Vad vet DU om typ 1-diabetes?

Vad vet DU om typ 1-diabetes? Vet du vad du ska göra om någon faller ihop av lågt blodsocker? Vet du hur en diagnos sliter på en hel familj? Vet du vilka allvarliga effekter diabetes kan ge på personens framtid? Och vet du vilka psykiska men en kronisk sjukdom faktiskt kan ge? Det är så mycket mer än att bara ta en spruta.
 
Det förekommer fortfarande många fördomar och mycket okunskap kring typ 1-diabetes i samhället. Många tror att vi har kommit längre än så, men fortfarande är det många diabetiker som gömmer sin sjukdom för att det är lättare än att ständigt utbilda de runt omkring sig, som tror sig veta bäst. En fight är jobbig nog. Barn blir retade i skolan, och känner sig ensamma. Personer blir nekade jobb på grund av sin diagnos. Familjer mister sina nära och kära. 
 
Jag har levt med typ 1-diabetes i över tio år nu, och nästan halva den tiden har jag jobbat för att sprida kunskap. Jag bloggar, Instagrammar, konsultar, skriver artiklar, medverkar i eller leder paneldiskussioner, besöker diabetesläger, designar smycken, åker på konferenser - och så föreläser jag. 
 
Det tog mig ett tag att inse att det är det jag vill göra. Föreläsa. Jag trivs bra på scen, och att sprida kunskap om min sjukdom är min stora hjärtefråga. Jag vill ha förändring i samhället, men vet att den inte kommer självmant; "Be the change you want to see in the world". 
 

 
Kan det vara så att din arbetsplats skulle behöva en dos kunskap, så att du slipper diabetesskämten vid lunchbordet? Eller hade ditt barns skola mått bra av att höra mer om sjukdomen? Eller har din förening ett event planerat framöver, och ni letar efter talare? 
Jag har talat om diabetes ur en patients perspektiv på företag, sjukhus, läger, konferenser, event, under workshops och för både elever och lärarkårer på skolor - och tar mig gärna an nya utmaningar. 
 
Jag har ett gäng spännande föreläsningar för 2019 inbokade redan nu, men har öppet för fler bokningar.  Jag anpassar alltid upplägg och omfattning efter publik och syfte, och fungerar gärna som bollplank om det finns frågetecken. 
 
Skicka mig ett mail till diabetesia@hotmail.com så berättar jag mer!
Tillsammans är vi starka.
 
 

 
Blodsocker i skrivande stund: 7,7 mmol/liter.
 
(Foto av Medtronic)
0 kommentarer