En hel helg med diabetes i Dublin

(null)

Wow, vilken helg jag har haft! Den avslutades faktiskt alldeles nyss, på grund av ett försenat plan igår.. Jag missade min connecting flight och fick spendera natten i Amsterdam på väg hem. Först nu har jag landat hemma i lägenheten..!

(null)

Ditresan gick betydligt smidigare. I fredags morse vaknade jag pigg som en lärka och pepp på ett diabetesäventyr i ett land jag inte besökt förut. Mot Landvetter och Dublin!

(null)

Väl framme på hotellet i Dublin, välkomnades vi med goodiebags. Däri hittade jag program för helgen, presentationer av alla deltagande och några små presenter från Abbott. 

Jag ska tidigt reda ut allt för er, så att det inte blir några oklarheter:
Jag var inbjuden till detta event som representant från Sverige, direkt av Abbott. De har stått för resa, mat och boende, men jag får inte betalt för att medverka. Det finns inget krav på att blogga om upplevelsen, och allt jag skriver är på eget initiativ och speglar mina egna åsikter. Bilderna är mina. Jag använder inte Abbotts produkter, men har gjort det tidigare, samt samarbetat med Abbott under nästan 5 års tid. Jag räknas som en stark röst i diabetessamhället och anses därför ändå motiverad att bjuda in.

(null)

 
(null)

Fredagskvällen var relativt schemafri eftersom många hade rest långt. Vi fick en välkomstpresentation och snabb genomgång av helgen, följt av mingel på hotellets takterrass.

(null)

Vi var 34 bloggare på plats, representerades 14 (!) olika länder. En del hade rest så långt ifrån som Brasilien och Kanada!

"dX" i dXDublin står för "diabetes exchange" och är ett koncept som Abbott startade år 2015. Det är ett forum för bloggare och influencers över hela världen att dela tankar och erfarenheter kring deras liv med diabetes.

(null)

Många hade jag träffat sedan tidigare, det här är ju faktiskt mitt fjärde dX! Både Storbritannien och Tyskland har många representanter på plats, eftersom deras diabetessamhällen online är mycket mer utvecklade än vårt i Sverige. Från norden var det jag och en dansk bloggerska som medverkade.

Efter en lång fredag, med många trevliga pratstunder under kvällen, kröp jag i säng. Lördagen väntade med massa spännande aktiviteter!

(null)

Efter en stor frukost samlade vi vår trupp och började gå från hotellet - som var beläget mitt i ett kvarter där stora företag har sina huvudkontor – Facebook om granne exempelvis! För oss väntade en förmiddag på Googles europeiska huvudkontor med fokus på "creative content".

(null)

Det första föreläsningspasset var en kvinna från Google som jobbar mycket med Youtube och Youtubers. Hon talade om hur man bäst utformar och utvecklar en Youtubekanal för att nå resultat. Många tyckte nog att det var väldigt användbart, men eftersom jag inte vloggar (videobloggar) något, var det lite svårapplicerat för mig. Men – det kanske är något jag borde börja med?

(null)

Google hade förberett väl för våra möten, med namnskyltar (som vi tyvärr inte fick behålla..) och en trappa fullspäckad med våra namn!

(null)

Andra sessionen bestod av en kvinna som pratade om att det går att göra väldigt bra vloggar med en vanlig mobilkamera, och höll en workshop i hur vi använder den bäst. 

Det sista passet på Google var en man som talade om analyser och statistik i sociala medier. Här spetsade jag öronen ordentligt - sådant tycker jag är oerhört intressant! Det är lätt att pumpa ut material i sociala medier och sedan helt glömma bort att mäta effekten. Det är något jag redan gör, och ska arbeta mer med, både med Diabetesia och på jobbet. Spännande!

(null)

Efter en otroligt häftig start på dagen, hoppade vi in i en buss och åkte ut till nästa venue; en liten gård där de odlar egen mat, har djur, håller rundvandringar och har lunchservering. Vi fick ett riktigt skrovmål med kyckling, potatis och blomkålsstuvning innan eftermiddagens pass.
 

(null)

Efter lunchen fick vi en kort rundvandring bland odlingarna. Skönt med lite luft, och häftigt med sååå fint väder! När man tänker på det irländska klimatet är ofta inte solsken, blå himmel och 30 grader det som poppar upp..!

(null)

I ett litet hus på gården, som används som konferenslokal, hölls eftermiddagens seminarier. Här fick vi först lyssna till Tiernan Brady, som talade om hur man bäst driver sociala kampanjer. Han var frontfigur när JA-kampanjen vann inför att Irland röstade om samkönade vigslar skulle vara tillåtna i landet. Hans budskap var att man ska försöka verkligen SE sin målgrupp. Förstå dem, och tala på deras sätt. Och kampanja på ett vänligt sätt, för arga och aggressiva kampanjer skrämmer iväg de flesta... 

Efter det fick vi gott om tid att själva diskutera. Vi pratade om de olika kulturerna vi kommer ifrån, hur diabetesvården skiljer sig däremellan, och vilken en influencers roll verkligen är. Under sådana här event brukar det inte finnas mycket tid till sådant, men Abbott hade tagit till sin av feedback från tidigare år, och det var många som uppskattade att höra varandras historier.

(null)

När vi hade pratat oss trötta, skjutsade bussen oss tillbaka till hotellet och där fick vi en liten stunds vila innan det var dags för middag. Det är en väldigt speciell upplevelse att sitta vid långbord med ett gäng diabetiker - alla mäter, räknar, piper och doserar. Alla förstår varandra och kan hjälpas åt. Det största problemet är att reda ut vem det egentligen är som piper när det låter, haha..!

(null)

På söndagen var schemat lagt till halvdag, eftersom allas hemresor skulle hinnas med. Vi fick åka ut till en fabrik lite utanför stan vid namn West, och se hur Libren tillverkas! Så häftigt! Det var dock inte tillåtet att fotografera. 

Därefter fick vi en sittning med Jared Watkin och Scott House från Abbott. Bägge två sitter i San Francisco vanligtvis, men ville gärna medverka för att träffa oss. Första gången jag träffade Jared och Scott var under dXBerlin år 2015, och till min positiva förvåning så mindes de mig - med namn! - sedan dess. Det tycker jag är imponerande! De berättade lite om utvecklingen från Abbott första diabeteshjälpmedel, till där de är idag.

(null)

Nu är jag helt slut. Jag kom till flygplatsen i Dublin klockan 13 igår, och kommer kliva innanför dörren i min lägenhet i Göteborg för bara ett par timmar sedan. Minus tidsskillnaden blir det en resa på 22 timmar. Puuh..! Nu ska jag packa upp och packa om. I fredags började jag min semester, och imorgon rullar jag mot Småland för total vila och ledighet. 

Jag tar därför en liten bloggpaus nu. Jag behöver det. Koppla bort mig, smälta intryck, samla mina krafter och komma tillbaka med ny energi. Jag kommer däremot att hålla min Instagram uppdaterad (HÄR!), eftersom det är betydligt mindre både tids- och tankekrävande. Häng med där under sommaren! 

Annars hörs vi snart! Jag är tillbaka snart. Ta hand om varandra tills dess, och er själva. Ge er utrymme för svängiga blodsockervärden i värmen, och använd låga blodsocker som den perfekta anledningen att äta glass var och varannan dag. Njut av eventuell ledighet och ge dina nära och kära några extra kramar om dagen. 

__________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 5,8 mmol/liter.

0 kommentarer

Fjärde gången gillt: DX i Dublin!

År 2014 var jag först ut i Sverige att testa FreeStyle Libren från Abbott. Det var en jättehäftig upplevelse, där jag inte alls visste vad som väntade mig när jag fick det första samtalet.
Efter att jag fått sätta dit den allra första, vita pluppen på armen, började frågorna välla in. Vad var det för något? Hur fungerade den? INGA kalibreringar? Två hela veckor? När kan alla få varsin?!
 
Jag gjorde photoshoots, reklamfilm och tweetchats ihop med Abbott - och medverkade på deras nordiska event där jag berättade om hur Libren hade hjälpt mig. Även en del tidningar plockade upp den stora nyheten med den lilla, vita pluppen:
Idag tycker jag att det är så häftigt att se hur fler och fler vita sensorer syns. Dels för att det betyder att många får ta del av tekniken - men också för att folk faktiskt inte skäms över att visa upp sin diabetes. 
Själv använder jag inte Libren längre, utan har bytt till Medtronic MiniMed640G's CGM som med hjälp av pumpen kan larma och stänga av insulin vid låga värden. Det passade mig och min diabetes bättre - och alla vet vi ju att sjukdomen är så väldigt individuell. 
 
Året därpå, 2015, startade Abbott något som de kallade för DX ("diabetes exchange"). Ett slags konferensliknande upplägg för diabetesbloggare från hela Europa. Det första kallade de för DXBerlin och hölls precis som det låter i Berlin. Jag var grymt nöjd över att bli utvald som svensk deltagare - det året tillsammans med fina Linda - och fick till och med möjlighet att föreläsa om AnnaPS som jag vid den tiden arbetade som konsult för.
Läs mer om DXBerlin HÄR
 
Året därpå dök till min stora glädje en uppföljare upp: DXStockholm. En betydligt kortare resa för min del - men ett lika stort, om inte större, bloggargäng dök upp. En del hade jag ju lärt känna ett år tidigare, och det var roligt att kunna catcha upp face-to-face igen, efter ett års umgänge i cybervärlden. Det är så häftigt att det finns många som gör precis det jag gör - bara på andra språk och i andra länder. Vi kan lära oss supermycket av varandra! 
Läs (lite i alla fall) mer om DXStockholm HÄR
 
 
Påföljande år var det dags för DXAmsterdam - och jag studsade av lycka. Den staden hade jag aldrig fått se, och SOM den levde upp till förväntningarna. Utöver fantastisk miljö, fick vi ta del av inspirerande föredrag, medverka i workshops, och lyssna till nyheter från Abbott. 
Läs mer om DXAmsterdam HÄR
 
Och nu är det dags igen; fjärde gången gillt! På fredag lyfter jag mot DXDublin. 
Som jag längtar! Ett för mig helt nytt land, ny kultur, och nytt konferensschema. Många kända ansikten sedan tidigare, men också många nya. Jag vet att vi är representanter från England, Irland, Frankrike, Belgien, Grekland, Holland, Danmark, Sverige, Polen, Österrike, och så vidare. Det ska bli SÅ spännande - och återigen är jag ensam och stolt representant från Sverige! 
 
Jag ska försöka hinna med att blogga, men vet mycket väl hur tight schemat brukar vara. Häng därför gärna med mig på Instagram (HÄR!) under fredag, lördag och söndag - där lovar jag att hålla uppdaterat! 
 
__________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 10,8 mmol/liter.
0 kommentarer

Ha full kontroll eller noll kontroll?

Att leva med diabetes är inte lätt. Blodprover, insulindosering, nålbyten, läkarbesök, utvärderingar, kolhydratsräkning, mer blodprover, apoteksbesök, känningar, huvudvärk... Typ 1-diabetes är en individuell sjukdom och tar upp olika mycket fokus och tid för olika människor. Såklart. Men...
 
Något jag har funderat en del över på senare tid är: Vilket är bäst - att ha full kontroll eller noll kontroll?
Okej, ingen av extremerna är möjliga i praktiken. Du kan aldrig ha FULL kontroll över något så komplext som typ 1-diabetes, och du kan inte HELT släppa kontrollen heller. Men, åt vilket håll är det bäst att luta?
 
Jag har själv haft olika perioder i livet med helt skilda inställningar. När jag var nydiagnosticerad (för snart tio år sedan) var jag nitisk. Ett värde på över 6 mmol/liter var jag missnöjd med, och jag tog hellre en känning än ett högt blodsocker. På senare tid, och med sämre förutsättningar att träna så intensivt som när jag var 15 år, har jag tillåtit mig själv att ligga högre i blodsocker. Inte hela tiden, och jag har stenkoll via min CGM, men jag ser det inte som kris och panik om jag stiger. Jag låter inte det stressa mig. 
 
Olika mättekniker lämpar ju sig dessutom bra för olika kontrollnivåer. En CGM som hela tiden mäter och berättar om du stiger eller sjunker är jättebra för en del - men superstressande för andra. En FGM som mäter hela tiden, men du bestämmer när du vill få värdena, är toppen för många - medan andra behöver larmen för att komma ihåg sin diabetes. Manuell blodsockerkoll (stick i fingret) lämpar sig bra för de som ligger ganska stabilt, sämre för de som svänger mycket och fort. 
 
För min del har jag behövt dra ned lite på kontrollen, för att orka över tid. Som mitt liv (och min kropp, med mer än en diagnos) ser ut idag, räcker inte energin till allt om blodsockret ska ta upp 110 %. 
 
Så min fråga till er är: hur tänker ni? Vill ni helst ha full kontroll, eller noll kontroll?
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 12,5 mmol/liter.
4 kommentarer