Det finns bara en av dig

Du är ett original. Det finns bara en av dig. En enda. 
Just du. Med dina sneda tänder, breda eller smala figur, fungerande eller trasiga bukspottkörtel. Du. Med ditt tunna eller tjocka hår, höga skratt eller bubblande fnissningar. Du. Med din prestationsångest eller eviga tur. Med sjutusen bekanta eller den där enda, sanna vännen. Du. Oavsett vem du är, så finns det bara en av dig. Kämpa inte för hårt med att förändra den du är - för ingen annan kommer kunna spela den rollen åt dig. 
 
Jag har aldrig varit nöjd. Alltid hittat fel och förbättringsmöjligheter. Aldrig känt mig trygg i mig själv eller säker på vem jag är. Men när jag fick diabetes kom jag en bit på väg. Jag var ju tjejen med diabetes - tjejen med robotdelarna. Jag var speciell och fick stå i rampljuset. Innan dess hade jag hållit mig i skymundan, osynlig och blyg. Nu var jag någon
 
Så mycket tid bortkastad på tvivel, kan jag se i backspegeln. Idag bryr jag mig mindre och mindre. Jag klär mig i kläder som gör mig glad och får mig att känna mig fin. Om det sedan är en storlek XS eller XL - vad spelar det för roll? Jag tränar för att må bra, inte för att nå någon "beachbody-form". Jag omger mig med människor som ger mig energi - inte bara kortvarig bekräftelse. Jag har brutit med personer som har stulit all energi tidvis.
 
Och - viktigare än man kan tro: jag låter min diabetes fortsätta stärka mig. Ge mig identitet. Jag gör vad jag kan för att höja min röst och påverka samhället. Jag visar med glädje upp insulinpump, CGM och diabetestatuering. Svarar glatt på frågor och blir rörd när någon gärna vill lära sig mer. De dagar då blodsockret inte vill samarbeta, ger jag mig utrymme och marginaler. Minns att jag bara är människa. Tar nya tag nästa dag.
 
För varför dölja, skyla, förminska eller skämmas? Det finns ju bara en av mig. Och det finns bara en av dig. 
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 14,5 mmol/liter.
2 kommentarer