Vara diabetiker eller ha diabetes?

Hej på er! 
 
En ständigt aktuell fråga i diabetesvärlden är huruvida en "är diabetiker" eller "har diabetes". Det är ju en fråga som berör både typ 1- och typ 2-samhället, och ofta rör upp mycket åsiokter. Därför tänkte jag nu ställa frågan för att bilda mig en uppfattning om vilket som är vanligast. 
 
Så vad säger du - att VARA diabetiker eller att HA diabetes? 
 
Min personliga åsikt är väldigt neutral. Jag använder bägge uttrycken frekvent beroende på vilket som passar bäst in i vad jag pratar om. 
 
 
Förresten - för er som missade min livesända frågestund: ni hittar hela sändingen HÄR
 
______________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 7,0 mmol/liter.
7 kommentarer
Emilia H

Jag var väldigt noga i början med att påpeka att jag HAR diabetes och blev nästan arg när folk kallade mig för diabetiker, för det kändes som om jag var min sjukdom, och det kändes inte okej. Nu, 7år senare, kan jag på något sätt känna att diabetesen är en del av mig, så om någon kallar mig diabetiker så tar jag inte lika illa upp, men jag är fortfarande noga med att säga att jag HAR diabetes när jag ska informera om det, istället för att säga att jag är diabetiker. Så det är nog också lite båda ock för mig...=)

Linda

Intressant frågeställning. Jag använder båda, men skulle säga att jag föredrar och oftare uttrycker att jag har diabetes. Känner inte att jag är diabetiker, det är en stor del av mig, men jag är så mycket mer än min sjukdom. Därför tycker jag det känns bättre att säga att jag har diabetes.

Maria

När jag var yngre "hade" jag deifinitivt diabetes, det kändes som att en väldigt liten del av mig hade det, den liksom "följde med" i allt jag gjorde och stoppade mig aldrig från att göra något. Nu när jag snart är 40 är det inte lika enkelt längre, efter några allvarliga incidenter känner jag inte att jag kan lita på min kropp längre och "är" i högre grad min sjukdom eftersom jag låter den hindra mig. Min dotter har precis fått diabetes så jag kämpar för att hitta tillbaka till mitt gamla förhållningssätt för att kunna lära henne att diabetes går utmärkt att leva med:) Jag ger inte upp! Tack för en fin blogg.

Emma

Precis som du använder jag bägge uttrycken beroende på "samtalet".

Nicole

För mig när det viktigt att poängtera att jag HAR och inte ÄR diabetes (typ1). Tar nästan illa upp när någon ger mig epitetet diabetiker, nej, jag är inte sjukdomen, jag bara är drabbad av den. Samma fenomen finns bland andra sjukdomskategorier, vet att många av de som har epilepsi inte vill bli kallade Epileptiker, även fast det uttrycket finns kvar i viss mån.

Linda

Hos oss säger vi "ha diabetes". För vår dotter har diabetes. Hon är Sofie. Hon är inte sin sjukdom vilket vi tycker det låter som om man säger hon är diabetiker. Nu blev det lite luddigt men hoppas du förstår mitt tänk:)

Martina

Självklar har diabetes. Jag är betydligt mer än min sjukdom. Diabetiker hör hemma i det förgångna tillsammans med sockersjuka och "åt du för mycket godis när du var liten". Alternativet är väl att alla andra sjukdomar också anpassas till att representera hela individer; cancerist, strumaist, psoriaetiker.....