Mind your own business

Vet ni vad? Nu räcker det. Alldeles för ofta läser jag "Du borde kanske dra ner på..." eller "Tänk på att ... är bättre för dig" eller "Visste du att det inte är bra att...". Onlinesamhället är superbra när det kommer till att tipsa, peppa och engagera - men att använda nätet för att nå ut till andra och nedvärdera dem och deras kamp är inte okej. Aldrig okej. 
 
Att någon har svängiga blodsockervärden är okej. Ett högt HbA1c är okej. En tung dag (eller vecka, eller månad) är okej. Tro mig - det hjälper inte på något sätt att du påpekar för denne att det hen gör är otillräckligt. Vi diabetiker är ofta programmerade att vara självkritiska, eftersom vi vet att det vi gör idag påverkar hur vi mår i framtiden. Och ingen skulle medvetet göra sig själv illa på det viset. 
 
Just nu går jag igenom en jobbig period. En ständigt-högt-blodsocker-period, som följd av min armoperation. Jag har inte fått träna och har legat mycket still. Jag höjer basaldosen gång på gång, korrigeringsdoserar gång på gång. Tänker på vad jag äter och håller stenkoll på mätaren. Men, ändå går det inte min väg. Och det är så fruktansvärt frustrerande. 
 
Vi är tillräckligt hårda mot oss själva. Vi planerar, doserar, justerar, utvärderar. Vi ger oss inget utrymme för misslyckande, och då krävs det inget geni för att inse att en utomstående röst som påpekar att våra ansträngningar är otillräckliga, gör ONT. Bryter NED. Sårar. 
 
Så använd era kanaler och röster till att göra gott. Var snälla mot varandra. Och - var snälla mot er själva. Vi gör alla så gott vi kan.
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 12,7 mmol/liter.
2 kommentarer
Anonym

Helt rätt! Ni kämpar och gör det ni kan för att få bra värden. Ingen utomstående kan komma med råd som du inte själv har koll på. Det finns ingen logik och det finns inga lösningar som du kan finna som fungeraren gång för alla.
Du tar dig igenom detta också med din erfarenhet så vet du att det kommer mycket bättre dagar igen. Var tädd om dig!
Mvh Ingela Nahlin

Karolina

Förstår mer än väl exakt hur du menar. Vi är så snabba på att döma oss själva så det behövs definitivt inga ”goda råd” eller pekpinnar från någon annan. Kämpa på, vi gör alla så gott vi kan 💪♥️! Krya på!