Konsten att inte ge upp

Med mycket här i livet, är det lätt att tappa modet och orken efter ett bakslag. Att orka resa sig upp igen när benen vikt sig, att samla kraft nog för att göra en comeback, det är tufft. I många fall, när det gäller min diabetes, så orkar jag inte. Jag låter mig bli nedslagen och tar onödigt lång tid på mig att komma tillbaka.
 
För det är ju så med kroniska sjukdomar; vi kommer inte slippa undan. Att leva i förnekelse och/eller tycka synd om oss själva tar oss inte långt. Det gäller att hitta ett sätt att hantera sin situation.
 
I förrgår skulle jag ut och springa, men 15 minuter innan jag skulle ge mig ut dog min CGM-sensor. Att starta en ny skulle ta ett par timmar, och klockan var redan mycket. Jag vågade inte ge mig av i mörkret, ensam och utan blodsockerkoll - så jag stannade inne. Planerade att ge mig ut på en morgontur istället. Kalibreringen av sensorn höll mig uppe länge den kvällen (vanligtvis byter jag den på tidig eftermiddag eller morgon), och både höga och låga blodsocker höll mig vaken under natten. När jag klev upp på morgonen visade min Fitbitklocka att jag hade sovit 2-3 timmar, och jag kände mig fullkomligt överkörd. Morgonlöpningen blev inte heller av. Istället stannade jag hemma några timmar från jobbet, försökte sova ikapp och började min dag vid lunchtid istället. På kvällen gav jag mig, trots motig kropp, ut på den runda jag hade planerat för föregående kväll. 
 
Det gick inte snabbt, de tio kilometerna. Tunga ben och hög puls rakt igenom. Kroppen var nog inte i det bästa av skick efter föregående natts påfrestningar. Men - jag gjorde det. Jag besegrade nedslaget och gav det ett nytt försök. Och det kändes så väldigt bra.
 
Missförstå mig inte - det är självfallet mer än okej att ha dåliga dagar. Och man ska aldrig må dåligt över att må dåligt, om ni förstår? Men för din egen skull är det så oerhört viktigt att hitta ett hållbart förhållningssätt till situationen. Att försöka orka ta sig igenom de tunga stunderna. För efter regn kommer alltid solsken! Och när man har kämpat för det, skiner solen lite, lite starkare..
 
Jag tror på dig!
 
_________________________________________
 
Blodsocker i skrivande stund: 9,4 mmol/liter.
0 kommentarer