En liten stund av ignorans

Idag besökte jag sjukhuset tidigt för en röntgenundersökning, och arbetade därefter hemifrån fram till lunch. Vid röntgen måste en plocka av sig allt vad metall heter, och då ryker ju även CGM-sensorn. Därför fick jag byta den under förmiddagen hemma. Där gick det två-tre timmar (lite resetid från sjukhuset till lägenheten, och sedan tid för kalibrering av den nya sensorn) under vilka jag inte visste hur jag låg i blodsocker. Visst, jag hade kunnat sticka mig i fingret, men av någon anledning kände jag inte för det. Skulle jag blir SUPERlåg eller SUPERhög så hade jag känt av det - och i övrigt kände jag att det inte spelade någon roll. De där timmarna var en liten stund av välbehövlig ignorans för min del. 
 
(Lyckligtvis stack inte blodsockret iväg varken uppåt eller nedåt för mycket, och när jag sedan kalibrerade och kickade igång sensorn låg jag på 6,4 mmol/liter.) 
 
Som typ 1-diabetiker kan man aldrig ta ledigt. Inte för en vecka i solen, en helg på spa eller ens en timme framför TV:n. Jag är alltid på jour och diabetestankarna surrar konstant i bakhuvudet. När något inträffar - mat, insulin, träning, stress eller vad som helst - så finns de där tankarna lättillgängliga att plocka fram och använda. Jag stänger aldrig riktigt av. Och det gjorde jag inte idag heller. Jag hade känselspröten utåt och druvsockret redo. Men för två-tre timmar behövde jag inte nödvändigtvis känna mig som en siffra. Som ett värde. 
 
Hur ofta man mäter eller tittar på sitt blodsocker som diabetiker är högst individuellt. Jag vet de som mäter en gång var tredje dag och de som mäter femtio gånger om dagen. Vilken taktik man använder och vad som fungerar bäst för just sin kropp måste man känna efter själv. Jag är jättenöjd med min CGM och att alltid veta hur jag ligger i blodsocker.
Men en liten, liten stund av ignorans var precis vad jag behövde idag. 
 
Trevlig kväll, allihop!
 
__________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 6,2 mmol/liter.
1 kommentar
Anonym

Som mamma till en diabetiker tar jag heller aldrig "ledigt"