En diagnos för mycket

Såhär ser jag ut vissa dagar. Uppsnurrad i filtar och täcken och mjukiskläder. Nedbäddad i sängen och bortkopplad från omvärlden. Tittandes på någon serie som kan hålla tankarna borta från det som bara... inte... slutar... göra... ONT. 
 
Jag fick ju typ 1-diabetes när jag var femton år, 2008. Det var en stor omställning och i många år försökte jag få in nya rutiner och vänja mig vid tanken. 
 
År 2013 fick jag reda på, efter en ganska lång period av ont i magen och in-och-ut på akutmottagningar, att jag hade Ulcerös Kolit. En kronisk tarmsjukdom. I fem år har jag alltså levt med den nu, halva min "diabetestid". Allt som oftast stör den mig inte. Jag äter tabletter varje dag för att hjälpa kroppen på traven, och undviker gluten i stor utsträckning. Det är min behandling. Tills ett skov slår till. Ett skov är ett "anfall", då tarmen av någon anledning blir inflammerad och en intensiv smärta kan uppstå (åtminstone i mitt fall; precis som med diabetes är UK en väldigt individuell sjukdom). 
 
Under ett skov gör kroppen ont. Det är inte glamouröst - men likväl nyttigt att prata om. Jag tar smärtstillande och försöker vila mycket. Blodsockret stiger av inflammationen (tror jag, utan att vara medicinskt kunnig..). Skulle de mediciner jag har inte hjälpa, då får jag börja med kortisontabletter - men det vet alla som lever med diabetes INTE är ett lockande alternativ. Då går blodsockret fullkomligt BANANAS. 
 
 
Varför delar jag då med mig av detta? Jo,..
 
1) ...jag tycker att det ligger ganska lite fokus på dubbeldiagnoser i diabetesvärlden. Att leva med diabetes är en sak, och det är oerhört jobbigt många dagar. Men att leva med "dominodiagnoser" som jag kallar det, det kan i många fall vara värre. En sjukdom som påverkar nästa. 
Tydligen är det vanligt att typ ettor drabbas av Ulcerös Kolit. Att en autoimmun sjukdom triggar utbrottet av en till, liksom. Kanske är det någon av mina läsare som också har erfarenhet av dubbel- eller trippeldiagnoser? Kommentera gärna!
 
2) ...det är en icke-glamourös sjukdom som det pratas väldigt lite om. En inflammation i tarmen är inte särskilt charmigt, nej, men likväl viktigt att det sprids information om. Många lider i tysthet av UK, Crohns, IBS eller någon annan tarmsjukdom - och de är ofta väldigt begränsande och smärtsamma. Det kan vara svårt att förklara för en vän, en kollega, en chef eller en partner vad det är som händer, och "Jag har ont i magen" täcker ofta inte in vad det är man går igenom. Kanske kan vi hjälpas åt att ha ihjäl tabun kring att prata om dessa sjukdomar?
 
3) ...med förhoppning om lite tålamod. Nu bråkar magen lite, och fram tills jag har fått hälsan under kontroll, kommer bloggen inte vara högprioriterad. Kanske får jag en massa inspiration och flyt i fingrarna, men jag vill inte lova något. Hälsan går alltid först. 
Så länge finns jag, som vanligt, mer närvarande på Instagram (här!). 
 
Men - tilläggas ska att jag sällan låter det stoppa mig. Jag låter vardagen rulla på i vanlig takt; ju mer "vanligt" jag kan leva, desto bättre. 
 
Nu ska jag fälla ihop datorn, göra en kopp te och krypa ner i sängen. Imorgon är en ny, och förhoppningsvis bättre, dag. Ta hand om er, och era kroppar - tänk på att ni bara får en!
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 9,3 mmol/liter.
 
(För bättre kunskap och mindre tabu, genom att fler läser, tryck på hjärtat härunder!)
19 kommentarer

25 fina saker med att fira 25

Nu har jag landat lite efter en helt fantastisk helg med födelsedagsfirande. Vi hade en jätteduktig fotograf på plats, så jag kommer låta bilderna tala för sig (och för en gångs skull i färg)!
Istället tänkte jag i texten fokusera på allt det positiva jag kommer ta med mig från kvällen: "25 fina saker med att fira 25", helt enkelt!
 
1. Planeringen! "Vänta nu, va?" tänker ni.. Jo, ni ska veta att jag är ett stort fan av ordentlig, gedigen och noggrann planering. Idén till festen dök upp innan jul, och sedan dess har planeringen pågått. Det bästa som finns är när allt känns under kontroll och rullar på!
 
2. Inför-shoppingen! Jag och kläder, alltså. Jag hade kunnat gå på stan i tid och otid, och inför festen fick jag verkligen anledning att göra det. Dekorationer att smycka lokalerna med, och inte minst klänning att ha på mig!
 
3. Lokalerna! I ett tidigt skede hörde jag av mig till mina kompisar på Scandic Rubinen, på Avenyn i Göteborg. Hotellet som förmodligen har stadens bästa läge och härligaste takbar! Jag fick hum om dem under en pressfrukost för ett par år sedan och har därefter även hunnit med ett VIP-event i vårsolen, på deras takbar under Valborg förra året.
 
4. Scandicpersonalen! Wow, vilket bemötande sedan. Under ett intromöte fick jag se den del av takbaren som jag skulle få abonnera, och prata igenom möjligheterna för kvällen. Lisa och Camilla - ni är riktiga stjärnor!
 
5. Inbjudandet! Det här kanske kan låta dumt, men jag tyckte att skicka ut inbjudningar var väldigt kul. Varför? Jo, för att det gav en möjlighet att plocka upp kontakten med många kompisar. I en stressig vardag - för många - blir ofta kommunikationen kompisar emellan tyvärr drabbad. Även om alla inte kunde komma, har jag nu bokat in träffar med de flesta, vid ett senare tillfälle!
 
6. Goodiebagsponsorerna! Jag visste tidigt att jag ville ge mina gäster ett mervärde, och gjorde ett span runt omkring mig för att se om det fanns intresse att bygga upp fina goodiebags. OM det gjorde! Jag är så tacksam för alla de fina goodies som skänktes, så att alla kunde gå hem med ett litet minne från kvällen.
 
7. Sifferballongerna! Det börjar väl mer eller mindre bli standard att alla har sådana här vid festligheter av olika slag, men likväl känns det lite extra piffigt och fint!
 
8. Bubblet! Visst känns det aldrig riktigt som att festen har börjat innan det serveras en fördrink (med eller utan alkohol), och en skål kan utbringas?
 
9. Skönsången! I samband med skålen i detta fallet, började alla fina gäster sjunga. Jag har vanligtvis inga problem med att stå i centrum, att prata inför många, men att sitta ned när det sjungs för en, det kommer jag nog alltid tycka är en lite speciell situation. Men så väldigt, väldigt fint!
 
10. Den tappra festfixarvännen! Jag hade nog aldrig klarat av att ro hem ett såhär stort event utan min energiska, glittriga, världsbästa Agnes vid min sida. Trots hjärnskakning (!), ville hon vara på plats och hjälpa. Bästa!
 
11. Den tappra festfixarvännen - nr 2! Och väl på plats, när alla femtioelva ballonger skulle blåsas upp, fick jag och Agnes förstärkning av min tappra vän nummer två: Agnes! Ja, de heter samma. Oerhört frustrerande, haha. När heliumtuben plötsligt och oväntat tog slut, då högg Agnes i och blåste upp resterande. Tapperhetsmedalj är på väg!
 
12. Klänningen! Jag nämnde ju shoppingen inför eventet, men vad blev då resultatet? En lång, lätt, blommig vårklänning av Carin Wester. Jag är kär. Så kär att den fick stanna hemma när vi rörde oss mot nattklubben..!
 
13. Lyckad lek! Inbjudna till festen var vänner från vitt skilda kretsar: allt ifrån gamla Växjövänner, till kollegor, till diabetesbuddies och Chalmerskompisar. Många kände bara den de kom med, så en lära-känna-varandra-lek var given. Vi satte ihop ett "gästbingo" där de skulle ta reda på lite mer om varandra, och därmed börja mingla runt lite. Och det gick som på räls!
 
14. Fotografen! Tack var den duktiga Daniel, har jag en massa fina bilder att se tillbaka på från kvällen. Och tur är väl det, själv hann jag inte med mycket mer än att prataprataprata.
 
15. Långväga vänner! Kanske det bästa av allt: att många av gästerna kom långt ifrån för att fira mig. Det värmde hjärtat, och är något jag kommer kunna leva på länge, länge. Bland annat kom Sara från Stockholm, det var så längesen vi sågs!
 
16. Nyfunna bekantskaper! Vid sådana här event vill många ofta ha med sig en "plus one", vilket jag alltid är väldigt öppen för. Nya vänner, ju! Under kvällen träffade jag på en massa trevliga, nya bekantskaper!
 
17. Kära återseenden! Och utöver helt nya vänner, så kom många som jag inte träffat på lääääänge. Så himla roligt att ha en anledning att ses, och kunna catcha up litegrann. Även om jag trivs med att ha många bollar i luften, kan jag då och då önska att jag hade mer tid över för kompisar..!
 
18. Tiden som sprang iväg! "Tiden går fort när man har roligt", brukar det ju låta.. Och denna kväll stämde det till punkt och pricka. Vips! så var hela kvällen på takbaren slut, och vi fick packa ihop oss och styra mot stan.
 
19. En vända på stan! Jag går verkligen ALDRIG ut och dansar vanligtvis. Det är liksom inte min grej. Men vi var ett gott gäng som gav oss ut, och då steg stämningen!
 
20. Hotellrummet! Gänget på Scandic hade sett till att jag skulle få sova som en prinsessa, så när jag kom tillbaka hem igen väntade den stora, mjuka sängen. Såå skönt att ha nära "hem" och inte behöva sätta sig på spårvagnen!
 
21. Hotellfrukosten! En annan fördel med att sova över, utöver den sköna sängen, är frukosten. Precis som alltid, dukar Scandic upp en fantastisk hotellfrukost. För mig, som äter mestadels laktos- och glutenfritt, är den perfekt eftersom de har mycket sånt!
 
22. Presenterna! Det var något jag inte ens hade tänkt på förrän första gästen anlände, men jisses vilken massa fina saker jag fick! Allt ifrån blommor till vinglas, från böcker till spel, från kläder till smink. Wow!
 
23. Ont i fötterna! När jag vaknade på söndagen kändes det i fötterna att jag hade sprungit runt i klackar hela kvällen och halva natten, kan vi väl säga. Men OM det var värt det..!
 
24. Nöjdheten! Wow. Bara wow. Jag är så tacksam. Så nöjd. Så glad. Och utan minsta spår av åldersnoja. En sådan här fest borde alla få ha någon gång i livet. Den kommer jag leva på läääänge.
 
25. Nu är jag officiellt vuxen! Eller, blir en någonsin det? När jag var 14 trodde jag att man blev vuxen vid 18, när jag var 18 tänkte jag att det snarare var 20, och så vidare. Kanske blir jag aldrih helt vuxen? Det vore väl drömmen!
 
_________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 11,9 mmol/liter.
0 kommentarer

Redo för 25-årsfirande

Nuuu är jag äntligen tillbaka från min semester, och tillbaka på bloggen. Ett inlägg om resan och alla upplevelser därifrån kommer, men först: 25-årsfest! Förra onsdagen fyllde jag 25, och det bara MÅSTE ju firas med buller och bång - eller hur?
 
Så nu har jag samlat ihop ett rejält gäng av de fina människor som finns i min närhet och abonnerat en del av Ruby's läckra takbar - och imorgon smäller det äntligen! Det ska bli så härligt att få lite kvalitetstid med fina människor, i en så häftig miljö. Massa fina foton utlovas, genom duktiga Daniel! För att hänga med i prepp, och under eventet, följ mig på Instagram HÄR
 
Nu, såhär på förhand, vill jag ta en liten stund att tacka de företag som grattat mig genom att bidra med goodies till de goodiebags som jag kommer dela ut: Vitamin Well, Frill, Nicks, Together Against Diabetes och Viaplay (Diabetesgalan). En massa fullproppade påsar står nu klara att delas ut och förgylla vår kväll. Jag är så tacksam!
 
Och såklart ett stort, stort tack till den fantastiska personalen på Scandic Rubinen i Göteborg som gör hela eventet möjligt!
 
Nu ska jag gå och lägga mig, och samla kraft för morgondagen. Vi hörs snart!
 
____________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 10,2 mmol/liter.
0 kommentarer