Tacka din kropp, du har bara en!

Det är inte ovanligt att jag får mail eller meddelanden från unga tjejer som vill gå ned i vikt. De är frustrerade över hur svårt det är att hålla vikten med typ 1-diabetes, eftersom de ofta får äta mycket vid låga blodsocker. Men även att höga doser av insulin kan vara fettbindande. 
 
Jag vill så gärna bara säga NEJ. Sluta. Lägg av. Du är fin som du är. DU är fin som DU är. Jämför dig inte med andra. Ditt liv är bara ditt. 
 
Men jag vet att det är svårt. Jag är likadan. Det är inte lätt att se bortom dallriga lår, eller putande mage, eller vad det än kan vara. Min bild av mig själv ändras varje dag, och även om jag gärna vill vara en stark förebild så påverkas jag lika mycket som någon annan av skeva kroppsideal och vikthets. 
 
Men jag vill att vi - som på alla andra plan - jobbar med det här tillsammans. Det är inte de unga flickornas problem, det är samhällets problem. Allas problem. Vi måste vara mer accepterande och stöttande - gentemot varandra, men också mot oss själva. 
 
Ni som lever med typ 1-diabetes, lova mig att vara snälla mot era kroppar. Tänk på vad de gör för er varje dag: de tar er igenom livet trots sjukdomar, skador och krångligheter. Genom alla höga och låga blodsocker. Genom tuffa nätter och trötta dagar. Genom alla stick, test, beräkningar, felräkningar, utvärderingar och huvudbryn. Den gör så gott den kan. Fundera över om du ska straffa kroppen ytterligare med en påtvingad viktnedgång, eller om du istället ska överrösa den med den kärlek den förtjänar. 
 
Tacka din kropp - du har bara en! 
 
(Och om du känner att du, eller någon i din närhet, befinner sig i eller närmar sig en ätstörning - sök hjälp innan det går riktigt riktigt illa!)
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 12,0 mmol/liter.
1 kommentar

En stunds frihet

När jag byter nålen till min insulinpump eller CGM:en, så passar jag ibland på. Känner mig frisk för en stund. Utan klister mot kroppen, utan hudirritation, utan manicker. Det blir bara någon minut någon gång i veckan jag har möjlighet att känna så, men de stunderna ligger mig nära hjärtat. 
 
Jag älskar mina robotdelar högt - utan dem hade jag ju inte tagit mig igenom en enda dag - men ibland är det skönt att låtsas lite. Blunda för verkligheten och känna sig "normal". Även om det bara är för en minut. 
 
_______________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 6,3 mmol/liter.
0 kommentarer

Diabetes online influencers event i Stockholm

Wow, vilken helg det har varit! Tillsammans med Medtronic har jag planerat och initierat en bloggarträff för att komma igång och bygga diabetescommunityt. Vi är ett gott gäng som nu har kickstartat det svenska onlinesamhället, och gårdagens event blev så oerhört lyckat. För fler bilder, se mitt Instagramkonto HÄR
 
Inför eventet hade jag tillsammans med Mode och Nick's samlat ihop till några fina goodiebags. 
 
Efter en brunch ihop, samlades alla för att lyssna och diskutera ihop.
 
Extra roligt är att både Molly och Peter helhjärtat ger sig in i detta med oss - lika pepp som jag att göra skillnad.
 
Peter hade inte möjlighet att stanna hela dagen, men talade snabbt om hur sprida kunskapen ligger honom nära hjärtat.
 
Molly pratade om sitt engagemang i sociala medier och tipsade om framgångsfaktorer.
 
Medtronic briefade om kommande produkter och dess funktioner.
 
Jag fick möjlighet att berätta om min historia och mina erfarenheter av bloggarträffar utanför Sverige.
 
Två härliga diabetesdonnor! 
 
Nu sitter jag och Peter (Chefabetic) på tåget hemåt Göteborg. Föga förvånande är vi dryga timmen (and counting) försenade. SJ upphör verkligen aldrig att förvåna... 
Efter en händelserik helg ska det iallafall bli skönt att komma hem och landa lite. För att följa vår grupps resa, följ oss på Instagramkontot @diabetesteam1, eller under hashtaggarna #SweDOC (Swedish Diabetes Online Community) och #diabetesteam1
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 4,1 mmol/liter.
1 kommentar