Påskägg med, ja... GODIS

På samma sätt som jag aldrig skulle propsa på att någon SKA äta socker, förväntar jag mig att ingen propsar på att jag INTE SKA äta socker. Rimligt? Ja, jag tycker det. 
 
Vi närmar oss påsk, och i vanlig ordning dyker frågetecken kring vad "vi med diabetes" kan fylla våra påskägg med. Istället för godis, liksom. Frukt kanske? Nötter? Grönsaker? Eller varför inte helt skippa det söta och istället lägga i en bra bok? 
Jag fyller mitt påskägg med... ja, GODIS.
 
Att leva med typ 1 diabetes betyder inte att jag lever med en sockerallergi. Det betyder inte att min smaklökar är döda, och inte att jag automatiskt har en helt annan smakpalett än tidigare. Jag gillade godis innan jag fick min diagnos, och jag giillar det nu. Den funktion som  innan diagnos sköttes automatiskt av min kropp, sköter jag nu manuellt. Jag tänker till lite extra, och sedan äter jag det jag vill.
 
Som jag inledde med har jag inget intresse i att säga åt andra hur de ska leva, eller vad de ska äta. Jag har all respekt för de som väljer att utesluta socker helt - diabetiker eller inte. Det är upp till var och en.
 
Däremot tappar jag dagligen respekten för de som kommer med pekpinnar, uppläxningar och sina så kallade facit. De som tror sig veta bäst, och tror sig ha rätten att bestämma hur andra ska leva sina liv. Typ 1 diabetes är en mycket individuell sjukdom, och det som fungerar för dig fungerar inte nödvändigtvis för mig. Eller någon annan. 
 
Se till att ha en riktigt glad påsk. Det ska vara prioritet nummer ett. Njut i sällskapet av vänner och släkt. Prata. Skratta. Lek. Skämta. Andas in vårluft och sola i vårsolen mot en vägg. Kramas. Sov gott. Ta en promenad. Leta upp vårblommorna. Låt dig imponeras av naturen. Tänk på allt och ingenting. 
 
Och ät vad du vill. Om ditt ägg är fyllt av godis, glöm inte bort att ta insulin. Om det är fyllt med något annat, njut av det. Och tänk på att inte lägga värdering i vad du äter - eller vad någon annan vill äta.
Pekpinnar är inget att ha.
 
Ta hand om er!
 

 
Blodsocker i skrivande stund: 7,6 mmol/liter.
2 kommentarer
pernilla horneus

ha en bra påsk jag har typ 2 jag ska fylla mitt med godis ej mycke vi får ju besök så godis i ett av äggen och annat gått i annat ägg må så gått

Jennie

Frukt är också gott, ha en trevlig påsk.