Det bästa med att ha typ 1 diabetes

"Vad är det bästa med att ha typ 1 diabetes?" kan för många vara en provocerande fråga. För mig är den väldigt relevant - men samtidigt såklart både svår och utmanande. Att leva med en kronisk sjukdom är aldrig roligt, och att hitta "det bästa" kan då kännas omöjligt. Men för att bygga ett hållbart förhållande till sin sjukdom, tror jag att det är viktigt att försöka skifta fokus till det positiva då och då. 
 
För visst finns det bra saker med att ha typ 1 diabetes. Jag behöver inte ens leta särskilt länge längre. 
 
Jag är stark. Envis. Planerad. Organiserad. Engagerad. Ansvarsfull. Jag har hittat en hjärtefråga som blev till karriär. Jag har genom den karriären fått mängder av häftiga möjligheter och upplevelser. 
 
Men det bästa med att ha typ 1 diabetes är ändå alla de vänner jag har fått. I mina tidiga "diabetesår" på läger för unga med typ 1. Senare genom olika forum på nätet. Efter det på träffar för internationella diabetesbloggare. Idag består mitt nätverk till stor del av personer som har en eller annan koppling till typ 1 diabetes. Till och med min fästman hade jag aldrig träffat om det inte vore för min kroniska diagnos. 
 
När jag var i Manchester på weekendresa nu i helgen, fick jag möjligheten att träffa på Kamil igen. Första gången vi sågs var på ett event i Berlin i våras. Han bor i Manchester och driver YouTubekanalen Nerdabetic (den hittar ni HÄR!) där han fokuserar på att utbilda typ 1:or och andra om den hjälpmedelsteknik som finns - och som ständigt uppdateras. Han är otroligt engagerad och drivs av att få stödja andra att hitta rätt i teknikens värld. 
 
Jag och Kamil delar inte land. Inte språk. Inte bakgrund eller ursprung. Vi har inte samma utbildning och vi lever inte i närheten av liknande liv. Men vi har en gemensam nämnare - typ 1 diabetes - och det har gjort oss till riktigt goda vänner. 
 
Så nu frågar jag dig - vad är det bästa med att ha typ 1 diabetes?
 

Blodsocker i skrivande stund: 11,7 mmol/liter.
2 kommentarer