Hur väljer jag rätt insulinpump?

...är nog en av de absolut vanligaste frågorna jag får. Och det som är knepigt i sammanhanget är att det inte finns ett rätt svar. Typ 1 diabetes är en väldigt individuell sjukdom som därför kräver väldigt individuellt utvald behandling. Många trivs jättebra med insulinpump, medan andra hellre vill använda insulinpennor. Det finns inget som är bättre än det andra, egentligen, utan allt handlar om vad som passar bäst för DIG och hur du mår i din behandling.
 
Viktig disclaimer: Jag har personligen inte erfarenhet av alla pumpar som finns (såklart), utan kan bara berätta om de pumpar jag själv har använt och mina erfarenheter av dessa. Då handlar det om Medtronics pumpar (Paradigm Veo och MiniMed 640G), samt Tandems T:slim X2. Jag är inte heller medicinskt eller medicintekniskt utbildad och kan därför bara skriva ur en patients perspektiv. För val av tekniska hjälpmedel och din egen vård - vänd dig till din vårdgivare.
 
Jag brukar svara på frågan "Hur väljer jag rätt insulinpump?" med motfrågor såsom: "Hur lever du ditt liv?", "Vilken behandling har du idag?" och "Använder du CGM?". 
 
För en riktigt bra genomgång av hur man kan tänka vid val av insulinpump, vill jag helhjärtat rekommendera min vän Kamils video som ni hittar HÄR
 
I övrigt är mina råd när du ska välja insulinpump:
  1. Kolla med din vårdgivare vilka pumpar som finns upphandlade i din region. 
  2. När du har fått klarhet i vilka val du har, sätt dig framför datorn och googla. De allra flesta pumptillverkare har väldigt informativa hemsidor och videos på Youtube. 
  3. Kolla sociala medier. Du kan söka på namnet på den pump du vill ha som en hashtag, och då få upp mängder av användare på exempelvis Instagram som har skrivit om deras erfarenheter av just den pumpen.
  4. Tänk på: det som fungerar för någon, fungerar inte automatiskt lika bra för dig! Du kan läsa på och ställa frågor i all oändligthet, men i slutändan kommer du ändå behöva prova. Kolla därför med din vårdgivare hur deras policies kring prövotid av hjälpmedel ser ut. 
 

Blodsocker i skrivande stund: 8,8, mmol/l.
0 kommentarer