänting? Hur många människor är egentligen helt och hållet friska? Aldrig förkylda, ingen skada, ingenting? Det kan inte vara särskilt många människor..!

Jag tror att vi måste tvinga samhället att omvärdera sin syn på hälsa. Att vara sjuk är inget onormalt - snarare tvärtom. Därför måste vi också göra oss av med den tabu som omger att tala om sjukdomar, både fysiska och psykiska. Det måste få vara okej att stanna hemma från skola eller jobb när man inte mår bra - empatin och förståelsen för sådant måste finnas. Att visa upp medicinering borde vara en självklarhet, och inte en tveksamhet.

Sedan hävdar jag inte att jag inte skulle vara ovanligt sjuk, för det vet jag att jag är. Men jag tror absolut att min och många andras psykiska börda, tidvisa skam och självömkan skulle kunna minskas av en större tolerans för, och ändrad syn på, ohälsa.

Ta hand om er!

_____________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 5,9 mmol/liter.

5 kommentarer
Anonym

💖💖💖 tufft för dej Sofia

Karolina

❤️

Anonym

Bra skrivet! Vi ser det ofta som självklart att vi ska vara friska, medan det naturliga är att kunna vara både lite sjuk och nedstämd emellanåt. Men en del drabbas orättvist hårt - du är en fantastisk kämpe ❤️

Anonym

Trots att du är så ung är du så mogen. Allt det du nu skrivit är så sant hur orättvist det än är och trots det försöker du (som alltid) att se det från den positiva sidan. Sköt om dig och ha en fortsatt skön helg:-)

Matilda

Hej!

Vi på Blogg.se har valt att lyfta ditt inlägg på vår facebooksida: https://www.facebook.com/bloggse/

eftersom vi tycker det är så himla bra!

Ha det fint!

/Matilda, Blogg.se