Nej, du kan inte veta allt, men låt mig upplysa dig

När jag drabbades av typ 1-diabetes sträckte sig inte min kunskap om sjukdomen särskilt långt. Jag visste att en tjej och en kille i min parallellklass på lågstadiet hade väskor på magarna, och att det var insulin i dem. That's about it. 
 
I mitt arbete med att sprida kunskap om typ 1-diabetes möts jag ofta av människor med attityden "Men jag kan ju inte veta allt om alla sjukdomar - eller hur?!". Nej, du kan inte veta allt, men låt mig upplysa dig.
 
Dagarna efter min diagnos satt jag utanför sjukhuset och funderade på vad det var som gjorde att jag faktiskt inte visste alls mycket innan jag diagnosticerades. Varför var det en sjukdom som det inte talades om, inte informerades om? Hur mycket lättare hade inte insjuknandet kunnat vara, om jag visste lite mer om vad det rörde sig om? Jag skulle inte dö på direkten, jag smittade inte, och det var inte mitt fel att jag hade drabbats. Det visste jag ju nu.
 
Idag arbetar jag med att sprida kunskap om min sjukdom, inte för att irritera allmänheten, utan för att skydda dem. Och för att skydda oss diabetiker. En högre kunskapsnivå i samhället vinner nämligen alla på:
  • Ni som inte har drabbats och inte känner någon som drabbats - oddsen är ändå rätt dåliga. Förmodligen kommer det hända. Kanske inte du, kanske inte din familj, men kanske en kollega, en klasskompis eller en vän. Och tro mig - då kommer du vilja vara påläst upp till öronen, helst igår. 
  • Vi typ 1-diabetiker lider inte bara av en kronisk sjukdom, utan kämpar även mot en strid ström fördomar och okunskap. Dagligen munhugger vi med folk omkring oss, och försöker dela med oss av den sanna bilden av vår sjukdom. Gör vi inte det så lever fördomarna vidare. Dessutom lever många av oss med en viss osäkerhet och rädsla. Om det värsta skulle hända när vi råkar vara ensamma - kan vi då lita på att gemene man vet hur de ska agera? Tyvärr ser inte verkligheten ut så idag.
Jag vill inte låta anklagade på något sätt, inte klampa på någons tår. Men sätt dig in i vår situation ("Lev mitt liv i fem minuter") innan du kommenterar att "Jag kan väl inte kunna allt om allt?!". Nej, du kan inte veta allt, men låt mig upplysa dig. För din, min och samhällets skull. 
 
Ju mer kunskap, desto mer ekonomiska bidrag till forskningen. För jag vill verkligen tro att vi en dag ska vakna till nyheterna om att ett botemedel hittats.
Jag vill verkligen tro att jag en dag ska vakna och vara fri.
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 7,6 mmol/liter.
 
(Tryck gärna på det lilla hjärtat här under om du håller med om att mer kunskap behövs!)
#1 - - Anonym:

Ja, tänk, vilken dröm, ett nytt liv. För mig som haft Dt1 i 56 år vore det ett mirakel 🌟

#2 - - Linda Lövberg Hjären:

Håller med om att mer kunskap behövs! :)

#3 - - linnéa:

Skulle inte du kunna skriva ett inlägg (om du inte redan gjort det) och skriva lite lm vad man ska göra om en diabetiker svimmar och lite risker när man svimmar osv?♡