Det finns bara en av dig

Du är ett original. Det finns bara en av dig. En enda. 
Just du. Med dina sneda tänder, breda eller smala figur, fungerande eller trasiga bukspottkörtel. Du. Med ditt tunna eller tjocka hår, höga skratt eller bubblande fnissningar. Du. Med din prestationsångest eller eviga tur. Med sjutusen bekanta eller den där enda, sanna vännen. Du. Oavsett vem du är, så finns det bara en av dig. Kämpa inte för hårt med att förändra den du är - för ingen annan kommer kunna spela den rollen åt dig. 
 
Jag har aldrig varit nöjd. Alltid hittat fel och förbättringsmöjligheter. Aldrig känt mig trygg i mig själv eller säker på vem jag är. Men när jag fick diabetes kom jag en bit på väg. Jag var ju tjejen med diabetes - tjejen med robotdelarna. Jag var speciell och fick stå i rampljuset. Innan dess hade jag hållit mig i skymundan, osynlig och blyg. Nu var jag någon
 
Så mycket tid bortkastad på tvivel, kan jag se i backspegeln. Idag bryr jag mig mindre och mindre. Jag klär mig i kläder som gör mig glad och får mig att känna mig fin. Om det sedan är en storlek XS eller XL - vad spelar det för roll? Jag tränar för att må bra, inte för att nå någon "beachbody-form". Jag omger mig med människor som ger mig energi - inte bara kortvarig bekräftelse. Jag har brutit med personer som har stulit all energi tidvis.
 
Och - viktigare än man kan tro: jag låter min diabetes fortsätta stärka mig. Ge mig identitet. Jag gör vad jag kan för att höja min röst och påverka samhället. Jag visar med glädje upp insulinpump, CGM och diabetestatuering. Svarar glatt på frågor och blir rörd när någon gärna vill lära sig mer. De dagar då blodsockret inte vill samarbeta, ger jag mig utrymme och marginaler. Minns att jag bara är människa. Tar nya tag nästa dag.
 
För varför dölja, skyla, förminska eller skämmas? Det finns ju bara en av mig. Och det finns bara en av dig. 
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 14,5 mmol/liter.
2 kommentarer

Don’t say ’Why me?’ – say ’Try me!’

(null)
Jag vet att det är svårt. Så väldigt svårt. Att alltid vara positiv, alltid kämpa, aldrig ge sig. Det ÄR svårt. Jag orkar inte alltid – många gånger blir livets orättvisor för många och för överväldigande. Då har jag en dålig dag, och så måste det få vara. 
Att vara lite nere eller deppig, eller uppgiven, betyder inte att du har förlorat. Det är bara lite träningsvärk efter allt kämpande, och du behöver någon dags vila för att komma tillbaka till formen. För att orka gå i mål. 

När min diabetes trycker ner mig till fotknölarna, så försöker jag tänka på citatet:
"When life puts you in tough situations, don’t say ’Why me?’ – say ’Try me!’. 

För jag tror starkt på att du utsätts för utmaningar och svårigheter enbart för att du är stark nog – och kommer växa dig ÄNNU starkare av att ta dig igenom dem. 
Så nästa gång ett stick i fingret eller magen, en knepig kolhydratkvot, eller känning gör att livet känns jobbigt, fråga dig själv:

"Vad har min diabetes gett mig? På vilka sätt har den gjort mig starkare?"

Kanske är du mer envis? Mindre blodrädd? Mer strukturerad? Har fler vuxenpoäng? Eller tar bara vara på livet en liten gnutta mer?
För jag lovar dig, du är en starkare version av dig själv. Du klarar det. Ju högre berg, desto starkare ben får du. Och – träningsvärk är inte farligt. 

_______________________________

Blodsocker i skrivande stund: 8,3 mmol/liter.
4 kommentarer

Mot nya äventyr!

År 2013 tog jag klivet ur de småländska skogarna och flyttade till Västkusten och Göteborg. Här har jag haft en eller annan koppling till Chalmers tekniska högskola under de senaste fem åren. Jag har studerat arkitektur, extraknäckt som nationell studentambassadör och – på senare tid – jobbat på heltid som informatör och kommunikatör med fokus på bland annat studentrekrytering och sociala medier.

Nu väntar en ny roll och nya utmaningar på mig. Med start på måndag axlar jag rollen som marknadskoordinator på IT-företaget Xenit i centrala Göteborg. Ett härligt gäng kollegor och, för mig, helt nya och spännande uppgifter väntar!

Men - jag försvinner inte från bloggen. Inte från Instagram. Inte från föreläsandet eller konsultandet. De senaste två åren har jag gjort detta parallellt med ett heltidsjobb, och det tänker jag fortsätta med. Jag har tidigare sagt att mitt diabetesengagemang kommer fortgå tills det finns ett botemedel. Så, än blir ni inte av med mig.

Jag ser fram emot att testa något nytt, lära mig nya saker och utöka mitt nätverk. Att växa professionellt och hitta fler drivkrafter i livet.

Men först: en ledig helg med min kärlek, mycket vila och tid i solen!

________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 13,5 mmol/liter.

2 kommentarer