Alla har det inte lika bra

Att sucka högt i långa köer på apoteket, eller klaga över lång leveranstid när nålar eller sensorer är på väg hem till oss - det är vi i Sverige ganska bra på. Såklart, för här är - även om politikerna aldrig kan komma fram till något - livet för diabetiker under omständigheterna ändå väldigt bra. 
 
Tänk dig att du bara har två insulinflaskor kvar. Sedan har du inte råd att köpa mer. Precis, köpa. För du bor i ett land där livsviktig medicin inte täcks av skatten, utan du måste betala ur egen ficka. Varenda mätsticka kostar pengar, och nu är priserna så höga att du inte har råd. Du måste börja ransonera på insulinet för att det ska räcka lite längre. 
 
Detta är Mallory Lorges vardag. Hennes verklighet. Hon kan inte längre betala de skyhöga avgifterna för sitt insulin. Hon och hennes man har tagit stora lån, men vet inte hur de ska klara av vardagen framöver. Mallory har inte råd att köpa insulin, och än mindre att åka in till akuten om hon skulle drabbas av ketoacidos för att hon får i sig för lite insulin. 
 
Läs hela reportaget HÄR
 
Vi måste tänka på vilken verklighet det är vi klagar på, nästa gång.
Nej, det är inte jobbigt att åka till apoteket för att hämta ut insulin.
Nej, lite köer är inte hela världen.
Nej, 5 dagars väntetid på sensorer är inte det värsta som kunde hänt. 
 
Vi har inget val. Vi måste ha vårt insulin. Mallory måste ha sitt insulin. Att läkemedelföretagen höjer priserna, och att staten inte tar hand om sina medborgare, är omänskligt. De som lever med typ 1-diabetes i USA idag är oroliga på riktigt.
 

Blodsocker i skrivande stund: 13,3 mmol/liter.
1 kommentar
Anonym

Hejsan jag är en kille på 28 år ifrån värmland, jag har följt dig ganska länge på insta, jag sett att du visar folk att diabetes är inte som vilken sjukdom som helst, jag har diabetes typ 1 haft det i 14 år typ, nu har jag haft komplikationer pga att jag missköte min diabetes jag har nu diabetes neuropati( nervskador i mina ben) och diabetes retinopati (ögon) ser dåligt, sen fick jag en inflammation i ryggmärgen så alla 3 började på samma gång, nu sitter jag i rullstol 😪jag har försökt att komma i kontakt med peter jihde men inte lyckats för jag ville att folk ska se vad diabetes kan göra om man inte tar insulin o sköter sin diabetes. Som jag sett så tror jag att du skulle kunna hjälpa mig, diabetes är en farlig sjukdom, jag ble ett offer av min diabetes men min historia skulle kunna rädda många som har diabetes. Mvh // durim
Upsslattar om du kontaktar mig 🙏🏻