Sociala medier filtrerar bort sanningen

Alla har vi gjort det. Modifierat sanningen på nätet. Jaså, inte du? Jodå, jag lovar att det gäller även dig. Kanske genom att lägga på det fina filtret för att dölja ens mörka påsar under ögonen. Kanske genom att flytta runt frukosten på bordet tills det ser inspirerande ut. Kanske genom att skriva ett peppigt citat under selfien för att berätta om hur underbar semestern har varit. Eller varför inte skryta om löprundan som om det vore ett återkommande fenomen, även om det var första gången skorna användes på flera månader?
 
Efter att ha figurerat som "offentlig profil" i sociala medier i fem-sex år nu, har jag fått nog av den konstanta bortfiltreringen av sanning och verklighet på alla digitala plattformar. En del av mig får en någon form av allergisk reaktion när jag ständigt möter denna överpositiva värld där bekymmer inte existerar. Att fånga en ledsen min, dubbelhaka, en finne på hakan, rynkor i pannan, dålig hållning, motgångar eller bristande självkänsla - det finns inte på kartan. Än mindre pratas det om medicinska diagnoser. 
 
Jag är jag. Sofia, 24 år. Egenföretagare, författare, bloggare och föreläsare. Syster, dotter, vän, gudmor och barnbarn. Tidsoptimist, driven, kreativ, social, nattuggla, shopaholic, foodjunkie - och så mycket mer. Men jag är också sjuk. Innan jag fyllde 23 hade jag diagnosticerats med tre kroniska sjukdomar.
 
Jag vet, ingen chock direkt.. Det är ju det här jag gör i sociala medier och här på bloggen, berättar om mitt liv med typ 1-diabetes - som är en av de tre diagnoserna. Men jag vill tro att mitt beteende kan gnugga av sig på andra. Motivera fler att berätta sina historier. Få de som kämpar med sjukdomar i tysthet att inse att de inte är ensamma. Att de kan luta sig mot andra som går igenom samma sak. Att det är okej att må dåligt. Det är okej att ha dåliga dagar. Det är okej att tycka att hela världen är emot en. Det gör dig inte till en dålig eller svag människa. Tvärtom.
 
I höstas gick jag ut och berättade om min andra kroniska sjukdom, Ulcerös Kolit. Det var inte lätt, jag hade gömt undan den från mina flöden länge. Men jag gick igenom en period då jag knappt tog mig upp ur sängen, och jag kände att det var dags. Jag kunde inte lägga upp glada bilder och låtsas som ingenting längre. Som jag har fått det förklarat för mig är det inte ovanligt att drabbas av ytterligare en autoimmun sjukdom, när en redan har gripit tag i ens kropp. Så jag gissade att det fanns fler där ute som kände som jag.
Och den respons jag fick var enorm. En stor del av mina följare med typ 1-diabetes bar på ytterligare en, två eller tre sjukdomar. Min inkorg svämmade över med varma hälsningar och igenkännanden. Det var som om de andades ut efter att ha hållit andan länge, länge.
 
Livet är inte alltid vackert. Det är hårt och ofta orättvist. Snälla, försök att ta det du ser på nätet med en stor nypa salt. Att få sin tillvaro att se perfekt ut kan vem som helst lyckas med idag. Det starkaste du kan göra är att våga visa hur det egentligen ser ut. 
 
Och jag är inte ute efter att vi ska sluta vara positiva eller visa upp livets vackra sidor. Absolut inte. Det är viktigt att kunna motiveras av andras framgångar, och inspireras av andras lycka. Men vi måste börja visa upp en rättvis bild av livet. Särskilt när samhället blir mer och mer digitaliserat, och dagens unga spenderar större och större del av sin tid framför skärmar. Genomgående ärlighet kommer ta oss längre än en perfekt yta.
 
____________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 9,4 mmol/liter.
 
(Om du tycker att inlägget är värt att läsas och delas av fler - tryck gärna på hjärtat härunder!)
8 kommentarer
Anna

Du är fantastiskt inspirerande! Tack för att du finns och gör det du gör! Jag kämpar med/mot en annan kronisk autoimmun sjukdom än du men känner igen mig i dig och du peppar verkligen med dina inlägg. Så ett stort varmt tack ❤️

Anna

Du är fantastiskt inspirerande! Tack för att du finns och gör det du gör! Jag kämpar med/mot en annan kronisk autoimmun sjukdom än du men känner igen mig i dig och du peppar verkligen med dina inlägg. Så ett stort varmt tack ❤️

Anna-Lena Sundkvist

annalena.sundkvist@telia.com Du skriver så bra - alla vi som står runt om våra nära å kära vill ju göra vårt bästa å underlätta så mycket det går. Vill också sprida information till så många som möjligt - det är såååå viktigt! Maka - mamma - mormor till diabetiker.

Emelie

Spot on! Känner mig träffad och funderar mycket i de här banorna! Tack för bra inlägg!

Jannike hempel

Verkligen inspirerande och viktigt! Du e fantastisk. ❤️

Ida

❤️❤️

Sandra Vulkan

Även jag lider av en kronisk sjukdom och jag skriver öppet och naket om den i min blogg. Tycker att det är så skönt att få skriva av mig om både det jobbiga och det underbara med livet. ❤ Kramar

Ida

Du är verkligen en riktig kämpe och det har jag alltid tyckt! 💙💙

Svar: ❤️❤️
Diabetesia