Diabetes på agendan i Berlin

I förra veckan var jag i Berlin och besökte den stora medtech-konferensen ATTD (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes). Jag var ditbjuden av företaget Roche, som anordnade en bloggarträff med bloggare från hela världen. Jag var så glad att få med mig Elin från Sverige (ni känner nog igen henne för T.A.D.1!) också - det var hennes första internationella diabetesevent!
 
Här är hela det svenska gänget samlat! Jag, Elin, Josefin, Patricia och Anna.
På tisdagskvällen, när alla samlats på hotellet, gick vi ut och åt lite ihop. Väldigt trevligt - det är något alldeles speciellt med att umgås med andra som har koppling till diabetes - oavsett bakgrund och livsstil!
 
På onsdagen tog vi oss till platsen för eventet, där ett gäng bord ställts upp för alla bloggare - och en del Rocheanställda. Blodsockret var med mig! 
 
Vi fick vi möjlighet att diskutera ihop med andra bloggare, prata med experter inom sina fält (bland annat cloosed looping!), lyssna till de som jobbar för appen MySugr, samt tjuvkika på Roches senaste tillskott i pumpvärlden; Accu-Chek Aviva Solo
 
Solo är en ny pump som ännu inte finns tillgänglig på marknaden mer än för testpersoner. Det är en "patch pump" och liknar på många via Omnipodpumpen som finns idag. Skillnaden dem emellan är främst visionen "less waste", där tanken är att inte lika mycket material ska kastas bort vid varje pumpbyte. Det fanns istället en återanvändningsbar del, och en som man bytte ut. 
Ni kan läsa lite mer om pumpen HÄR
 
I dagsläget använder jag Medtronic MiniMed 640G och har personligen aldrig testat en slanglös pump. Det fanns mycket som lockade med Solo-pumpen, men i dagsläget (också med tanke på att den inte finns tillgänglig ännu) är ett byte till denna inte aktuellt för min del. 
 
Utöver de spännande diskussionerna och nyheterna, fanns det mycket tid att prata med influencers och bloggare från andra länder. En av de stora snackisarna var "looping" och hur pass nära eller långt borta den helautomatiska pump/CGM-lösningen verkligen är. Av deltagarna var det (minst) tre stycken som engagerat sig i #WeAreNotWaiting-rörelsen och på egen hand byggt "loopande" insulinpumpar. De verkar fungera långt bättre än jag skulle ha gissat - men själv är jag allt för oteknisk för att våga ge mig på det. 
 
Det pratades också mycket om hur vi, i en diabetes-influencer-värld som ständigt drivs framåt, lätt glömmer bort att prata om de som använder pennor. Långt ifrån alla personer med typ 1-diabetes använder insulinpump, men det är ändå den teknik som diskuteras mest frekvent. Det är synd, eftersom många trivs bra med pennanvändning och inte har för intention att byta till pump. Vi som influencers är stor del av problemet, men samtidigt tycker jag att det är svårt att prata om en behandling som jag själv inte använder mig av... 
 
Vad tycker ni? Ska jag försöka skriva lite bredare - kanske ta in någon gästbloggare som använder penna någon gång?
 
Framåt kvällen stod middag och fortsatta intressanta samtal på agendan. Jag hade nöjet att träffa och prata mycket med Kamil - även känd som Nerdabetic i sociala medier. Han är OERHÖRT insatt i de tekniska aspekterna av diabetesvård (loopar även själv), och delar med sig av sin kunskap på ett engagerat och pedagogiskt vis. Jag har lärt mig så mycket av honom! Och - han är världens gulligaste som person. 
 
Ni hittar Kamils YouTubekanal HÄR och hans Instagramkonto HÄR. Jag kan varmt rekommendera att följa honom om ni är nyfikna på vad som händer inom medtechvärlden. 
 
Och precis som man kan föreställa sig när ett gäng Instagramtokar möts, fotas det en HEL del. Här är Myrthe (från Holland) och Kamil (från Storbritannien) i full gång att posera för Elins kamera...!
 
Och på torsdagen, efter en fullspäckad och intensiv onsdag, tog vi oss till ATTD-mässan och fick strosa runt bland medtechföretagens montrar. Även om vi var betydligt kortare tid här, än på Roches event på onsdagen, tog det här mer på krafterna. Det är så många intryck, hundratals besökare och mycket ljud! Här tittade vi på allt ifrån nya Dexcom G6 till speciella plåster för infusionsset, Abbotts Libre 2 med alarm, ytterligare titt på Aviva Solo-pumpen, och mycket mycket mer. Det fanns även ett gäng seminarier att gå på, men de valde vi faktiskt bort till förmån för att hinna titta på utställningen så mycket som möjligt. 
 
Efter några timmar på mässan tog jag och Elin taxi direkt till flygplatsen för att hinna med planet hemåt igen. 
 
Sådana här event, och mässor, är jag så tacksam över att få medverka på.
Jag är tacksam att företagen ser oss som viktiga och starka röster.
Jag är tacksam för det internationella nätverk som byggs på för varje träff.
Jag är tacksam att få en tjuvkik på vad som komma skall inom diabetesteknik.
...och jag är SÅ tacksam över hur fort framåt det faktiskt går!
 
Nu är jag på hemmaplan igen med Calle och Bolus, har laddat upp batterierna och är tillbaka framför tangentbordet och försöka göra vad jag kan genom mitt företag. Diverse uppdrag och föreläsningar i pipeline; allt med målet att göra ett liv med typ 1-diabetes lite lättare - och att vi ska komma ett steg närmre ett botemedel. 
 

Blodsocker i skrivande stund: 5,3 mmol/liter.
 

(Disclaimer: jag var inbjuden av Roche International som stod för resa, boende och event. Jag har dock inte fått betalt för att medverka, och alla reflektioner och åsikter är mina egna.)
0 kommentarer