Balansen mellan insikt och tålamod

"Var modig nog att släppa taget om det som inte längre gynnar dig ...& och tålmodig nog att hålla kvar i det du verkligen vill ha"
 
Det här citatet fick jag tag på via en mycket klok människa i min närhet för ungefär ett år sedan. För ett år sedan såg min vardag och verklighet väldigt annorlunda ut från idag. Det fanns ett gäng människor i min omgivning som försökte styra mig åt rätt håll, men ibland krävs det en speciell mening eller handling för att man själv ska inse hur verkligheten verkligen ser ut.
Det här citatet fick mig att tänka till.
  1. Jag jobbade för mycket. Med en heltidsanställning, studier vid sidan, och dessutom allt mitt diabetesjobb - var jag uppe och snuddade på 150 % sysselsättning sedan tre-fyra år tillbaka.
  2. Jag åt för lite. Med en stressig vardag prioriterade jag inte maten. Jag åt både för sällan och för lite. Kvarg var mitt go-to-livsmedel, men det fanns dagar då jag åt nästintill bara kvarg - och då sa min (fantastiska, alla skulle ha en som henne) dietist ifrån på skarpen. Min dåliga mathållning ledde även till fler skov av min ulcerösa kolit - så jag var verkligen inte på topp. Som resultat av tappade jag också mycket i vikt.
  3. Jag använde träning fel. Min träning hamnade alltid på sena kvällar, och jag vet hur irriterad jag var på att gymmet stängde "redan" vid 22 om kvällarna. Den proppfyllda vardagen lämnade inga luckor för träning, men samvetet gentemot min kropp gjorde att jag gav mig ut på sena löprundor för att "göra rätt". Det blev som ett straff.
  4. Jag sov dåligt. Som ett brev på posten, av att jag åt dåligt, stressade, jobbade för mycket...  kom att jag inte sov särskilt mycket om nätterna.
  5. Jag kände mig ensam. Efter nästan 5 år i Göteborg hade jag börjat tvivla på om det var rätt ställe för mig. Om kanske stressen satt i miljön jag befann mig i? Jag saknade min familj mycket, och hade gått igenom ett par år i ett relativt destruktivt förhållande. Det kändes inte som hemma längre.
 
En av livets stora utmaningar är att balansera mellan insikt och tålamod.
Det är så oerhört viktigt att ha självinsikt nog att ibland släppa taget om sådant som i längden kommer skada dig - även om det kan kännas rätt för stunden. Det kan vara en vän, en partner, ett jobb, en stad, en hobby eller vad som helst. Du måste alltid vara din egen högsta prioritet. 
 
Samtidigt så är det viktigt att inte ge upp på vägen mot ett högt satt mål. Kanske är det en befordran på jobbet, ett sänkt HbA1c, eller drömmen om att skaffa barn. Tålamod är en alltmer ovanlig egenskap idag. 
 
 
Idag kan jag se tillbaka på mitt liv för ett år sedan, och vara så otroligt tacksam över att jag inte är kvar där längre. Idag... 
  1. ...jobbar jag alldeles lagom mycket. Jag driver mitt eget på heltid, och kan därför anpassa mängden jobb efter mitt dagsskick. Ibland jobbar jag dag och natt, och ibland tar jag helt ledigt för att kompensera. 
  2. ...äter jag mer och oftare. Kvarg äter jag bara till frukost - i övrigt äter jag två lagade mål mat om dagen, och varierar kosten på ett hälsosamt vis.
  3. ...tränar jag för att må bra. De dagar då träning inte får plats i schemat, då får det vara. Jag har satt mer realistiska mål för mig själv, promenerar mycket och är duktigare på att berömma mig själv för den träning som blir av. Jag har inte hittat alla rutiner än, men jag tänker inte straffträna något, utan gör det för att det är kul och för att jag ska må bra. 
  4. ...sover jag hela nätter. Jag har insett poängen med rutiner! Jag somnar senast klockan 23 om kvällarna, och går upp vid 8-tiden. Jag får gott om sömn, och märker verkligen skillnaden både i humör och energi under dagarna.
  5. ...har jag hittat hem. Under 2018 hittade jag mitt livs kärlek, Calle. Vi har flyttat till Jönköping och skaffat världens gosigaste hundvalp - Bolus. Jag är närmre min släkt och familj, och har dessutom fått en extrafamilj i hans. Jag känner mig mer hemma än vad jag någonsin gjorde i Göteborg.
 
Mycket kan hända på ett år, minsann. Jag är fast besluten att hålla kvar känslan av positiv förändring, och kommer alltid ha med mig citatet som satte igång processen. 
 
Om livet känns lite motigt för någon av er just nu, vill jag bara säga att - av egen erfarenhet - det blir bättre. Du blir klokare och starkare för varje dag som går. Tiden kan förändra mer än du tror. 
 
Och - jag tror på dig. Även om du själv inte gör det, för tillfället, så tror jag på dig.
 

Blodsocker i skrivande stund: 5,9 mmoll/liter.
0 kommentarer