Filip och Fredrik, be om ursäkt!

Filip och Fredrik, har ni någonsin hört talas om att "tänka efter innan"? Att göra en background research innan en klistrar ihop egna sanningar med omaka pusselbitar? Länge har ni spekulerat om allt mellan himmel och jord på bästa sändningstid i både TV och podcasts - och länge har jag tyckt att ni gör ett bra jobb. Men nu har ni bevisat motsatsen. 
 
När nyheten om Filip Hammars uttalande i er podcast nådde mig, då rann bägaren över. Du kallade diabetes en "lyxsjukdom" och jämförde typ 2-diabetes med en förkylning. Det är inte första gången jag förvånas över hur lite som gömmer sig bakom pannbenet på offentliga profiler - men jag blir lika besviken varje gång. 
 
Filip pratar om Peter Jihde och säger "Den där diabetes ett eller något...!", "Det är någon slags lyxsjukdom!" och så vidare. Fredrik gör lite halvhjärtade försök att stoppa hans raljerande, men Filip ropar "Nej, det här är SANT!". 
 
Jag har levt med typ 1-diabetes i snart nio år. De tre senaste av de åren har jag arbetat intensivt med att sprida kunskap om hur det är att leva med ett relativt vanligt tillstånd - som allmänheten vet så lite om. Och tror så lite om. Som är ett heltidsjobb utan semester och lön - och som kan plocka bort mig från jordens yta vilken stund som helst.
 
Jag kan säga er att man i allra högsta grad påverkas av att leva med diabetes. 
Jag kan säga er att alla sjukhusbesök i månaden inte är något jag gör för skojs skull.
Jag kan säga er att jag flera gånger har fruktat för mitt liv.
Jag kan säga er att jag inte på något sätt tycker om alla nålstick och blodprov.
Jag kan säga er att diabetes är en psykisk sjukdom lika mycket som en fysisk.
Jag kan säga er att diabetes INTE är någon lyxsjukdom. 
 
 
Då ni tydligen haft viktigare saker för er än att ta reda på alla fakta, ska jag ge er en lista på matnyttig background research:
 
Jag kämpar med sjukdomen alla dygnets timmar - plus mot alla de fördomar som kommer med den. Jag vet att ett botemedel är långt borta. Jag vet att jag förmodligen aldrig kommer bli frisk igen. Men fördomarna kan jag göra något åt. Allt mitt arbete bryter ni ner på en sekund med ett fruktansvärt dåligt ordval. 
 
Jag vill ha en - främst av Filip Hammar - offentlig ursäkt; jag och 450 000 andra typ 1- och 2-diabetiker i Sverige. Nästan en halv miljon som tar skada av era ord. Är det inte dags att svälja er stolthet och erkänna att ni har fel? Var dåligt pålästa? Har gjort folk besvikna? 
 
Ni får gärna slå mig en signal, eller skicka mig ett mail. Jag skulle gladeligen ta en diskussion med er - det har jag gjort förr med dåligt pålästa offentliga profiler. 
 
Filip och Fredrik - gör det bästa av en kass situation och erkänn era fel. Ju längre ni väntar desto lägre sjunker ni.
 
 
Med vänliga hälsningar,
Sofia "Diabetesia" Larsson-Stern
 
______________________________________________________
 
(Klicka gärna på hjärtat härunder för att ge inlägget spridning - och dela vidare i egna kanaler!)
38 kommentarer
Sussi Funestig

Bra skrivet!
Har en dotter på snart 13 år som har varit "sjuk" i 2,5 år och det är ingen barnlek! och absolut inget Lyxigt alls över det....
Om Filip ringer dig så kan du ju be honom donera en (ansenlig) summa till Barndiabetesfonden som "straff"
Kram och Keep up the good work
/Sussi

Marie-Louise Christensson

Bra gjort Sofia.....

Gertie

Heja heja!! Sååå bra skrivet. Detta kommer jag dela direkt.
Skrämmande att man som en offentlig person som fredrik vågar påstå ngt om den sjukdom vi lever med!! Skäms Fredrik😡😡😡

Kerstin Berggren

Bra där Sofia! Har en svärson som levt med diabetes typ 1 i 20 år (sen han var 13 år) och ett 4-årigt barnbarn som fick diabetes typ 1 när hon var bara 10 mån. Så jag vet att det inte är någon dans på rosor! Filip Hammar borde skämmas!

Birgitta

Det finns numera en massa flasiga programledare för vilka det ä viktigare att synas än att vara seriös .Man babblar och flabbar om det mesta och tror sig veta allt och lite till. Det viktigaste verkar vara att syyyyyynas. Saknar stil, respekt, empati och trovärdighet hos många. Omogna!

Jacob

Haha, Sverige i ett nötskal. Varför ens bry sig DET ÄR FILIP OCH FREDRIK.

Jacob

Haha, Sverige i ett nötskal. Varför ens bry sig DET ÄR FILIP OCH FREDRIK.

Sneza

Alltså...jag brukar aldrig skriva något om min diabetes men blev så förbannad nu så jag var tvngen. Filip kan gärna få leva mitt liv i en vecka ch sen säga att det är lyx...
Jag är 34 år gammal och har grova nervskador i hela kroppen,mist ena ögat och kass syn på det andra,minskad funktion på hela kroppen och ett par gånger har jag varit nära att misa benen, får kämpa varje dag för att orka, jobbar på och försöker leva så gott det går...8 år av mitt liv förlorade jag på denna lyxsjukdom och det som är nu är det som blev kvar av den helvetesresan,det ändrade ALLT, jag är inte fri att göra vad jag vill när jag vill, jag kan inte jobba med det jag vill eller bara åka iväg som vem som helst,vissa dagar känns det som att jag ska dö och då är det bara att klistra på "må bra facet" bita ihop och kollapsa när man kommer hem...VARFÖR??? Nej,jag har inte slarvat mer än de flesta eller skitit i mitt insulin,utan det är så min diabetes är och har varit sen jag var 4, trots alla läkares,specialisters och mitt eget slit, så kom inte och säg att det är en lyxsjukdom,för om det var det, då skulle du,Filip kanske vilja ha min diabetes,för fyyy faaan vilket liv jag måste levt om jag nu har denna lyxsjukdom....

Nina

Ja jävlar vilken lyx!!!!! Konstanta stick i ömma fingertoppar, läkarbesök i parti och minut, ett evigt planerande av mat och hur det passat ihop med aktiviteter. Du har inte en jävla susning om när du krampar av ett lågt socker och VART det händer. Ja det är lyx det minsann. Om man inte har en susning om vad diabetes innebär för en själv eller familjen ska man hålla käften stängd. PUNKT!!

Linda Waldestål

Tack för att du kämpar med att sprida kunskap! Diabetes är ingen lyxsjukdom . Diabetes är ett helvete. Min dotter fick diabetes som sjuåring nu är hon sjutton. Det är en erfarenhet jag skulle gett vad som helst gör att vara utan. Skulle Filip eller hans barn en dag insjukna i diabetes typ 1 skulle han aldrig någonsin mer kalla denna jävla sjukdom för en lyxsjukdom.

A

Uch. Lyssnade på podden nyss. De som säger att man inte ska ta podden på allvar missar att det trots allt finns folk som tar åt sig saker de hör oavsett är det i underhållningssyfte eller ej - hör de att någon talar om att diabetes inte är något att bry sig om och att Peter bara använder sin sjukdom för att marknadsföra sig själv, så kommer de att ha just den bilden om både Peter och diabetes då de nästa gång träffar på sjukdomen antingen på sociala medier eller in real life.

Instämmer helt i förra kommentaren, skulle någon anhörig till Filip drabbas av diabetes så skulle han snabbt ändra åsikt. Det minsta han kan göra är att be om ursäkt för att han nedvärderar, och en donation till barndiabetesfonden är helt på sin plats!

Ulrika

Mycket bra skriva, vet precis vad du menar. Har själv typ 1 sedan 25 år. Har nu mera en fantastisk hjälp av vår hund, som jag utbildas till diabeteshund. Kan verkligen rekomenderas om man tycker om hundar. Titta gärna in på vår facebook sida Bagheeras väg till diabeteshund.

Mirre

Bra att du uppmärksammar detta och det brister ju med halvfäridigokunskap hos dem, tråkigt att de får vinkla det så

Johanna

Nu pratar de ju om Peter Jihde i synnerlighet och ett högst teoretiskt scenario. Jag tror starkt att de båda två förstår hur allvarligt diabetes är, de är ju två minst normal intelligenta människor och diabetes är inget svårt att förstå. Man bör inte heller ta sig själv på för stort allvar och därmed vara oförmögen att ta ett skämt. Även om detta skämt nu rör något man bryr sig mycket om.

Kerstin

Det minsta de borde göra! De borde få hänga med någon som har diabetes så de får en insikt i vad det innebär att manuellt kontrollera sitt blodsocker när kroppen själv inte kan, och aldrig kunna ta ledigt från det!

Kerstin

Sorgligt skrämmande när offentliga personer har så dålig insikt i vad de pratar om, och därmed skapar otäcka fördomar...

Olivia

Alltid ska det vara någonting nytt att ta illa upp Av. Och klaga verkar vara vårt största intresse nu i Sverige. Det är så töntigt.
Ta inte allt så personligt, uppenbarligen kan dom lite men dom är ju också kända för att säga dumma och osmarta grejer, kanske för att just få fler tittare?
Jag tycker att alla borde sluta känna sig så utsatta jämt och därför, sluta ta allt personligt.

Gummlan

Men snälla nån. Har inga problem att förstå texten eller känslan men från det till att kräva en offentlig ursäkt är bara för mycket. Det är ett underhållningsprogram med programledare som har till uppgift att få människor att reagera. Det är inte ett vetenskapsprogram upplagt på fakta -det är ett program som ska roa. Blir du inte road - byt kanal men kräv inte att programledare som är kända för sitt plumpa och provocerade sätt. Vill man inte se, tar man illa upp och känner sej kränkt av ett TV-program så kan man titta på nåt annat..

Patrik

Löjligt, hade du då tänkt dig att alla humor program ska i efterhand be om ursäkt för allt dom säger? Och varför skulle dom ringa dig eller maila dig? Var det där baktanken låg att du ville ha kontakt med dom och leta kändis poäng???

Det är som att alla som pratar skit om Trump ska ringa och be alla anhängare om ursäkt i efterhand.

Sen är många dåligt pålästa om diabetes i allmänhet, men det gäller väl också i allmänhet. Se bara psykisk ohälsa vad kan allmänhet om det? Men förkylningar det kan vi.

Så varför ta det så jäklar personligt när man istället kan ha en infallsvinkel där man informerar och berättat, din ömkan över att få en puss på kinden tog över detta inlägg. Hade du skippat det hela med att be dig om ursäkt eller be om ursäkt överhuvudtaget så hade inlägget blivit mer info istället för drama. Men då hade du såklart inte fått lika många delningar mm.

Drama vinner lltid i slutet för det är vad folk vill ha, så det kanske vad det som också provocera både dig och Filip och Fredrik.

Bara några tankar och idéer vad jag tänkte på när jag läste detta inlägg.

PEJ

Filip Hammar kommer att supa ihjäl sig inom kort. Kolla på all TV han gör - han är aldrig nykter.........

Kajsa

Tänk om folk kunde tänka ett varv till och vara pålästa om vad ämnet verkligen innebär innan man öppnar munnen, speciellt om man är en offentlig person som spelar in det man pratar om...

Valman

Många verkar ha missat poängen.
Det dom talade om var att Jhide utnyttjar sin sjukdom. Människor tycker säkert att han är inspirerande osv. Men han tjänar ju också på det. Jag menar inte att han gör fel på något sätt, jag bara förklarar vad Filip och Fredrik menade.
Tänk efter lite, det är ju uppenbart att dom förstår att det är svårt för de drabbade och dom menar inget illa.

Jag förstår att man kan bli upprörd, men tror inte det hjälper att förstora det så mycket, för dom menade ju aldrig något illa.

Är övertygad om att dom kommer att be om ursäkt i nästa podcast.

Jan

Jag vet hur det är, både med inskränkta människor och med att leva med diabetes, jag blir så trött bara på hur folk kan bete sig

Jessica Högberg

Typ1 och typ2 är väl väldigt väldigt olika sjukdomar? Inte för att någon är kul eller enkel...

Nettan

Bra skrivet! Kan hoppas att detta kommer fram till dom på något sett :/ även om jag inte tror det. Men håller tummarna!!! Diabetes är inget att skämta om

El Gordo

Till de som tycker att man ska ta Filips utsaga med en nypa salt. Var är skämtet, om det nu är humor. Var är själv humorn i att påtala att diabetes är en lyxsjukdom (och att han själv har det värre). Sen kan de väl raljera över Peter Jihde om de vill men det är skillnad mot att sprida ett budskap som helt enkelt inte stämmer. Detta har inte med lättkränkthet att göra utan felaktigheter i sak. Det är inget skämt han drar! Det är ett påstående.

Hanna

Bra att du uppmärksammar det! Det är helt galet att de uttrycker sig så där!

Maja

Jag tror de inte menar typ 1 utan typ 2. Diabetes typ ett är ju något man föds med och inte kan rå för men typ 2 är något som man kan påverka själv.

Emma

Ni som tycker att detta inte är något att ta åt sig av för det är ett humorprogram, jag undrar om det är okej att man för er skämtar om cancer också?

Man skämtar inte om sjukdomar i överhuvudtaget!

Vardagskrönikören

Bra markerat!

Tess

Många som låter munnen glappa utan att ha någon vidare kunskap eller fakta om saker. Har inte mycket till övers för den herren efter en hög med tidigare saker och tydligen är det svårt att säga "jag hade fel" så... Men hoppas det blir annorlunda för dig och alla drabbade av diabetes och att ni får upprättelse!

Mathias Ludde Lundvik

Lyxsjukdom.... Jo det kan det vara om man räknar på vad den sjukdomen kostar att ha...
All medicin och alla resor för sjukvård hit o dit. Mm mm. Då menar jag både 1 och 2.
Min fru har diabetes2 så jag vet hur det är att ha denna sjukdom.
Då jag fick höra detta blev jag skit arg o ledsen.
Har aldrig tyckt om dessa två gaphalsar på tv o annan media.

Sandra

Har inte hört vad Filip och Fredrik sa, men som blev sagt tidigare: man skämtat inte om någon sjukdom överhuvudtaget!

A

I sitt senaste poddavsnitt (typ sista fem minuterna) tog F&F upp det här med att dom fått så mycket kritik över vad de sagt om diabetes. De ber inte om ursäkt, utan förklarar vad de menat med sina utsagor. Dels kan jag hålla med dem att lösryckta meningar ur vad de sagt har förstorat saken i kvällspressen, men samtidigt tycker jag att de måste skärpa sig. De antar med en självsäkerhet att de som tagit illa upp inte lyssnat på podden över huvudtaget, vilket delvis kan stämma. Men. Vill man få klarhet i fallet så lyssnar man på podden för att få reda på vad de egentligen sagt istället för att blint lita på alla rubriker, och då kan man ju också förvänta sig att de tar upp saken i nästa podd.
Jag väntar fortfarande på en ordentlig ursäkt.

Malin

Förstår din frustration. Men menar du typ 1 eller 2, eller vilket var det han refererade till som lyxsjukdom? Det är inte helt tydligt i ditt inlägg. För typ 2 är väl känt som just en välfärdsjukdom och kan till stor del rättas till med hjälp av kost och motion.

Anonym

Mamma coh lna

Anonym

Paapa

Hej

Diabetes typ 2 ÄR en lyxsjukdom. Den är mycket vanligare i rika länder och den drabbar med en oerhört stor andel människor som är överviktiga och inte motionerar (där motion och nedgång av vikt i princip alltid läker diabetesen).

Diabetes typ 1 är en annan sak men gör inte ursäkter för folk med typ 2 som många gånger är lata.