Övning inför det som inte får hända

Under mina snart 11 år med typ 1 diabetes har jag haft turen att inte ha svimmat av på grund av lågt blodsocker ännu. Eller jo, jag gjorde det förmodligen en gång när jag var ensam - men där och då var det svårt att avgöra huruvida jag svimmade eller bara somnade under/efter en jobbig insulinkänning. 
 
Min sambo lever också med typ 1 diabetes, så nu har vi inte bara ansvar för våra respektive sjukdomar - utan i någon utsträckning även den andres. Åtminstone om det värsta skulle inträffa.
 
När jag träffade Calle insåg jag att jag inte var säker på hur JAG skulle agera i en akutsituation. Jag har många gånger visat familj, kompisar, släkt och kollegor hur de ska sätta Glukagonsprutan i mig om ett akutlågt blodsocker skulle drabba mig - men har aldrig tänkt tanken att jag själv kan komma att behöva göra det på någon annan. 
 
Därför övar vi lite då och då. För att känna ett lugn i att jag vet exakt hur jag ska göra om olyckan är framme. När en spruta blir för gammal kan vi använda den som demo och tillsammans gå igenom hur den fungerar.
 
Har ni övat någon gång?
  1. Ta ur sprutan ur det orangea fodralet. 
  2. Tag av locket från den lilla flaskan (med Glukagon i) och skyddet på sprutan.
  3. Spruta ned vattnet i Glukagonflaskan.
  4. Skaka om flaskan försiktigt (med nålen kvar i) tills allt Glukagospulver har lösts upp.
  5. Dra sakta tillbaka vätskan i sprutan, och ta bort eventuella luftbubblor.
  6. Se till att du har rätt dos uppdragen (olika för barn och vuxna - läs bipackssedel!).
  7. Injicera dosen under huden eller i en muskel.
(Notera att personen som mottagit Glukagonsprutan ska äta något när hen har svarat på behandlingen, och att omgående kontakt med sjukvården bör tas.)
 
Jag kan verkligen rekommendera er allihop - oavsett om du HAR typ 1 diabetes, eller är anhörig - att öva på detta. Vi hoppas ju alltid på det bästa, men det är lugnande om man ändå är förberedd på det värsta.
Texten ovan har jag klippt från bipackssedeln till sprutan - har ni frågor kring Glukagon, vänd er till sjukvården.
 
Ta hand om er - och varandra!
 

Blodsocker i skrivande stund: 8,2 mmol/liter.
1 kommentar
Anonym

Jag har inte övat, men bra tips att göra det! Min man har haft typ 1 diabetes i 33 år, den orangea asken ligger i kylen. Tror den går ut snart, får kolla!