"Du kommer aldrig kunna springa igen"

"Vi kanske kan operera, men det gör vi inte i din ålder". Så sa han, läkaren med auktoritet, till mitt 18-åriga jag. Efter en smärtsam period hade jag tillslut tagit belsutet att hoppa av fotbollslaget och göra något åt mitt trasiga knä. Men besöket hos ortopeden lämnade mig helt utan hopp för framtiden. Jag som älskade att springa..! Många gånger har jag sett tillbaka på den stunden och jag blir argare för varje gång. Hur kan en läkare säga så till en så ung människa?
 
Men jag är, och har alltid varit, envis. Jag letade upp en annan ortoped som efter att ha kollat på bilderna från magnetröntgen gav klartecken för operation. Broskskador lät lindrigt tyckte jag. Puuhh, tur att det inte var värre! Men det skulle visa sig att just broskskador tar oerhört lång tid att läka. Och typ 1-diabetes på det snabbar inte på den processen direkt.. 
 
Den 1 mars 2013 opererade jag till slut mitt knä. Därefter har det varit många timmars rehabträning, otaliga bakslag, babysteps framåt, mer rehabträning, sjukhusbesök, fler bakslag, och mer rehab... 
 
År 2016 fick jag jobba hårt med min Ulcerösa Kolit som i flera månader skickade mig in och ut på akuten. Däremellan försökte jag få ordning på löpträningen, och under sommaren tog jag mig runt Midnattsloppets 10 km - och var efteråt stolt så det räckte och blev över. 
 
Förra året klarade jag - trots två (!) armbågsoperationer - två stora utmaningar. Jag sprang Göteborgsvarvets 21 km, och jag besteg Kebnekaise.
Vem vet vad 2018 kan ha att erbjuda? 
 
"Du kommer aldrig kunna springa igen". Yeah right. Idag, exakt fem år efter min knäoperation, vet jag att jag absolut kan springa. Långt, länge, och tidvis till och med ganska fort. Ibland är definitiva besked från vården tuffa, men realistiska och nödvändiga. I mitt fall handlade det om en läkare som inte tog sig tiden att lyssna och sätta sig in i fallet. Och det hade kunnat förstöra mig. Sådant beteende är inte okej.
 
Och - envishet är i 9 av 10 fall en grymt bra egenskap. Att alltid se sitt mål framför sig, oavsett hur långt bort det må vara. Jag har ett: en dag ska jag springa ett maraton.
 
___________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 10,3 mmol/liter.
0 kommentarer