Alla har det inte lika bra

Att sucka högt i långa köer på apoteket, eller klaga över lång leveranstid när nålar eller sensorer är på väg hem till oss - det är vi i Sverige ganska bra på. Såklart, för här är - även om politikerna aldrig kan komma fram till något - livet för diabetiker under omständigheterna ändå väldigt bra. 
 
Tänk dig att du bara har två insulinflaskor kvar. Sedan har du inte råd att köpa mer. Precis, köpa. För du bor i ett land där livsviktig medicin inte täcks av skatten, utan du måste betala ur egen ficka. Varenda mätsticka kostar pengar, och nu är priserna så höga att du inte har råd. Du måste börja ransonera på insulinet för att det ska räcka lite längre. 
 
Detta är Mallory Lorges vardag. Hennes verklighet. Hon kan inte längre betala de skyhöga avgifterna för sitt insulin. Hon och hennes man har tagit stora lån, men vet inte hur de ska klara av vardagen framöver. Mallory har inte råd att köpa insulin, och än mindre att åka in till akuten om hon skulle drabbas av ketoacidos för att hon får i sig för lite insulin. 
 
Läs hela reportaget HÄR
 
Vi måste tänka på vilken verklighet det är vi klagar på, nästa gång.
Nej, det är inte jobbigt att åka till apoteket för att hämta ut insulin.
Nej, lite köer är inte hela världen.
Nej, 5 dagars väntetid på sensorer är inte det värsta som kunde hänt. 
 
Vi har inget val. Vi måste ha vårt insulin. Mallory måste ha sitt insulin. Att läkemedelföretagen höjer priserna, och att staten inte tar hand om sina medborgare, är omänskligt. De som lever med typ 1-diabetes i USA idag är oroliga på riktigt.
 

Blodsocker i skrivande stund: 13,3 mmol/liter.
0 kommentarer

Hör av er!

Behöver dina kollegor en realitycheck, så att de slutar spela på myter och fördomar kring diabetes? Känner du dig inte trygg med att lämna ditt barn med diabetes i händerna på knapert utbildad fritidspersonal? Önskar du att dina kompisar skulle veta mer om vad du går igenom varje dag? Ansvarar du för ett event och letar inspirationsföreläsare?
 
Men kanske vill du inte ställa dig upp och prata själv? 
 
Jag har föreläst om diabetes ur olika perspektiv på ett flertal olika ställen, i olika sammanhang. Almedalsveckan, Växjö Konserthus och Karolinska Universitetssjukhuset är några exempel. Inför de som inte vet något alls berättar jag vad diabetes är, vad det inte är, och sticker hål på fördomar och myter. Inför diabetiker eller anhöriga talar jag om min resa från blyg diabetiker till utåtriktad diabetesentreprenör, och hur man faktiskt kan vända ett bakslag till någon form av framgång.
Jag anpassar både pris, längd, tidpunkt och innehåll efter önskemål. 
 
Tillsammans kan vi göra skillnad för ett mer påläst samhälle.
För förfrågningar och funderingar, maila mig på info@diabetesia.se. Hör av er!
 

 
Blodsocker i skrivande stund: 5,6 mmol/liter.
0 kommentarer

Nytt år, ny look, nytt liv?

Hej allihop! 
 
Nu var det ett litet tag sedan jag hittade tid och ro att slå mig ned och blogga. Jul och nyår har visserligen varit riktigt mysiga och lugna, men de har också inneburit omprioriterad tid där sömn och trevligt umgänge har fått komma före to-do.-listan. Välbehövligt!
Jag och min sambo (och vår lille Bolus) är nu inne på sista dagen av en lugn vecka i min familjs stuga på Öland. 
 
Med det nya året kommer inte många nyårslöften för min del (läs mer HÄR), men däremot ett omtag av mitt företag. I dagarna har bloggen fått en ny look (som visuellt sett gör sig bäst på dator, men är bättre anpassad än någonsin för mobilanvändare) som ett startskott för det. Vad tycker ni?
 
 
Under 2019 kommer jag driva mitt företag för fulla muggar igen, och det ska bli så spännande! Jag älskar utmaningen i att vara egen, och de stora möjligheterna att utvecklas på många plan. Men mest av allt är jag tacksam över att kunna jobba med något där jag kan och vill göra skillnad. Jag ser fram emot att få skriva, tala, föreläsa, debattera och diskutera om diabetes - på arbetsplatser, kommuner, läger och event. 
 
Jag har ett gäng uppdrag inbokade, men kommer fortsätta plocka upp fler - samt jobba med några än så länge hemliga projekt - allt eftersom. 
 
Jag är SÅ redo för ett fantastiskt 2019, och hoppas att ni kommer vilja dela ännu ett år med mig. Hör gärna av er med önskemål om platser att föreläsa på, ämnen att lyfta för diskussion, eller teman för blogginlägg. Bäst blir det ju om ni får läsa om det ni vill - eller hur?
 

Blodsocker i skrivande stund: 8,2 mmol/liter.
0 kommentarer