Tacksamhet för tekniken

Tänk vad den där lilla, vita pluppen på armen kan göra. Tänk vilken massa extrajobb den gör att en kan slippa. Tänk hur mycket bättre den kan få en att må - både för stunden och i det långa loppet. 
 
Nu har jag haft min Tandem T:slim X2 med Dexcom G6 och Basal IQ i två månader. Den har för min del varit helt otrolig och jag tänkte dela med mig lite av mina erfarenheter här efter massor av önskemål. Men först ska sägas - typ 1 diabetes är en oerhört individuell sjukdom, och behandlingen likaså. Jag kan bara berätta hur jag upplever att saker fungerar för mig, och det är inte att betrakta som rekommendation eller råd. För att diskutera hjälpmedelsval ska du alltid prata med ditt diabetesteam på sjukhuset.
 
Tidigare hade jag Medtronic MiniMed 640G, och har haft Medtronics pumpar sedan 2008. Alltid, helt enkelt. De har fungerat bra för mig, men av ett par anledningar valde jag att byta:
  • Min pump var 5 år gammal och hade därför ingen garanti kvar.
  • Sensorn (Enlite) till 640G:n fungerade inte bra för mig. Den visade alltför ofta felvärden för att jag skulle känna mig helt trygg.
  • SmartGuard, det stopp-innan-lågt-system som 640G:n har, fungerade heller inte klockrent. Jag fick väldigt ofta rekyler efter låga värden - och när mitt blodsocker väl har börjat svänga så tar det massor av ork, tid och kraft att stabilisera det igen.
 
Under en lång period har jag haft ögonen på Tandempumpen, och varit sugen på att testa. När Basal IQ släpptes i USA späddes intresset på, och nu sitter jag här med systemet igång :-)
 
Fördelar med Tandem och Dexcom:
  • Pumpen går att uppdatera och ladda. Mjukvaran fungerar alltså ungefär som på en smartphone - när en ny uppdatering finns tillgänglig, genomför man den och slipper på så vis byta hela hårdvaran också (och vänta ut garantitider). Och istället för att byta (och därmed slänga) batteri i pumpen, så laddas denna med sladd.
  • Pumpen är pedagogisk och liten. Den är lätt att förstå, har en tydlig (färg- och touch!)skärm och är betydligt mindre till storleken än min tidigare pump.
  • CGM:en behöver inte kalibreras. Detta var ett av de starkaste argumenten för min del, då mina fingrar snabbt tar skada av alla fingerstick. Dexcom G6 sitter i 10 dagar och behöver inte kalibreras. 
  • CGM:en kan dela data - till klockan och sambon. Med Dexcom G6 kan jag se mitt blodsocker i min Apple Watch hela tiden (smidigt!) och jag kan också ha följare. Min sambo ser mitt blodsocker i sin mobil 24/7. 
  • Basal IQ. Jag säger bara det. JISSES, vad bra det fungerar för mig! Pausa-insulinet-funktionen förutspår om jag kommer bli låg och pausar då insulintillförseln. Så fort jag har vänt uppåt igen (oavsett om jag ligger på 2,6 eller 6,7) så slår den på det igen. Jag har därför inga problem med rekyler längre, och ligger mycket större del av tiden i målområdet :-)
 
Ytterligare en fördel, som på flera sätt sammanfaller med de ovan men ändå inte, är att jag nu delar teknik med min sambo. C har också typ 1 diabetes och har levt med det betydligt längre än jag. Han har för ett par veckor sedan startat upp med samma gadgets som jag, och upplever också en enorm, positiv förändring. Sedan jag och C träffades har jag fått uppleva ett annat perspektiv av typ 1 diabetes - nämligen som anhörig. Och jag oroar mig till 1 000 % mer för honom än för mig själv! Därför är det så skönt att se hur mycket tekniken hjälper även honom. 
 
Det är såklart inte bara guld och gröna skogar, alla tekniker och system har ju brister. Men jag är verkligen bra mycket mer överraskad än jag trodde var möjligt. Jag ligger lägre i HbA1c (men behåller siffran för mig själv - ser inte nyttan i att vi ska jämföra oss?) än på många, många år. Och - jag känner mig verkligen trygg i min behandling. 
 
Nu är jag mest bara väldigt nyfiken på att se hur Control IQ - nästa uppdatering som än så länge bara finns i USA - kommer fungera! Jag ska åka med Tandem till den stora teknikkonferensen i Madrid om två veckor - ATTD - och hoppas då få reda på lite ambitioner framåt :-)
 

Blodsocker i skrivande stund: 4,6 mmol/liter.
 

 
Ni har väl inte missat att jag kommer åka ut och föreläsa med Rubin Medical om mitt liv med T1D och hur hjälpmedel hjälper mig? Lund, Helsingborg och Kristianstad i slutet på mars. Läs mer och anmäl er HÄR!) 
1 kommentar