Träningens många effekter

Hur många gånger har en typ 1-diabetiker inte hört: "Om du hade motionerat mer när du var yngre kanske du inte hade fått diabetes!". Nej. Bara nej. Det fungerar inte så.
 
Eller varför inte: "Men om du tränar mycket, kan du inte bli frisk igen då?". Nej, inte det heller. Tyvärr. 
 
Träning kan ha många, de flesta mycket bra, effekter på kroppen - men det kan varken förhindra eller bota typ 1-diabetes. 
 
Efter att ha landat lite i Jönköping, har jag äntligen kommit in i ordentliga rutiner med träningen igen. Jag och C tränar oftast ihop, men gör sällan samma övningar. Och eftersom diabetes är en så pass föränderlig sjukdom (ingen dag är ju den andra lik!) känner jag att jag på nytt måste lära känna min kropp och mitt blodsocker vid träning.
 
I förrgår var vi på gymmet, och i brist på fantasi och driv satt jag bara på spinningcykeln i 50 minuter. Men det visade sig vara helt perfekt för min blodsockerkurva den kvällen; se bilden till vänster. 
 
Idag däremot, promenerade jag med Bolus och mötte upp C vid gymmet - en cirka 45 minuter lång promenad. Då låg jag ganska stabilt inför passet, men dippade (nere på 5,6 mmol/liter) precis innan. Jag tryckte i mig lite kolhydrater för att vara på säkra sidan; jag brukar vilja ligga kring 9-10 innan ett pass. Men när jag sedan satte igång (mestadels styrketräning idag), så steg jag. Och steg. Och steeeeg. Se bilden till höger. 
 
Så, jag känner mig lite som en newbie här. Jag måste känna mig för vilken effekt olika sorters träning har på mig. Det ska bli spännande! Jag har ökat antalet steg jag går varje dag - helt och hållet tack vare Bolus - och brukar landa på ca 10 000 till 14 000 om dagen. Bara det hjälper ju blodsockret något oerhört! 
 
Nu ska jag tugga i mig en proteinbar från Nick's och ta tag i eftermiddagens jobb. Ni har väl inte missat min tävling på Instagram där ni kan vinna en hel låda Nick's? Ni hittar den HÄR
 

Förresten - glad Alla Hjärtans Dag!
Idag är kärlekens dag ju... typ. Jag är lite emot dessa kommersiella högtider. Kärlek ska man väl visa varje dag?
 
Men - en sådan här dag kan verkligen användas till något gott också. Det finns en kampanj som pågår under namnet #SpareARose. Det är organisationen Life for a Child som står bakom, som jobbar för att insulin ska finnas tillgängligt och till ett rimligt pris för ALLA - oavsett var du bor. Så viktigt. Poängen med kampanjen är: köp en ros mindre, och donera istället pengarna till förmån för lika tillgång till insulin för alla. Läs mer och donera HÄR
 

Blodsocker i skrivande stund: 8,7 mmol/liter.
0 kommentarer