Att räkna kolhydrater, eller ej?

När jag först fick diabetes lärde jag mig att räkna kolhydrater nitiskt. Jag visste precis hur många gram kolhydrater som fanns i en potatis, en brödskiva eller ett äpple. Och visste jag inte exakt, så tog jag reda på det - eller åt något annat. 
 
Men det blev lite för mycket för mig. Diabetesen tog upp lite för mycket av mitt liv på det viset. Istället lärde jag mig att uppskatta ungefär hur många potatisar det ris, pasta eller bröd jag skulle äta innehöll. För jag visste ju hur mycket insulin jag behövde till en potatis. 
 
Därefter följde ögonmått-fasen, som jag fortfarande är kvar i. Jag tar en titt på tallriken, och uppskattar ungefär hur mycket insulin jag behöver ta för att täcka rättens kolhydrater. Ibland blir det helfel, men allt som oftast blir det bra. Och - det tar mig inte så lång tid. Diabetesen tar inte upp all min tankekraft. 
 
I dagarna ramlade jag över ett uttryck för detta förhållningssätt till insulindosering: S.W.A.G. Det står för "Scientific and Wildly Amazing Guess", och innebär helt enkelt att man chansar på mängden insulin eftersom man är osäker på kolhydratsinnehållet. 
 
Hur gör du - räknar du kolhydrater, eller S.W.A.G.-ar du?
 
Observera dock att diabetes är en oerhört individuell sjukdom, och att det som fungerar för mig kanske är helt fel för någon annan. Utgå alltid från dig själv, och rådfråga sköterska eller läkare om du är osäker på vilken metod som fungerar bäst för dig. 
 

Blodsocker i skrivande stund: 8,7 mmol/liter.

4 kommentarer
Anki

Jag använder ögonmåttet och uppskattar, så jag S.W.A.Gar mer eller mindre. Man kommer ihåg någorlunda vad olika saker innehåller för mängd kolhydrater. Ibland blir det tokfel, men oftast går det bra

Ida

Jag S.W.A.Gar, och oftast går det bra! När det krånglar finns det oftast en orsak, knepig mat eller stress typ. Kolhydratsräkning var inget för mig i längden. Trots att sjukvården var som galna på mig att jag ”måste” göra det. 😊

Jeaneth

Hej har vid årsskiftet haft min diabetes typ 1 i 50 år, har aldrig fått lära mig, eller blivit informerad av kolhydratsräkning???.när jag debuterade 1969 fick min moder, väga allt. Men det var alltid fast dos.det fanns då mjölk som hette skummjölk. Så jag använder mig av fasta enheter och korrigerar vid behov.

Anonym

Jag är en SWAGare o tänker lite samma som du säger om kolhydratsräkning, det skulle gå alldeles över styr med allt tänkande hit o dit! Nör jag insjuknade räknades dock allt i mjölkglas, en måltid innehåller si o så många mjölkglas o si o så mycket insulin ska tas till varje mjölkglas