Tacka din kropp, du har bara en!

Det är inte ovanligt att jag får mail eller meddelanden från unga tjejer som vill gå ned i vikt. De är frustrerade över hur svårt det är att hålla vikten med typ 1-diabetes, eftersom de ofta får äta mycket vid låga blodsocker. Men även att höga doser av insulin kan vara fettbindande. 
 
Jag vill så gärna bara säga NEJ. Sluta. Lägg av. Du är fin som du är. DU är fin som DU är. Jämför dig inte med andra. Ditt liv är bara ditt. 
 
Men jag vet att det är svårt. Jag är likadan. Det är inte lätt att se bortom dallriga lår, eller putande mage, eller vad det än kan vara. Min bild av mig själv ändras varje dag, och även om jag gärna vill vara en stark förebild så påverkas jag lika mycket som någon annan av skeva kroppsideal och vikthets. 
 
Men jag vill att vi - som på alla andra plan - jobbar med det här tillsammans. Det är inte de unga flickornas problem, det är samhällets problem. Allas problem. Vi måste vara mer accepterande och stöttande - gentemot varandra, men också mot oss själva. 
 
Ni som lever med typ 1-diabetes, lova mig att vara snälla mot era kroppar. Tänk på vad de gör för er varje dag: de tar er igenom livet trots sjukdomar, skador och krångligheter. Genom alla höga och låga blodsocker. Genom tuffa nätter och trötta dagar. Genom alla stick, test, beräkningar, felräkningar, utvärderingar och huvudbryn. Den gör så gott den kan. Fundera över om du ska straffa kroppen ytterligare med en påtvingad viktnedgång, eller om du istället ska överrösa den med den kärlek den förtjänar. 
 
Tacka din kropp - du har bara en! 
 
(Och om du känner att du, eller någon i din närhet, befinner sig i eller närmar sig en ätstörning - sök hjälp innan det går riktigt riktigt illa!)
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 12,0 mmol/liter.
1 kommentar