Ett streck för varje T1D-tanke: #sTr1peD

Hur många gånger om dagen tänker du på typ 1 diabetes? Oavsett om du själv lever med sjukdomen, känner någon som gör det - eller är helt odrabbad. När en hör "typ 1 diabetes" är det lätt att de fysiska aspekterna dyker upp först i huvudet. Sticken i fingrar och i magen. Infusionssetsbyten. Läkarbesök och provtagning. Vakna nätter och trötta dagar.
 
Men - det är ju så mycket mer än det fysiska. All tankeverksamhet som krävs, all oro, och alla tankar på framtiden. Den menatala aspekten av att leva med typ 1 diabetes ska INTE underskattas. Den kan vara tyngre än många tror. 
 
Därför har jag, tillsammans med företaget Brighter som driver onlineforumet Pioneers Young (för alla med T1D som är mellan 13-30 år - läs mer HÄR!), i början av november startat kampanjen #sTr1peD
 
#sTr1peD är ett sätt att konkretisera den tankeverksamhet som krävs som person med typ 1 diabetes, och visa på hur olika den kan se ut. Det är ju, som ni redan vet, en väldigt individuell sjukdom. Det är en kampanj som i sin helhet hålls på Instagram, där vi uppmanar alla (oavsett om man lever med T1D eller inte!) att för varje tanke, beslut eller orosmoment som berör T1D - under en hel dag - sätta ett streck på handen. Mot slutet av en dag av streckritande fotar man handen och lägger upp den i sitt Instagramflöde - med hashtaggen #sTr1peD och taggar @pioneersyoungsverige. För att kunna delta behöver ditt Instagramkonto (åtminstone under november månad) vara öppet.
 
För varje bild där hashtaggen används kommer Brighter att skäkna 10 kronor till den fantastiska organisationen T1International - som jobbar för att alla ska ha rätt och tillgång till insulin, oavsett var i världen man bor. 
 
För att se alla fantastiska deltaganden redan - klicka HÄR. Om ni behöver hjälp att komma igång, kan ni inspireras av min Instagrampost HÄR. om du vill delta men inte har T1D själv, ta då en bild på din tomma hand!
 
Jag kom upp i 41 streck under en (ganska lugn) dag. Det är alltså 41 extra tankar, beslut och orosmoment utöver den vardagliga tankeverksamheten. Det är 41 extra delar av den här sjukdomen - utöver stick, tester, läkarbesök och allt det där. Det är verkligen en tankeställare.
 
Världsdiabetesmånaden är här, i all sin blå glans! Initiativen, informationskampanjerna och eventen ploppar upp likt svampar i skogen på hösten. Det är så fantastiskt att se! På lördag kommer jag åka till VDD-eventet i Malmö och i nästa vecka roadtrippar vi uppåt i landet för att medverka i Diabetesgalan i Stockholm. 
 
Vad gör ni under vår blå månad? Utöver att medverka i #sTr1peD, det vill säga... ;-) 
 

Blodsocker i skrivande stund: 5,2 mmol/liter.
2 kommentarer
sandifighter

Tänk att det är något jag aldrig tänkt på, att ni har så många tankar och orosmoment angående diabetes. Tycker detta är en fantastisk grej och uppmaning, så viktig att få in pengar till forskning. Tack för att du delar med dig, så man (jag) får lära mig mer. Kommer definitivt lägga detta på minnet om hur ni kämpar med så mycket annat än stick osv.

tess

Värsta är att man aldrig tänkt på diabetes så ofta..visst har vänner åså som har de.och brukarna man tar hand om på jobbet...men utöver det, nästan aldrig. gripande inlägg bwt. 💗 och bra blogg!! heja du