Det är inte häftigt att jobba ihjäl sig

När du får frågan "Hur är allt?", svarar du då "Bra, men lite stressigt.." eller kanske "Jag hinner inte riktigt med.."? Jag kan säga det här, för att jag själv har genomlevt det: DET ÄR INTE HÄFTIGT ATT JOBBA IHJÄL SIG.
 
Vi lever i en tid där långa arbetsdagar, jobbmail i sängen sent på kvällen, och telefonsamtal på gymmet är standard. Jobbet tar upp för mycket av vår tid. Så pass mycket ibland att det viktiga i livet glöms bort. Och i de värsta fall, så pass mycket att man glömmer bort sig själv. 
 
Tro mig, ingen vinner på att du går in i väggen. Ingen kommer tacka dig eller ge dig en medalj när du sjukskrivs. Ingen kommer minnas de extra tre timmarna du lägger på på varje arbetsdag i slutändan. De som KOMMER tacka dig och KOMMER minnas stunderna med dig är din familj. Dina vänner. Dina husdjur. Din släkt. Se till att göra plats för dem i ditt liv, se till att de alltid är prioritet nummer ett.
 
Under en period i mitt liv sprang jag näääästan in i den där berömda väggen gång på gång på gång. Jag jobbade alldeles för mycket, distanspluggade på kvällarna, och hade ett trassligt och ofungerande privatliv. Jag skrev lite mer om det HÄR. Jag mådde inte bra, och stressen drabbade både min typ 1 diabetes och min ulcerösa kolit. Kroppen och huvudet klappade till slut ihop.
 
Idag mår jag så mycket bättre. Jag vill tro att jag har lärt mig mycket av att ha varit på botten och vänt. Det har gett mig verktygen att aldrig hamna där igen. Jag älskar mitt jobb, och skulle lätt kunna jobba dygnet runt bara för att det är så roligt. Men icke - jag vet bättre än så. Jag gör tid för min fästman, tar långa hundpromenader och umgås med både vänner och familj. Mer än någonsin tidigare. Dessutom vet jag att det jobb jag gör blir både bättre och mer effektivt om jag spär ut det med annat som ger mig glädje och energi :-)
 
Det här var ett relativt icke-typ 1 diabetes-relaterat inlägg, helt medvetet. Jag vill kunna använda min plattform till att då och då lyfta andra viktiga ämnen - som jag fortfarande tror och tycker är relevanta för mina läsare. Och det här tror jag tillhör de ämnena. Alla behöver en påminnelse om detta ibland.
 
Ta hand om er!
 

Blodsocker i skrivande stund: 9,5 mmol/liter.
2 kommentarer
Anders

DET ÄR INTE HÄFTIGT ATT JOBBA IHJÄL SIG
verkligen tack för de orden.

Hannas krypin

SÅ bra inlägg! Jag håller med om orden att ingen kommer tacka en för att man jobbar för mycket och sliter ut sig.

Svar: 🙏🏼🙏🏼
Diabetesia