Att se människan och inte siffrorna

Idag var jag på rutinbesök hos min diabetessköterska, och kom där till två viktiga insikter:
 
1. Det finns en anledning till att jag tar insulindos på insulindos utan egentlig sänkning av blodsockret som resultat. För tillfället går jag igenom mycket på olika plan i livet, samtidigt som jobbet tar upp nästintill all min vakna tid. Detta resulterar i ett ordentligt stresspåslag som gör mig någorlunda insulinresistent. Bra att veta. Då ökar vi på doserna ännu mer! 
 
2. Det gör all skillnad i världen att ha en diabetessköterska som ser MIG före alla siffror. Som frågar hur jag mår innan hon frågar om HbA1c.
 
Som diabetiker är det lätt att man dömer sig själv baserat på alla dessa siffror. Ett högt blodsocker - dåligt. Ett lågt blodsocker - dåligt. Ett högt HbA1c - dåligt. Men sanningen är ju att vi är människor långt före vi är siffror. Siffrorna är inte ett betygsystem som avgör hur bra vi är som personer. Jag ligger fint i HbA1c, men kämpar ändå - under den här perioden - med både höga och låga värden dagligen.
Det är bara siffror, och jag är ju så mycket mer än så! 
 
Din diabetes är en del av dig, absolut, det kommer du inte ifrån. Men den definierar inte dig. Den gör inte dig. Men - samtidigt tror jag att du har den att tacka för många starka delar av dig. Envisheten, kämparglöden, känslan för ordning och reda, mogenheten, modigheten, uthålligheten, förståelsen och medmänskligheten. Tänk på det litegrann! 
 
Nu ska jag samla ihop mina grejer här på kontoret, och dra mig nedåt stan för middag med en vän.
Ta hand om varandra - och er själva!
 
________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 6,7 mmol/liter.
1 kommentar
Mia Nilsson Johansson

Exakt... HbA1C luras ganska rejält. Högt och lågt ger medel jättebra. Jag själv har 52 i HbA1C men värdena kan diffa från 2 till 22 under 24 timmar vissa dagar. Frågade min dia . läkare NÄR nån skulle uppfinna ett värde som visar sanningen... svaret jag fick var att det är nog lättare att flytta till planeten Mars.