För en mer öppen diabetes

Det kan vara ett blodsockertest i matsalen. Det kan vara en tatuering. Det kan vara en pump som hänger synlig i byxfickan, en spruta i låret på bussen, att be en främling om assistans vid ett lågt blodsocker, eller att berätta för sin partner vad man går igenom. 
 
Att vara öppen med sin diabetes är inte en självklarhet för alla. Det kan handla om att man inte vill bli behandlad som sjuk. Det kan handla om att man inte orkar bekämpa okunskapen varje dag. Det kan handla om att man i unga år har blivit mobbad. Det kan handla om att någon i ens närhet är nål- eller blodrädd. Det finns så mycket som kan sätta käppar i hjulen, som gör att man inte vågar visa upp sin sjukdom för allmänheten. Eller kanske till och med för sina närmsta.
 
För ett par år sedan var jag med och startade hashtaggen och tillika kampanjen #ÖPPENDIABETES. Med målet att minska okunskapen, sticka hål på fördomarna, minska ensamhetskänslorna och öka på självförtroendet. Och vilket uppsving den har gjort! Idag har över 21 000 bilder publicerats munder hashtaggen på Instagram (se HÄR!), och siffran stitger i kvick takt. Jag ser bloggar, Instagramkonton, kampanjer, föreningar och insamlingar poppa upp som vårblommor här och var. Jag blir så glad. När jag började blogga var jag ganska ensam i rampljuset. Nu får jag äran att dela det med många andra. Andra som vill öka kunskapen, andra som vill stötta sina medmänniskor, andra som vill se den så viktiga förändringen. Och det är ju som jag alltid har sagt - och brukar avsluta mina föreläsningar med - tillsammans är vi starkast. 
 
Tillsammans styr vi samhället i rätt riktning. För en mer öppen diabetes. Och en dag - för en värld helt utan diabetes. 
 
_____________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 8,7 mmol/liter.
2 kommentarer
Anonym

Tack för att du skriver o säger så mycket bra. så skönt att det finns andra som vet hur det är att leva med denna sjukdom 24/7. Inte en dag utan att man måste kalibrera med blodprov, tänka på vad man äter i kolhydrater o socker👍🏼❣

Emma Elisabeth Karlsson

Tack Sofia för du är så grym med dina ord. Jag fick hem min hoodie igår med texten "someone I Love suffers from diabetes". Den ska jag bära med stolthet :) följ förresten gärna min instagram emmaelisabeth.se där jag delar med mig lite grann utav vardagen att leva med en typ 1 diabetiker