En sjukdom att ta på allvar

För en tid sedan nåddes jag av ett hemskt besked. En av mina läsare hade efter en tids sjukdom avlidit. En underbart positiv och stöttande kvinna. Hon kämpade med typ 1-diabetes som många av oss andra, i kombination med andra svårigheter. 
Helén - jag hann visserligen aldrig träffa dig personligen, men du var alltid så påhejande och uppmuntrande. Och trots dina tuffa motgångar verkade ditt hopp aldrig sina. Du använde av din energi till att dela med dig av dina erfarenheter och peppa andra. Jag kommer minnas dig. Mina tankar går till dina nära och kära. Vila i frid. 
 
Diabetes är en sjukdom att ta på allvar. En sjukdom som aldrig vilar eller ursäktar sig. Den kräver ständig uppmärksamhet, ställer till det vid värsta möjliga tidpunkt, och planerar att fortsätta på det viset alltid, alltid, alltid
 
Vi bad inte om det, förtjänade det inte, fick ingen förvarning, och kan inte bli av med det. Varje dag riskerar vi höga och akutlåga värden. Vi utbildar vår omgivning så att de vet vad de ska göra om vi svävar mellan liv och död. Vi planerar, strukturerar, organiserar, doserar, och utvärderar. Gör det till vardagsrutiner, men är alltid på vakt. Små barn tvingas växa upp snabbt och ta ansvar. Och vissa lämnar oss alldeles för tidigt. 
 
Diabetes är en sjukdom att ta på allvar.
Kunskap är underskattat, fördomar överskattade, och forskningen tar hela tiden nya steg framåt. Men ett botemedel är fortfarande långt bort. Tills den dagen kommer - och det är jag övertygad om att den gör - så måste vi arbeta tillsammans. Sprida kunskapen, sticka hål på fördomarna, och stötta forskningen. För vår egen skull, för våra anhörigas skull - och för Heléns skull.
 
______________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 10,7 mmol/liter.
 
(Heléns omnämnande sker med tillåtelse från hennes släkt)
1 kommentar

Nytt jobb, nya möjligheter

Under året som gått har jag lärt mig oerhört mycket, lagt ned många och långa timmar, och fått lära känna mängder av fantastiska människor - både kollegor och studentambassadörer. Att ha arbetat med, och utvecklat, Chalmers nationella studentrekrytering har varit fantastiskt! 

Från och med 1 maj flyttas mitt arbetsområde på Chalmers från marknad till kommunikation. En ny roll i form av en tillsvidaretjänst som "Kommunikatör med inriktning på sociala medier" väntar - och känns jätteroligt! Det skrivna ordet och mitt engagemang i sociala medier hittills har gett mig en möjlighet att stanna kvar, och utvecklas, på en arbetsplats jag stortrivs på - och jag kunde inte vara mer redo att vända blad och påbörja livets nästa kapitel!

Men oroa er inte - mitt engagemang inom diabetesvärlden, bloggen, föreläsningarna, Instagramkontot; allt det kommer finnas kvar! Jag har en gång sagt att jag inte kommer ge upp mitt diabetesjobb förrän jag ser en riktig förändring till det bättre - och det står jag fast vid. 

__________________________________________

Blodscoker i skrivande stund: 8,6 mmol/liter.

5 kommentarer

Operation, gips och ynklighet

Igårkväll och idag har jag sprungit diverse ärenden, tvättat sängkläder, handdukar och kläder, och förberett mig mentalt för vad som komma skall. Imorgon vid den här tiden är jag färdigopererad och har fått vänster arm gipsad. Jag har en nerv som sitter i kläm i armbågen och gör att ett par fingrar domnar bort titt som tätt, så den ska flyttas på. 
 
Jag får inte äta något efter midnatt, eftersom jag ska sövas, och det innebär ju alltid lite pyssel med blodsockret. Inte ligga för högt, inte för lågt.. Narkosläkaren är väl insatt i hur min diabetes fungerar - läs mer om det HÄR - vilket gör att han bokade den första tiden på dagen åt mig. Under själva operationen får jag sedan ha både pump och CGM:en på mig, så det känns extra bra med Medtronics SmartGuardfunktion just nu! 
 
Det kommer bli ett par knepiga veckor med gips. Jag är alldeles övertygad om att jag efter dem kommer vara så oerhört tacksam för mina - i vanliga fall - fullt fungerande armar. Redan nu på förhand känner jag mig lite ynklig och fundersam över hur jag ska klara av matlagning, tvätt, jobb - och inte minst pumpnåls- och sensorbyten. Men jag är envis av naturen, så det ska nog gå. 
 
Tyvärr får ni räkna med en något minskad mängd blogginlägg under gipstiden - men jag kommer försöka hålla mitt Instagramflöde (som ni hittar HÄR) up-to-date, så in och följ där under tiden! 
 
Wish me luck! 
Kram, Sofia
 
______________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 7,7 mmol/liter.
1 kommentar